TAUSTAA
Ensikokeilu alle kouluikäisenä (1960-luvulla) isän kanssa Vesijärvellä. Pikkupoikana pääsin kokeilemaan kummisedän rimarunkoista kumikanoottia, siitä taisi innostus alkaa?

Ala-asteikäisenä kaverillani (Jukka Saari) oli ABS-inkkarikanootti jolla tuli melottua useita retkiä. Ihan ensimmäinen kokeilu jäi elävästi mieleen: kävimme Jukan kanssa kokeilemassa kanoottia Mikkelin Likolammella. Poikia kun oltiin, niin toki piti kokeilla kumpi on vahvempi; istuttiin naamat vastakkain ja alettiin melomaan vimmatusti, "katsotaan kumpaan suuntaan kanootti lähtee liikkumaan". Kun aikamme meloimme, ei kanootti liikkunut suuntaan ei toiseen, mutta alkoi kallistelemaan voimaakkasti ja niinpä kaaduimme lopulta. Tästä opimme että kannattaa ennemmin meloa samaan suuntaan!

Muutaman vuoden aikana teimme monta monia kanoottiretkiä, mm Pieksämäelle Narvajoelle ja pidemmän Siikakoskelta-Anttolaan (pahimpaan kesämyrskyaikaan!) Lisäksi kävin Mikkelissä melomassa kajakilla Kaihunharjulla.

Pari vuosikymmentä myöhemmin kävin muutamia kertoja kokeilemassa melomista Helsingissä. Joitakin kertoja kokeilin melomista Taivallahden melojilta lainatuilla kajakeilla. Samoin kokeilin useampaan otteeseen melomista Vantaanjoella. Nuorisoasiankeskus vuokrasi kanootteja Oulunkylässä, joten kävin Lotan kanssa melomassa sekä kajakeilla että inkkarilla.

Vuonna 2005 lainasin Tampereella naapureilta inkkarikanootin päivän ajaksi. Helteinen heinäkuunpäivä sujui leppoisasti Nokialla olevan Luodon ympärimeloen. Koska tästä retkestä jäi kaikille hyvät muistot, alkoi mielessä kyteä ajatus oman inkkarikanootin hankinnasta.


VALINNAN VAIKEUS
Alkuvuodesta 2006 alkoi sopivan inkkarikanootin etsintä. Ensimmäiseksi kävin läpi erilaiset suomenkieliset Internet-lähteet:
Eräkettu (Nokia/Siuro); (myyntihenkistä) perustietoa, linkkejä ja kanootteja
Velhonpesä Klaukkala; kattava tarjonta varusteita
Bear & Water suurvalikoima varusteita Espoossa
North West Import (Espoo) joitakin kanootteja & vesitiiviit säilytysjärjestelmiä
Varmasti on kokojoukko muitakin, mutta tuossa ovat *minusta* ainoat varteenotettavat myyntikanavat.

Pitkällisen harkinnan jälkeen päädyin monista materiaaleista Royalex kanoottiin. Se on kevyt ja kestää hyvin kulutusta, mutta ei ole erityisen hintava.
Tämän jälkeen määrittelin kanoottityypin. Päädyin pitkien pohdiskeluiden jälkeen keskikokoiseen (16") medium-rockerilla olevaan kanoottiin. Käytännössä tämä tarkoittaa max 500kg kuormaa ja toisaalta hyvää käsiteltävyyttä. Eli kanootti ei mene pelkästään suoraan kuin juna (=soveltuu hyvin järvireiteille), vaan sitä pystyy kohtuudella kääntämään (=soveltuu jokireiteille). Lisäksi valitsin kapeahkon mutta vakaan mallin, jolloin kanoottia voi meloa soolona (=yksin), vaikka koko perheen (2 aikuista & 2 lasta) pitää myöskin mahtua mukaan varusteineen.
Lisäksi kanootin paino oli yksi valintakriteeri. Edellä mainitsemani kriteerit täyttävä kanootti painoi keveimmillään vain 26kg, useimmat reilusti yli 30kg. Lopulta tämä painoasia muodostui ratkaisevaksi tekijäksi ja päädyin keveimpään. Keveimmän mallin pystyy yksi mies lastamaan yksin auton katolle, vaikka kovalla tuulella se on haasteellista!

HANKINTA
Pitkällisen etsiskelyn jälkeen löysin mieleisen: OldTown Penobscot 16. Varmistin muutamia asioita suoraan valmistajalta ja sen jälkeen yhteydenotto maahantuojaan. Koska tuolloin oli vielä sydäntalvi, niin pääsin maahantuojan kanssa helposti mielestäni edulliseen ratkaisuun, joten tilasin oitis kanootin. 3kk myöhemmin kävin noutamassa vihreän unelmani Espoosta ja ensimatka taittui ongelmitta auton katolla Tampereelle. Toki juuri ennen matkaa tuli heräteostoksena ostettua kunnolliset kiinnitysliinat .. jota en ole katunut kertaakaan!!

VARUSTEET
Heti kun olin tehnyt päätöksen kanootin merkistä ja mallista, alkoi syvällinen perehtyminen tarvittaviin varusteisiin.

pelastusliivit
melat
	lahnan kulmamelat
	welhon kombimela
kiinnitysliinat/köydet
kuljetuskärry
säilytys kuivana
	kännykkä
	kuivapussit
lisäpainot solomelontaan