PCUF Shell

PC-Käyttäjät ry:n purkkiin voi yhdistyksen jäsen saada anomuksesta ns. shell-oikeudet (nimenomaan shell - ei esso eikä neste). Niillä purkkia pääsee käyttämään suoraan Linuxin komentotasolta, jolloin itse purkin ja etenkin verkkopalveluiden käyttö tulee paljon helpommaksi kuin turvalliseksi laaditusta purkkiohjelmasta käsin. Itse asiassa purkkiohjelmasta ei edes voi käyttää kaikkia Internetin tarjoamia palveluita. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mistä shellissä oikein on kyse.

Unixin omia komentoja

Unixin komennot poikkevat merkittävästi esimerkiksi DOS:in komennoista, vaikka kummillakin saa hoidettua suurin piirtein samat asiat.

Kun olet saanut shell-oikeudet purkkiin, oletuksena käytössäsi on Zsh-niminen komentotulkki. Unixissa on useita erilaisia ja eri tarkoituksiin käytettyjä komentotulkkeja ja niitä voi vaihtaa halutessaan lennossa, mutta Zsh on kuitenkin hyvä valinta, joten pysytäänpä siinä.

Jokaisella shell-oikeudet saaneella käyttäjällä on oma kotihakemisto $HOME, jonka purkin ylläpito luo kullekin käyttäjälle automaattisesti. Kun käyttäjä kirjoittautuu purkkiin sisään, tulee työhakemistoksi automaattisesti tämä kotihakemisto.

Tiedostoluettelon saa komennolla ls, joka vastaa DOSin komentoa dir/w. Dirriä vastaava Unix-komento on ls -l. Luettelo on muuten tutun näköinen, mutta tiedostojen oikeuskentät poikkevat DOSista.

Unixissä jokaiselle tiedostolle ja hakemistolle määritellään käyttöoikeudet itselle, työryhmälle ja kaikille. Kullekin näistä voi antaa luku-, kirjoitus- ja/tai suoritusoikeuden (r, w, x). Yleensä itsellään kannattaa pitää kaikki oikeudet. Työryhmän jäsenille voi antaa oikeuksia tarpeen mukaan. Kaikille annettavien oikeuksien kanssa pitää olla tarkka. Lukuoikeus antaa mahdollisuuden lukea tiedoston tai hakemiston sisällön. Kirjoitusoikeus antaa oikeuden muuttaa sisältöä tai poistaa se kokonaan. Suoritusoikeus kannattaa antaa vaikka kaikille, jos omassa hakemistossa sijaitseva ohjelma on yleishyödyllinen.

Oikeuksien kanssa joutuu pelaamaan heti, jos laatii omia kotisivujaaan public_html -hakemistoon. Hakemistoon on annettava luku- ja suoritusoikeudet kaikille, koska muuten muualta maailmasta ei pääse lukemaan WWW-sivuja. Kirjoitusoikeus on pidettävä visusti vain itsellä.

Oikeuksia muutetaan komennolla chmod.

Man-komento tulostaa ruudulle manuaalisivun halutusta komennosta. Esim man chmod antaa neuvoja chmod-komennosta.

Hakemistokomennot ovat mkdir (tee hakemisto), cd (siirry) ja rmdir (poista hakemisto).

Tiedostoja kopioidaan komennolla cp, siirretään mv:llä ja poistetaan rm:llä. Tiedoston sisällön lukemiseen paras ohjelma lienee less, joka esittää tiedostosta sivun kerrallaan eteen tai taaksepäin. More selaa vain eteenpäin. DOSin Type:ä vastaava Unix-komento on cat.

Zsh:ssa toimii tiedostonimien tunnistus tabulaattorinäppäimellä. Tiedostojen nimet voivat olla pitkiä. Villiintyneet ohjelmat saa poikki näppäämällä ctrl-c. Ruututulostus pysähtyy ctrl-s:llä ja jatkuu ctrl-q:lla.

Pikakomentoja eli aliaksia voi kirjoittaa jollakin editorilla tiedostoon .zshrc. Purkin Linuxissa on käytettävissä editoreina ainakin vi ja joe. Vi ei sitten muistuta mitään DOS-maailman editoria, vaikka onkin näppärä käyttää. Joe muistuttaa jossain määrin WordStaria eli nykyisin käytetyistä ohjelmista Qeditiä.

Internet-palveluita

ping "ping osoite" lähettää paketin matkaan osoitteeseen, josta kone lähettää sen heti takaisin. Ohjelmalla selvitetään, onko yhteys johonkin koneeseen toiminnassa. Esim. ping clinet.fi.
traceroute "traceroute osoite" kertoo, mitä kautta paketit kulkevat tietylle tietokoneelle Internetissä.
telnet "telnet osoite" luo pääteyhteyden Internetin kautta osoitteessa sijaitsevaan tietokoneeseen. Esim. PCUF:ään pääsee telnetillä muista koneista komennolla telnet pcuf.fi.
rlogin "rlogin osoite" vastaa telnetiä, mutta antaa mahdollisuuden luoda kahdeksanbittisen yhteyden etäkoneeseen. Parametri -8E tekee sen.
slogin Muuten sama kuin Rlogin, mutta luo salatun yhteyden, jolloin kuka tahansa sivullinen ei voi tuosta vaan lukea verkkoliikennettä.
ftp "ftp osoite" luo tiedostonsiirtoyhteyden etäkoneelle. Yleensä tiedostopalvelinkoneelle kirjoittaudutaan sisään tunnuksella anonymous ja salasanaksi annetaan oma email-osoite. Esim. minä voisin kirjoittautua Suomen yliopistoverkon tiedostopalvelimelle ftp.funet.fi seuraavasti:
ftp ftp.funet.fi
anonymous
jarmala@pcuf.fi
Imuroidut tiedostot jäävät käyttäjän kotihakemistoon. Jos haluaa saada ne sieltä omalle pc:lle, pitää käyttää sz-komentoa.
lynx "lynx osoite" Lynx on tekstipohjainen ohjelma WWW-sivujen selaamista varten. Tällöin ei tarvita lainkaan graafista selaajaa eikä edes tcp/ip-yhteyttä vaan pelkkä pääteyhteys riittää.

Purkin omia ohjelmia

main Purkkiohjelma, jota joutuvat käyttämään ne, joilla ei ole shell-oikeuksia. Jos ohjelma on käynyt tutuksi, niin sen voi käynnistää shellistäkin.
com Purkin oma keskustelufoorumi.
pcufmail Purkkiohjelman sähköpostiohjelma, jota normaalikäyttäjät (ilman shell-oikeuksi) käyttävät. Shellistä voi ajaa toki muitakin postiohjelmia, joista käytetyimmät lienevät Pine ja Elm.
pcufwho Näyttää luettelon purkissa samaan aikaan olevista käyttäjistä. Unixin oma komento Who kertoo hieman vähemmän tietoja käyttäjistä, mutta sisältää historiatietoja.
pcuftime Kertoo, paljonko aikaa on käytetty ja paljonko sitä on vielä jäljellä.
sz Komento sz tiedosto lähettää zmodem-protokollalla tiedoston käyttäjän pc:lle. Rz tiedosto taas vastaanottaa purkkiin tiedston käyttäjän pc:ltä.
slirp Tämä ohjelma luo modeemiyhteyden päälle tcp/ip-yhteyden, jolloin on mahdollista ajaa omalla pc:llä mm. Netscape Navigator:ia, Ws_ftp:tä, Hvtn:ää tai Ewan-telnettiä, Eudoraa tai Pegasus mail:iä ynnä muita tcp-yhteydellä toimivia ohjelmia. Slirp pysyy päällä kunnes sille syöttää sekunnin välein viisi kertaa nollan (0).

Omia kotisivuja tekemään

Shellioikeudet pitää olla, muuten hommasta ei tule mitään. Kotihakemistoon tehdään hakemisto nimeltä public_html (mkdir public_html). Annetaan hakemistoon luku- ja suoritusoikeudet kaikille (chmod 755 public_html). Ko. hakemistoon tehdään ASCII-tiedosto nimeltään index.html. Se on tämän kotihakemiston omistajan kotisivu, joka aukeaa selainohjelmilla automaattisesti osoitteella http://www.pcuf.fi/ütunnus. Pitää vielä varmistaa, että kaikilla on luku- ja suoritusoikeus tähän tiedostoon (ellei, niin chmod 755 index.html tepsii). Tiedoston sisällön pitää olla HTML-kielellä muotoiltua tekstiä, josta ohjeita oli PC-Käyttäjä -lehden edellisessä numerossa.

Purkissa on kotisivukilpailu, jossa valitaan paras www.pcuf.fi:ssä oleva kotisivu, jota on muutettu huhtikuun aikana.


Ari Järmälä 1.4.1996