Sisällysluettelo

(lopullinen versio, 8.5.1995)


Tekijän alkusanat                                                 8
Sisällysluettelo                                                  10

OSA I: MITÄ OLUT ON?                                              14
Lyhyt historia alueittain ja raaka-aineittain                     14
Uudenaikaisen oluen synty                                         18
Suomen tilanne                                                    21
Oluttyyppejä                                                      23
Oluen valmistusprosessi                                           27
Mallastus                                                         27
Mäskäys                                                           33
Vierteen keitto                                                   34
Pääkäyminen                                                       34
Varastokäyminen                                                   35
Suodatus                                                          36
Pastörointi                                                       37
Pullotus                                                          37
Säilytys                                                          37

OSA II: KOTIOLUEN VALMISTUS MALLASUUTTEESTA                       40
Välineet                                                          40
Mallasuutteet                                                     43
Kotioluen valmistusprosessi mallasuutteesta                       47
Kotioluen nauttiminen                                             51
Kantavierrepitoisuuden mittaaminen                                52
Näennäisen jäännösuutepitoisuuden mittaaminen                     54
Alkoholipitoisuuden laskeminen                                    55
Käymisasteen  ja todellisen jäännösuutepitoisuuden laskeminen     55
Energiasisällön laskeminen                                        56
Kotioluen hinta mallasuutteesta valmistettuna                     57
Todellisen jäännösuutepitoisuuden mittaaminen                     57

OSA III - KOTIOLUEN VALMISTUS MALTAISTA MÄSKÄÄMÄLLÄ               60
Välineet                                                          60
Raaka-aineet                                                      61
Reseptit                                                          73
Maltaiden rouhinta                                                76
Mäskäys                                                           76
Maltaan entsyymit                                                 77
Mäskäysastiat                                                     79
Mäskäys vakiolämpötilassa                                         80
Vaiheinfuusiomäskäys ulkopuolisella lämmityksellä                 80
Vaiheinfuusiomäskäys kuumalla vedellä                             81
Keittomäskäys                                                     83
Mäskin siivilöinti                                                85
Vierteen keitto                                                   86
Vierteenjäähdyttimet                                              88
Ilmastus                                                          90
Hiivaus                                                           90
Pääkäyminen                                                       91
Pullotus ja jälkikäyminen                                         92
Mallasoluen valmistuskustannukset                                 92

OSA IV: SYVENNÄ TIETOJASI                                         94
Laitteet                                                          94
Mäskäysastiat                                                     94
Mäskinsiivilöintilaitteet                                         95
Keittoastiat                                                      97
Vierteenjäähdyttimet                                              97
Käymisastiat                                                      101
Oluensuodatuslaitteet                                             102
Pullot                                                            102
Korkit ja korkkiprässit                                           103
Kemiallis-fysikaalinen tausta                                     105
Sokerikemiaa                                                      105
Käymisreaktio - alkoholikäyminen                                  107
Käymisreaktio - maitohappokäyminen                                107
Soluhengitys                                                      108
Hiilidioksidin paine ja pitoisuus oluessa                         108
Desinfiointi ja desinfiointiaineet                                110
Muita seikkoja                                                    112
Oluen tynnyröinti                                                 112
Viiden litran peltiset oluttynnyrit, käyttöohjeita                112
Muovitynnyrit                                                     114
Terästynnyrit, premix-astiat ja soodatynnyrit                     114
Jos jokin menee pieleen...                                        121
Flavorivikoja                                                     121
Muita vikoja                                                      124
Mikrobit flavorivikojen aiheuttajina                              125
Hiivan kasvattaminen                                              128
Hiivan pesu uudelleenkäyttöä varten                               128
Hiivan talteenottaminen pullojen pohjasakasta                     129
Rinnakkaisten hiivakantojen viljely                               130
Omien hiivakantojen ylläpito ja viljely                           130
Oluen värin arvioiminen                                           133
Alkoholittoman kotioluen valmistus                                135
Oluen maistaminen ja arvostelu                                    137
Tullitilaston kertomaa                                            142
Alkoholin vaaroja                                                 145
Olutlaskelmat                                                     148
Laskelmat reseptiä suunniteltaessa                                148
Laskelmat käymisen aikana ja sen jälkeen                          152
Alkoholipitoisuuden kaavojen johtaminen                           162
Laskukaavoja eri pitoisuuksille oluessa                           163
Olutsanastoa                                                      165
Mittayksiköitä                                                    180

OSA V: RESEPTIT                                                   184
Nyrkkisääntöjä                                                    184
Reseptejä mallasuutteesta                                         185
Pohdintaa                                                         185
Mallasuuteolutreseptejä                                           189
III-oluen perusresepti                                            189
IV-oluen perusresepti                                             190
II-oluen perusresepti                                             190
I-oluen perusresepti                                              191
Vahvojen IVB-oluiden reseptejä                                    191
Uuteoluen tyypin vaihtelumahdollisuudet                           192
Reseptejä mäskäystä varten                                        193
Esimerkki mäskättävän oluen reseptin suunnittelusta               193
Pintahiiva- eli ale-oluita                                        199
Bitter ale                                                        199
Pale ale                                                          200
Brown Ale                                                         200
Dry stout                                                         201
Sweet stout                                                       202
Imperial stout                                                    203
Pohjoismainen portteri                                            203
Kölsch                                                            204
Altbier                                                           205
Sahti                                                             206
Belgialainen Dubbel                                               207
Belgialainen Tripel                                               208
Belgialainen hapan Grand Cru                                      209
Pohjahiivaoluita eli lagereita                                    211
Saksalainen Pils                                                  211
Tsekkiläinen pilsner                                              212
Pohjoismainen export (Öl)                                         213
Baijerilainen tumma lager (Dunkel)                                213
Tsekkiläinen tumma lager                                          214
Märzen                                                            215
Amerikkalainen lager                                              215
Bock                                                              216
Doppelbock                                                        217
Savuolut                                                          218
Vehnäolut                                                         219
Baijerilainen Weizen                                              219
Belgialainen Wit                                                  220
Marjaoluet                                                        221

OSA VI: KIRJALLISUUTTA                                            224
Kirjallisuusviitteet                                              224
Tietoverkot                                                       225
Muuta kirjallisuutta                                              225
Suomenkielisiä                                                    225
Englanninkielisiä                                                 228
Saksankielisiä:                                                   229
Ruotsinkielisiä:                                                  230
Kotioluen valmistus                                               230
Olutlehtiä                                                        230

OSA VII: LIITTEITÄ                                                232
Lisä- ja puhdistusaineet                                          232
Ohrasta maltaaksi                                                 232
Maltaiden ominaisuuksia                                           233
Tietoja joistakin yleisimmistä humalalajikkeista                  236
Aromihumaloita                                                    236
Katkerohumaloita                                                  239
Hiiva                                                             242
Kuivattu pintahiiva                                               245
Nestemäinen pintahiiva                                            245
Pohjahiiva                                                        249
Weizen-, lambic- ja vahvan oluen hiivat                           252
Usein kysyttyjä kysymyksiä (ja vastaukset niihin)                 254

OSA VIII: TAULUKOITA                                              265
Kotiolutlomake muistiinpanoja varten                              266
Uute- ja alkoholipitoisuuden seuranta käymisen aikana             267
Kotiolutlomake muistiinpanoja varten, esimerkki                   268
Uute- ja alkoholipitoisuuden seuranta käymisen aikana, esimerkki  269
Oluen aistinarvostelusanasto, flavoripyörä                        270
Kotioluen arvostelulomake, 300 pisteen skaala                     271
Kotioluen arvostelulomake, 50 pisteen skaala                      272
Kotioluen arvostelulomake, 20 pisteen skaala                      273
Oluen alkoholipitoisuus kantavierteen ja oluen ominaispainon
funktiona                                                         274
Oluen jäännösuutepitoisuus kantavierteen ja oluen
ominaispainon funktiona                                           275
Oluen todellinen käymisaste kantavierteen ja oluen
ominaispainon funktiona                                           276
Oluen energiasisältö kilojouleina pulloa kohti
kantavierteen ja oluen ominaispainon funktiona                    277
Oluen energiasisältö kilokaloreina pulloa kohti
kantavierteen ja oluen ominaispainon funktiona                    278
Alkoholin tilavuus- ja painoprosenttien välinen riippuvuus        279
Maltoosi-alkoholi-vesiseoksen ominaispaino maltoosin ja
alkoholin pitoisuuden funktiona                                   280
Vierteen uutepitoisuus ominaispainon funktiona                    281
Keitettävän mäskin osuus keittomäskäyksessä alku- ja
tavoitelämpötilan funktiona                                       282
Isoalfahapposaanto humalasta keittoajan funktiona                 283
Oluenpanoon käytetty vesi                                         284
Joidenkin mallasuutteiden ominaisuuksia                           285
Suomessa myytyjen oluiden ominaisuuksia ja tyyppivertailuja       288
Suomessa myytävien oluiden alkoholipitoisuus
kantavierrepitoisuuden funktiona oluttyypeittäin                  292
Suomessa myytävien oluiden katkeruus
kantavierrepitoisuuden funktiona oluttyypeittäin                  293
Suomessa myytävien oluiden väri kantavierrepitoisuuden
funktiona oluttyypeittäin                                         294
Suomessa myytävien oluiden väri katkeruuden
funktiona oluttyypeittäin                                         295

Hakemisto                                                         298