Puheenjohtajan palsta 3/94

Yhdistyksen syyskokous

PC-Käyttäjät ry:n syyskokous pidettiin 17. marraskuuta. Kokouksessa hyväksyttiin hallituksen ehdotukset vuoden 1995 toimintasuunnitelmaksi ja budjetiksi. Ne julkaistaan, jollei jo tässä lehdessä, niin ainakin seuraavassa.

Syyskokouksen tehtävänä on myös valita yhdistykselle hallitus seuraavaksi vuodeksi. Vihdoinkin onnistui jo muutaman kerran yrittämäni suunnitelma saada yhdistyksen puheenjohtajan henkilö vaihdetuksi. Olen näet johtanut puhetta virallisesti viisi vuotta ja epävirallisesti 5,5 vuotta. Tuumaan, että siinä on tarpeeksi yhdelle miehelle, ja tokihan on tarjottava mahdollisuus muillekin. Puheenjohtajan vaihtaminen on muutenkin suotavaa, koska silloin yhdistyksen toimintatavat pääsevät kehittymään uuteen uskoon.

Vuoden 1995 hallituksessa on seuraavan nimistä väkeä: puheenjohtaja Heikki Raussi, hallituksen jäsenet Henrik Ahlgren, Jussi Aikala, Aaro Hietanen, Jyri Lindroos, Atte Manninen, Jari Nopanen ja Mauno Tuohiniemi. Hallituksen varajäseniä ovat Ari Järmälä ja Valto P. Koskinen.

Tietotekniikan liiton liittokokoukseen yhdistyksen edustajiksi valittiin Ari Järmälä, Valto P. Koskinen, Heikki Raussi. Ilmeistä on, että PC-Käyttäjät ry:n jäsenmäärä ei vielä 1994 nouse yli 1800:n, joka olisi rajana neljän kokousedustajan saamiseksi.

Liiton syyskokous

Liitto piti syysliittokokouksensa 18. marraskuuta. Olennaisia päätöksiä siellä olivat jäsenmaksut vuodelle 1995. Ne säilyvät samoina kuin vuonna 1994:kin. Varsinainen henkilöjäsen maksaa 256 mk, opiskelijat ja työttömät 150 mk, toissijainen jäsenyys 70 mk. Yhteisö- ja yritysjäsenmaksut säilyvät myös samoina kuin tänäkin vuonna. Listan niistä saa pyytämällä liitosta.

Liittokokous valitsi myös liitolle uuden hallituksen vuodelle 1995. Siitä tiedotettaneen Tietoviikossa liiton palstalla. Kokous käsitteli pitkään liiton sääntöjen uudistusta. Siinä liiton hallitus oli virtaviivaistanut ja pyrkinyt saamaan säännöt ajan tasalle. Mutta kuten kaikissa muutosprosesseissa, tässäkin heräsi vilkasta keskustelua monista detaljeista ja sanamuodoista. Jopa äänestykseen jouduttiin siitä, miten kunkin yhdistyksen saama liittokokousedustajien lukumäärä lasketaan. Hallitus oli ehdottanut vallitsevan käytännön muuttamista, joka sitten lopulta parin jännittävän äänestyksen ja menettelytapapohdintojen jälkeen ei sitten kuitenkaan toteutunut, vaan vanha vallinnut käytäntö pysyy.

Purkin tilanne

Purkin tilanteesta voi todeta sen, että on pohdittu shellioikeuksien jakamista purkin käyttäjille. Tämä tarkoittaa sitä, että purkkia pääsisi käyttämään Linuxin käyttöjärjestelmätasolle eli shelliin. Se antaisi mahdollisuuden käyttää purkin ja Internet-verkon palveluja laajemmin ja (ylläpidon kannalta) helpommin. Myös käyttö tehostuisi, koska käyttäjä voisi ajaa samaan aikaan useita eri prosesseja, mikä tällä hetkellä ei ole mahdollista erikseen kirjoitetussa purkkiohjelmassa.

Shellioikeuksia annetaan helmikuusta alkaen anomuksen perusteella tunnetuille käyttäjille, joiden pitää olla yhdistyksen jäseniä. Yhdistys ja purkin ylläpito pidättävät itselleen oikeuden päättää siitä, kenelle oikeudet myönnetään. Oikeudet ovat lisäarvopalvelu: yhdistyksen jäsenyys ei takaa sitä, että oikeudet myönnetään, mutta se tekee sen mahdolliseksi.

Shellistä on mahdollista käyttää suoraan ftp:tä, gopheria sekä muita verkkopalveluita ja ilmeisesti myös www:tä. WWW on hieman hankalampi tapaus siksi, että siihen liittyy pari verkon rakenteesta johtuvaa ongelmaa. Kuvassa on mukana myös tietty rahastusmentaliteetti verkkopalveluja tarjoavien yritysten taholta.

Purkin vanha käyttöliittymä tulee säilymään niille, jotka eivät halua/saa shellioikeuksia. Shellistä voi halutessaan käynnistää vanhan purkkiohjelman, jos pitää sen käyttöliittymästä enemmän.

Lopuksi lausun kiitokset kaikille niille, joiden kanssa olen saanut toimia puheenjohtajakautenani. Kiitos.

Toivotan lisäksi onnea ja ideoita sekä kaikkia niiden tapaisia asioita uudelle hallitukselle sekä myös koko yhdistykselle.

Ari Järmälä 20.11.1994