edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edelliselle sivulleedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä

XIV PÄIVÄ (Su 21.9.97)

0630 Vaikka kuinka hiljaa koetetaan pilviverhoa raottaa, niin siihen minä silti herään. Tihkusateet ovat poissa. Viimeiset pilvenrippeet näkyvät itäisellä taivaalla. Jään makailemaan makuupussin lämpöön ja odotan hetkeä, että aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta! Arvioisin siihen menevän 10-15 minuuttia.
0640 Ihan kuin kuuluisi töminää. Lähes täydellisessä hiljaisuudessa alkaa helposti kuulemaan ääniä, joita ei todellisuudessa kuulekaan ...
0641 ... tai sitten kuulee! Onneksi en pystyttänyt leiriä poropolun kohdalle, sillä polkua pitkin juoksee seitsemän poron tokka täyttä ravia. Mikä lie nuokin eläimet oli vauhkoonnuttanut? Vai olisivatko olleet aamulenkillä, lämmittelemässä? Yö oli aika vilpoisa, koska vesi oli taas riitteessä.
0730 Aloitan aamutoimet, sillä lännestä ajelehtii aina uusia pilviä itäiseen horisonttiin, eikä aurinko pääse pilkistämään pilviverhon takaa. En pura leiriä, vaan lähden jalkamiehenä katsomaan Ivalo-jokivarressa olevaa edesmenneen kullankaivajan V.Koivulan kämppää.
0915 Suunta kaakkoon, kohti Ivalo-jokea. Aluksi suunta on liikaa etelään, jolloin osun Ruikanmutkan lammelle. Paikka on sinänsä kaunis, mutta kalliomaastot eivät sovellu leiriytymiseen.
1030 V.Koivulan kämppä. Otan pari valokuvaa ja annan auringon kuivattaa kävelyn aikana hiestä kostuneen paidan. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, ei tuule, jylhä jokilaakso, upea ruska - joten mikäs on huilaillessa.
Ilmeisesti olen Vihtorin kanssa hengenheimolainen, mitä tulee pihapiiriin. Katsellessani ympärille huomaan kukkapenkin, ladotut kivirappuset, kylmäkellarin, joen rantaan tasoitetun terassin, aidan pihapiirin ympärillä jne. Rakentelijan käden jälki näkyy vieläkin, liki kaksikymmentä vuotta traagisen onnettomuuden jälkeen. Vietän hiljaisen hetken talon raunioilla.
kuva
1105 Lähden kiipeämään takaisin ylös. Noustessani melkein pystysuoraa seinämää ihmettelen outoa jäkälää, jota en ole nähnyt muualla. Sää on alkanut nopeasti pilvistymään, mikä ei ole hyvä merkki.
1200 Leiri. Samassa tulee ensimmäiset lumihiutaleet. Koko paluumatkan Ivalo-joelta seurasin huolestuneena läntisen taivaan tummumista. Sade ei siis yllätä minua. Lumisade muuttuu nopeasti ensin rännäksi, ja sitten tihkuksi. Keitän nopeasti herkkusienikeiton, joka tälläkertaa onnistuu mainiosti, kun noudatan tarkasti ohjetta.
1330 Lähden matkaan ajoittaisessa tihkusateessa. Maasto on ikävän märkää, mutta sade ei ennätä kastelemaan reipasta kulkijaa, sen verran kuuma tulee kulkiessa ja vaatteet pysyvät kuivina.
Maasto on vaeltamisen kannalta hankalaa - runsaasti kaatuneita puita, kalliojontkia ja pikkupurojen moreenimaastoon syövyttämiä laaksoja. Lopulta annan periksi, ja laskeudun yhtä syvää jontkaa seuraillen Ivalo-jokilaaksoon.
1500 Appisjokisuu. Kahlaan Appisjoen yli noin 100 metriä päässä jokisuusta. Normaalisti paras paikka ylitykseen olisi jokisuu, mutta viime päivinä on satanut niin paljon, että veden virtaama on kova ja vedenpinta on korkealla.
Joudun hieman hakemaan kahlauspaikkaa. Mikäli käytössäni olisi olleet Nokialaiset kumisaappaat, niin ylitys olisi onnistunut jokisuusta. Vaelluskengät ovat matalammat, joten joudun teippaamaan lahkeet kiinni.
Sää on taas paranemaan päin. Tihkusateet ovat loppuneet, ja aurinko alkaa kurkkia pilvien takaa.
  Appisjokisuusta noin puoli kilometriä länteen, joen pohjoispuolella oleva kallio kannattaa muuten suosiolla kiivetä yli, sillä jokivarresta ei löydy kulkureittiä. Tästä länteen on jokunen pienempi kallio, mutta huimapäät pystyvät kulkemaan aivan jokivartta, jopa painava rinkka selässä (paitsi jos on iso maha, silloin on syytä kiipeillä). En muistanut jokivarren vaikeakulkuisuutta, vaikka eihän siitä ole kuin seitsemän vuotta, kun täällä viimeksi kuljin!
1545 VLP I. Kylläpä oli kiipeäminen! Liki pystysuoraa seinämää ylös, painavan rinkan kanssa, se pisti kovakuntoisenkin ottamaan TODELLA lyhyitä askeleita, ja puuskutus oli kuin höyryveturista! Vaan kyllä rehkiminen joskus on poikaa. Oli ihan mielenkiintoista tulla leiripaikalle suunnasta, joka on leiristä nähtynä näyttänyt suorastaan mahdottomalta. Vuosia olen suunnitellut tätä vaikeaa reittiä. Jatkossa aion käyttää perinteisempiä (lausutaan helpompia) reittejä!
  Ensimmäiseksi menen tarkistamaan sissikätkön. Paketti oli pysynyt piilossa, kukaan ei ollut raapinut/nokkinut sitä, ja elintarvikkeet olivat säilyneet kuivina. Paluumatka on turvattu, ainakin syömistä riittää!
  Ilta kuluu perinteisissä toimissa: ensiksi polttopuita (jotta niitä jää taas varastoon, odottamaan seuraavaa kertaa), sitten maittava iltapala ja jälkiruoka. Ruoaksi laitan superherkullista TEX-MEX-pataa ja vaniljakiisseliä. Tuon tuostakin vilkaisen kaihoisasti horisontissa kohoavaa Mölläripäätä. Muistelen, kuinka olin siellä pari päivää aikaisemmin ja kuinka upeat näkymät sieltä olivatkaan - ja kuinka upeat fiilikset oli tarkkailla sieltä maailman menoa! Tulee taas haikea olo. kuva
2200 Upeat revontulet liikkuvat yli pimeän taivaan. Polttelen piippua ja mietiskelen, kuinka pieni ja hento ihminen on tässä avarassa maailmassa, tässä upeassa luonnonilmiöiden paratiisissa.
2300 ZZZZ
edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edellinen sivuedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä