edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edelliselle sivulleedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä

XVI PÄIVÄ (Ti 23.9.97)

0230 Räks ja ryminää. Päälleni hyökkää jokin painava ja kylmä! Ahtaanpaikankammo ja paniikki meinaa tulla, haluan saada edes pää makuupussista ulos (olin mennyt jokunen tunti aikaisemmin täysin makuupussin sisälle, sillä minua vilutti hieman.)
  Sainlopulta pään pussin ulkopuolelle on; siellä oli vastassa kylmä ja märkä louekangas. Työllä ja tuskalla saan työnnettyä louekankaan sivuun. Samassa muistan, että kenkäni ovat kuivumassa seinän vieressä. Niiden sisällä on tuikkukynttilät. Pikaisesti vilkaisemalla huomaan, että louekangas on tiiviisti kiinni kengissä. Kaivan äkkiä kengät esille, ettei loue syty palamaan. Tai ei koko loue olisi palanut, korkeintaan pieni.
Yöllä oli alkanut satamaan oikein raskasta räntälunta, joka oli kinostunut louteen päälle kymmenen, jopa viidentoista sentin paksuiseksi kerrokseksi. Vaikka tukikeppi on tukeva, niin ihan mahdottomia se ei kestä. Meteli syntyi siitä kun hiilikuituinen vapa katkesi, murtui keskeltä!
  Kömmin pussista ulos, vedän kengät jalkaan ja jatkan pelastustoimenpiteitä. Ensimmäiseksi teen vaellussauvasta hätäsalon ja koetan saada nostettua louetta sen verran, ettei märkä louekangas kastele makuupussia. En kuitenkaan jaksa kohottaa louekangasta kuin jokusen kymmenen senttiä - märkää lunta on liian paljon louteen päällä!
  Kauhoin paljain käsin enimmät lunta pois, jolloin sain louteen edes pikkusen koholleen. Lähden etsimään märästä, lumisesta ja pimeästä metsästä uutta tukisalkoa. Lopulta löydän kelvollisen nuoren männyn. Hätä ei lue lakia, vaan kaadan reilun ranteen vahvuisen männyn. Joudun kaivamaan lisää lunta pois louteen päältä, jotta saan viritettyä majoitteeni normaaliin asentoon.
  Sormeni ovat aivan jäässä, ja puseron selkä tuntuu märälle, koska koko pelastusoperaation ajan satoi räntää selkään. Päätin sytyttää tulet.
Helpommin sanottu kuin tehty. Varaamani sytykkeet ovat jossain paksun räntäkerroksen alla, joten käyn hakemassa lähipuista alaoksia. Luulin niiden säilyneen kuivina, mutta ne osoittautuvat pinnaltaan kosteiksi. Ei siis ihme että nuotio ei syty niistä.
Lopulta etsin lumen alta valmiiksi tekemäni tervassytykkeet. Vaikka ne ovat pinnalta litimärät, niin niille ei tarvitse kuin vähän vilauttaa palavaa tukitikkua ja tuli tarttuu välittömästi niihin. Kuivattelen rytäkässä kastuneet vaatteet, lämmitän sormet ja käyn uudestaan nukkumaan aamuyöstä neljän aikoihin.
0900 Aika taas herätä. Maa on yhä valkoinen ja ilma tuntuu entistäkin vilpoisemmalta. Loppuyöstä sää on pakastanut, sillä päällimmäisenä on kerros pakkaslunta! Kuivattelen lisää varusteita ja tutustun yöllisiin tuhoihin. Kenkien sisällä olleista tuikkukynttilöistä roiskui rytäkässä hieman steariinia kengän sisälle. Tukisalko katkesi kutakuinkin keskeltä. Murtumakohdaksi tuli ylemmän osan alareuna, kohta jossa on molemmilla puolilla ruuvinreikä. Tukisalon saanee korjattua, kenkien saama steariini on pelkkä kosmeettinen haitta. Laitan aamupalan, jonka jälkeen rasvaan kengät huolellisesti kastumisen estämiseksi. kuva
1200 Lähden liikkeelle.
1215 Sotajoki. Kahluupaikan etsiminen menee arpomiseksi. Hyvää paikkaa ei löydy millään, kunnes lopulta keksin reitin, jota käyttämällä arvelen pääsee kuivin jaloin yli. Varustaudun kahlaamiseen pukemalla ylle Gore-Tex-takin ja housut. Lahkeet tiivistän laittamalla rullaksi käärimäni muovipussit kenkien ja lahkeiden väliin. Lahkeet kiristän tiukasti kenkiä vastaan tavallisilla irtoremmeillä.
1230 Kahlaan Sotajoen yli viimevuotista paikkaa hieman myötävirran suuntaan olevan kallion kohdalta. Vaikeaa osuutta on vain vajaat viisi metriä. Ylitys sujuu erinomaisesti. Vasen kenkä säilyy kuivana, oikea vuotaa himpun, mutta edes sukkien vaihtaminen ei ole tarpeellista!
1245 Huh huh, kylläpä oli kiipeäminen Sotajokilaaksosta pois Annabellanojan kohdalla. Jyrkkä rinne oli hankala, sillä aurinko lämmitti rinteessä olevaa lunta ja teki siitä sohjoista ja liuuuuuuuukasta!
1410 VLP III, lopultakin! Lumisessa maastossa rämpiminen ei ole herkkua, sillä jatkuvasti saa olla varuillaan, ettei liukastu tai astu johonkin onkaloon, niinkuin Antti teki kesällä 1996!
  Auraan leiripaikan, eli potkin lunta pois leiripaikalta. Lumen vahvuus on noin kymmenen senttiä. Auringonpaisteen ansiosta lumi on nyt hieman sohjoista. Kenkien rasvaus oli ihan asiaa, sillä märkä nuoskalumi ei tarttunut kenkiini, joten ne säilyvät täysin kuivina! Laitan tulet viimevuotisista puista, kuivattelen hetken itseäni ja valmistan kivileipätaikinan. Samalla aloitan tuplamerkkipäivän juhlimisen, eli avaan koskemattoman huiputuspullon. kuva
1545 Eka leipä paistuu, ja hetkeä myöhemmin maistuu! Taikinasta tulee kaikenkaikkiaan kahdeksan leipää. Rasva on hyvää tuoreen leivän päällä. Samoin sitä kannattaa laittaa kiven päälle, niin leipä ei tartu kiinni kiveen! kuva
1750 Lähden kiipeämään ylös tunturiin soitellakseni. Soitan Minnalle, äidille ja Terhille. Hän ei ollut uskoa, että olisin näin myöhään vaeltamassa.
  Palattuani takaisin leiriin teen lisää puita tervaskannoista, jotka olin hakenut leiriin leivän paistamisen aikana. Sytytän uudestaan tulet ja kirjoitan taas urakalla retkipäiväkirjaa, ennen pimeäntuloa.
2200 Käyn makuulle, en viitsi kuunnella radiosta edes säätiedotuksia. Menipä eiliset säätiedotukset pieleen, sillä lumi ei sulanut tämän päivän aikana juuri laisinkaan. Tokkopa nuo osaisivat nytkään ennustaa oikein ...
2230 ZZZZ
edellinen päiväedellinen päivä alkuunalkuun edellinen sivuedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä