alkuunalkuun
23.12.1999 suunnittelua.
  Tutustuin muihin netissä oleviin ohjeisiin ja havaitsin ne osin puutteellisiksi. Ihmetystä aiheutti voiko pohjalevy tosiaan olla suorakaiteen muotoinen; ruuvien mitat ja määrät.

2.1.2000 lisää pohtimista.
  Päätin tehdä pienoismallin. Ja mitä väliä sillä on, löytyykö netistä millintarkat rakennusohjeet: paljon mukavampi on päästä itse soveltamaan.
Ideat: 1) laitojen pohjan sahaaminen viistoksi 2) pohjan/jalaksien ruuvaaminen erilailla.
12.1.2000 hankinnat puukeskuksesta
 
 
puutavaraa + ruuveja               369.48
4x40 100kpl
5x60   50kpl
18.1.2000 puristimet K-Raudasta
  Ostin eilen kaksi pienikokoista puristinta 60.00mk yhteishintaan
25.1.2000 Materiaalit hankittu.
  Eilen kävin hakemassa ETOLAsta polyeteeni levyt. Materiaalit maksoi yhteensä 230,-mk. Aikaisemmin olin hankkinut puutavaran ja ruuvit, jotka maksoivat 369,50mk. Päätin rakentaa samantien kaksi ahkiota, sillä puukeskus myy rakennuslevyt täysimääräisinä. Eli materiaalikulut ovat vakiot, käytettävissä on yksi levy (2500x1200x12), siitä syntyy useampi ahkio, mutta sahautin materiaalin kahteen ahkioon. Loput vesivanerista voin käyttää vaikkapa johonkin muuhun.
Seuraavaksi pääsen varsinaisen rakentamisen makuun. Ensimmäisessä vaiheessa sahaan laidat (puutavaran) ja kasaan rungon. Sitten poraan reiät jalaksiin ja ruuvaan pohjan kiinni. Kolmannessa vaiheessa kankaan kiinnitys ja vetoaisojen valmistaminen. Viimeiseksi jää virittäminen ja parannusehdotuksien laadinta.
30.1.2000 Sahaamista
  A1:n laitojen saahaminen 15 asteen kulmaan.
1.2.2000 loput laitojen pohjakallistukset.
  Rakentaminen jatkuu peräkallistuksen sahaamisella. Sitten laidoista pois pohjavahvikkeet. Vai kannattaisiko vahvikkeet tehdä jostain muusta materiaalista? Joutuuhan perä- ja keulapalat sooloilemaan.
2.2.2000 Perälevy ja muut vahvikkeet
  Eilen sahailin lisää ahkion osia. Nyt on laidat, keula- ja pohjatuet valmiit. Perälevyä pitää vielä muotoilla virtaviivaisemmaksi. Eli edessä on vielä yksi sahailuilta. Seuraavaksi ohjelmassa on rungon kokoaminen ja pohjan kiinniruuvaminen.
Päätin tehdä vahvikkeet erillisestä levystä, sillä niiden sahaaminen laidoista olisi vaikeuttanut kankaan kiinnittämistä.
Puutelista: kangas, toisen kankaan kiinnityslistat ja aisat kokonaan.
6.2.2000 Perälevy uusiksi
  Ruuvasin perälevyn kiinni 5x50mm ruuveilla. Olin porannut ruuveja varten 4mm reiät, mutta nepä ei riittäneet. varsinkin kun reikä meni vähän vinoon. Eli takalevyyn tuli ilkeä pullistuma. Vesivaneri ei ole kovin dynaamista, joten päätin korjata ongelmaa tekemällä takapalan 15mm liimapuulevystä. Samalla päätin korvata pohjan tukikaaret ja keulalevyn umpipuulla.
Osien istuvuudestakin tulee parempi, kun käytössä on sähköhöylä. Höyläsin sekä perälevyt että laidat kaksi kerrallaan, jolloin kulmat tulee tarkemmin oikein eikä tule turhia kuoppia.

Ostin uuden höylän Puupennista, Gern 620W maksoi 199,- Ei ole mitään PRO-laatua, mutta riittää minun harrastelijahommiin.

11.4.2000 Virallinen keskeytys
  Olen tältä keväältä keskeyttänyt ahkionrakennus projektin. Itseasiassa pakkasin kamat jo kaksi kuukautta sitten läjään, sillä työhuoneen muu käyttö häiriintyi pahasti minun rakennusprojektista, lähinnä siitä aiheutuvasta pölystä ja sahanpuruista. Jatkan rakentamista jahka työhuoneen osituskäyttövuoro tulee minun kohdalle.
2002 helmikuu
  Sain lämpimän autotallin, jota käytän autotallina ja askarteluhuoneena. Ensitöikseni väkersin ahkion valmiiksi. Tai valmiiksi ja valmiiksi, ahkio valmis, siitä puuttuu vain suojapressu, jarrulevy ja vetoliinat.
Ahkio toimii hyvin ja on vahva, lastattiin siihen 150kg ja pistettiin laskien mäkeä alas; ei hajonnut rynkytyksessä.
Nyt kun tiedän miten vältetään virheet, voisin rakennella toisen ahkion, koska tarpeet minulla onkin jo valmiina.
17-19.1.2003
  Eräsukset suksipussiin ja ahkion viereen auton katolle ja eikun menoksi. Ajoin Heinävedelle valoisan aikana, tavoitteena Siikasaari. Metsäautotie oli aika pitkälle aurattu, mutta ei loppuun saakka. Hongkongista ostetut, Ruotsin armeijan metsäsuksen osoittautuivat kelpo välineiksi, kun pitää puolimetrisessä umpihangessa kiskoa ahkiota. Metsässä, aukealla upotti liki puoli metriä. Noissa olosuhteissa olisi vähän kapeampi malli saattanut olla parempi, nyt jouduin avaamaan uraa jalat harallaan. Toisaalta, ahkio olisi saattanut upota syvemmälle ja hörppiä lunta vieläkin enemmän. Nyt se tuli kallellaan perässä. Ahkiossa minulla oli kaksi liki ahkion levyistä urheilukassia ja lapio; tavarat pysyivät kyydissä ilman sitomista.
Sitten kun pääsin jäälle, missä upotti vain 10 cm, niin silloin meno muuttui vauhdikkaaksi, umpimetsän jälkeen jouduin melkein jarruttelemaan. Ahkio tuli todella kevyesti perässä. Nyt tarvii enää kasata A2 ahkio, tarvikkeet ovat valmiiksi sahattuna autotallin nurkassa. Vain puolensataa ruuvia pitäisi ruuvata vinossa jalaksien läpi, eli pikkuhomma kun perheeseen kuuluu kaksi alle kouluikäistä lasta ...


alkuunalkuun