edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edelliselle sivulleedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä

XIII PÄIVÄ (La 20.9.97)

0730 Herään ja lepäilen vielä puolisen tuntia makuupussin suojassa. Vaellusta ei ole enää viikkoakaan jäljellä (=vähän!).
1100 Olen purkanut leirin ja pakannut rinkan valmiiksi. Jätän repun maahan, otan mukaan vain piipun, Gore-Tex- takin ja karttalaukun ja suuntaan kohti Mölläripäätä.
1120 Möllärinlampi. Hyvä etten jatkanut tänne, sillä kerrankin tuli valittua seutukunnan paras leiripaikka! Kartalla tämä paikka vaikutti paljon lupaavammalta.
1135 Pikkumölläri. Pahus, taas tuli kuljettua hieman harhaan. Ei auta muu kuin hieman laskeutua. Onhan tässä se hyvä puoli, ettei tule ihan niin kovasti hiki kuin ylöskiivetessä. Toisaalta, minun on noustava laskun jälkeen vielä 70 metriä ylöspäin. Onneksi loppumatkan pääsee kulkemaan paljakassa. Tiheä, metsäinen tunturinkylki ei ole niitä mukavampia nousta eikä helpoimpia suunnistaa.
1150 Mölläripää, lopultakin! What a place, what a time! Ilma on kuin silkkiä - ei tuule, aurinko paistaa likipitäin pilvettömältä taivaalta ja ruska on parhaimmillaan! Maisemat ovat vieläkin paremmat kuin Kollumeilta.
  Sytytän piipun ja istun kivelle. Katselen pohjoisessa ja idässä näkyviä tuntureita. Tällä vaelluksella olen käynyt niistä kaukaisimmallakin. Seuraan hiljaisena (varsinkin kun radion patteri alkaa olla kaputt) ja apeana upeita horisontissa kohoavia tuntureita. En välttämättä haluaisi jättää tätä erämaata vielä viikonkaan kuluttua. Kääntyisin mielelläni takaisin kohti pohjoisen tuntureita, mutta ei auta, pitänee suunnata hiljalleen kohti Saariselkää.
1230 Lähden takaisin kohti leiriä. Onneksi en ottanut mukaan GSM-puhelinta, sillä kiusaus soittaa oli suuri. Se ei vaan olisi onnistunut, sillä vaikka Kaunispään antenni näkyykin, on se silti liian kaukana. Hyvä etten ottanut mukaan myöskään kameraa, sillä olisin kuitenkin räpsinyt filmin loppuun!
1315 Takaisin leirissä. Lounaaksi laitan herkkusienikeiton. Keitto näytti sopivan sakealta siihen saakka, kunnes lisäsin maidon. Ohjeessa oli maininta 1 dl maitoa, mutta minä valmistin sitä sattumalta peräti 2 dl (arvioin määrän hieman pieleen!). "kaikki sinne vaan, kyllä ne siellä sekoittuu ...". Tuli himpun laihaa ja kylmää, mutta silti hyvää! Ruoan jälkeen totesin, ettei sulatejuustoa tarvitse säästellä, koska sitäkin on sissikätkössä peräti kaksi rasiaa! kuva
1510 Liikkeelle.
1650 Ruikanoja. Löydän heti yläjuoksulta kivan leiripaikan (hiekkapenkka) ja 100 metrin päästä löytyy kivasti muutama tervaskanto. Pilkkoessani totean tervaskannon olevan kuivimman ja tervaisimman;, enemmän tervaa en ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Pilkkominenkin kävi helposti!
  Ruoaksi laitan kolmantena päivänä peräkkäin sikanautaa ja perunamuusia. Vuorossa on tämän vaelluksen viimeinen supermössöannos. Lihan valmistaminen käy hyvin helposti, maustan sitä paprikalla, jauhelihamausteella ja valkosipulilla! Lihan lämmettyä siirrän sen sivuun ja aloitan perunamuusin teon. Kattilassa on reilusti vettä, joten kaadan siitä osan pois. Aloitan muusijauhon sekoittamisen veteen, jolloin vesimäärä tuntuu suurelta. "No onhan minulla melkein täysi pussi muusijauhoja." Vaan kun kaikki muusijauho on kattilassa, niin tuloksena on perunavelliä!.
  Koetan aluksi sakeuttaa muusia keittämällä sitä hiljaisella tulella, turhaan. Sitten mietin sopivaa saostinta. Perunajauhoja ei ole mukana. Maitojauhe ei todennäköisesti toimi saostimena. Vaniljakiisseliainekselle varmaan saostuisi, mutta maku olisi kokeilukeittiön puolelta, joten ei kiitos.
Lopulta heitän kiehuvan vellin joukkoon kourallisen pikamakaroneja. Muutamassa minuutissa minulla on perunamuusia ja makaroneja! Varmuuden vuoksi annan muusin seistä hetkisen, eli pystytän väliaikana louteen. Kas kummaa, ihme tapahtui - sain syödäkseni pikamakaroni-muusi- sikanauta-mauste-mössöä - hyvää!
2000 Olen jo pariin otteeseen joutunut kääntänyt louetta, kiitos pyörivän tuulen. Olisihan se pitänyt arvata, että tuulen tyyntyessä ilmavirrat liikkuvat jokilaaksossa kaikkiin suuntiin!
2210 Kuuntelen radiosta vain säätiedotuksen, sillä patterissa ei riitä potkua pitempään
2230 ZZZZ
edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edellinen sivuedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä