Pikavisiitti Finlandia Sahdille Forssan Matkuun
Sijainti

Finlandia Sahti sijaitsee lievästi sanottuna landella kuten yleensä kaikki muutkin kunnon sahtipanimot. Paikan löytää seuraavasti esim. Helsingin suunnasta:
Yhteensä matkaa Helsingistä on n. 142 km, Tampereelta n. 65 km ja Turusta n. 106 km.

Sahdin valmistusmenetelmä

Orimattilan Tilaussahdin tavoin Finlandia Sahti käyttää ravan siiviilöintiin linkousta. Itse asiassa kyseinen tietotaito on Orimattilasta peräisin, kertoo sahtipanimon omistaja ja pyörittäjä Antti Vesala.

Panimo on hankkinut vanhan käytetyn teollisuuspesulan lingon, jonne mäski lasketaan mäskäyksen ja kiehautuksen jälkeen. Ravasta lingotaan keskipakovoiman avulla vierre irti. Mitään huuhteluvettä ei käytetä, mutta silti saanto on riittävän hyvä.

Linkousmenetelmällä on etunsa: on erittäin helppoa valmistaa vaikka kuinka vahvaa vierrettä, koska ravan huuhteluvesi ei laimenna saatavaa vierrettä. Orimattian Tilaussahti hyödyntääkin tätä mahdollisuutta äärimmilleen - siellä juhlasahdin kantavierrepitoisuus on jopa 32 %.

Valmistukseen käytetään vain Lahden Sahtimallasta, leivinhiivaa, vettä ja humaloita. Mäskäyksen lämpötilaohjelma ei ole mitenkään kummallinen. Mäski kiehautetaan lopuksi ennen linkousta. Lingosta tuleva vierre jäähdytetään eikä sitä enää keitetä.

Panimossa on pohjavedellä jäähdytettävät sahtivierresäiliöt, joiden lämpötila heinäkuussakin pysyi mukavassa kolmessa asteessa.


Sahdin luonne

Finlandia Sahdin kantavierre on n. 23-24 % ja alkoholipitoisuus siten luokkaa 8 til-%. Väri on tummahko, hieman samea, tuoksu mitätön mutta puhdas, maku täyteläinen, ohrasahdille tyypillinen, makeahko, ei juurikaan katkera. Maittava sahti.
Finlandia Sahti toimii entisessä maatilan autotallissa. Panimotilan mitat ovat n. 6 x 12 x 5 m (L x P x K).
Sahtipanimon etupihalle oli kesällä 96 rakenteilla pieni anniskelusiipi.
Yleisnäkymä sisälle panimoon. Kuvassa toimintaa pyörittävä sahtimestari Antti Vesala. Sahtivierrettä on myynnissä asiakkaan astioihin. Valmista sahtia taas myydään 1,5 litran muovipulloissa ja suuremmissa kanistereissa.


Viimeinen päivitys: Ari Järmälä / 11.9.1996