Pcuf.fi FAQ

Laitteisto

Palvelinta pcuf.fi ylläpitää PC-Käyttäjät ry. Purkin sysoppina toimii Jari Nopanen avustajineen. Purkki sijaitsee Helsingissä Lönnrotinkadulla Nopasen residenssissä. Purkki koostuu Ethernet-verkossa olevista mikroista: varsinainen purkki on 486-mikro, jossa on 36 MB muistia ja muutana giga levyä. Muut verkkoon liitetyt mikrot ovat Nopasen ja yläpidon omia laitteita.

Purkki on liitetty Internetiin kiinteää puhelinlinjaa käyttäen. Linja on vuokrattu HPY:ltä ja menee Lönnrotinkadulta jonnekin Kamppiin, jossa Clinet Oy:llä on alikeskus ja josta Clinetin piuhat kulkevat Otaniemeen, jossa Clinetin varsinainen toimipaikka sijaitsee.

PC-Käyttäjät ry:llä on kaksi kantataajuusmodeemia, jotka pystyvät puskemaan 704 kb/s hyötyliikennettä Lönkalta Erottajalle. Siitä eteenpäin kaikki lienee arvailujen varassa.

Käyttäjätunnukset

PCUF on maksuton palvelu, jossa toimiva purkkiohjelma on vapaasti kaikkien käytettävissä. Purkissa on myös erilaisia Internet-palveluita, mutta suurin osa niistä on rajoitettu PC-käyttäjät ry:n jäsenten käyttöön.

Käyttöoikeuksien saamiseksi tulee rekisteröityä henkilökohtaisesti purkkiin joko soittamalla purkin modeemilinjoille taikka ottamalla yhteys Internet-verkon kautta osoitteeseen pcuf.fi

Käyttäjätunnus-kehoitteeseen annetaan tunnus uusi, jonka jälkeen rekisteröitymisohjelma käynnistyy. Käyttöoikeuksien saaminen edellyttää asiallista vastaamista kaikkiin kysymyksiin. Kukin käyttäjä rekisteröityy vain kerran, muuttuneista tiedoista voi ilmoittaa ylläpidolle mailitse sysop@pcuf.fi

Huom! Jos olet unohtanut salasanasi, lähetä postia osoitteeseen pcuf:n ylläpito, PL 494, 00101 HELSINKI, älä rekisteröidy uudestaan.

Shell-oikeudet

Oikeudet antavat mahdollisuuden päästä käyttämään purkkia linux-käyttöjärjestelmän komentotasolta. Oikeuksien avulla voi esimerkiksi opiskella unixin komentoja, tehdä c-kielisiä ohjelmia, perustaa omat WWW-kotisivut ja käyttää Internetin palveluita laajemmin. Shell-oikeuksien avulla voi käyttää myös slirp-ohjelmaa, joka mahdollistaa graafisten WWW-selaajien käytön kotimikrossa. Shell-oikeudet myönnetään kirjallisen hakemuksen perusteella vain yhdistyksen jäsenille. Ennen Shell-oikeuksien anomista täytyy olla tavallinen käyttäjätunnus PCUF:ssä. Shell-oikeudet eivät maksa mitään ylimääräistä tänä vuonna.

WWW-kotisivut

PC-käyttäjät ry:n jäsenet voivat perustaa oman tunnuksensa kotihakemistoon WWW-kotisivut. Kotisivujen tekemisen helpottamista varten on Shell-tasolla komento www_home_page, joka perustaa automaattisesti esimerkkisivun.

SLIP-yhteys

PCUF:ssä on mahdollista ajaa Shell-oikeuksilla SLiRP-ohjelmaa, joka muodostaa kotimikron ja PCUF:n välille SLIP tai PPP-yhteyden. Tällaisen yhteyden päällä voidaan kotikoneessa käyttää esim. Netscapea. PCUF-purkista löytyy windows -hakemistosta muokatut konfiguraatiotiedostot Trumpet-ohjelmaa varten.

Lisätietoja käyttäjätunnusasioista voi kysyä osoitteesta info@pcuf.fi

PCUF:n modeemilinjoissa muutoksia

PCUF:ään asennettiin 29.1.96 kolme uutta modeemilinjaa. Samalla myös järjesteltiin vanhoja linjoja ja pikalinjojen määrä nostettiin kahteen.

Modeemilinjat

    Numero     Tyyppi       Nopeus  Huom.

    608 070    V.32         (9600)  "pikalinja", 20 min aikarajoitus
    612 1545   V.32         (9600)  "pikalinja", 20 min aikarajoitus
    640 290    V.32terbo    (19200)
    641 228    V.32terbo    (19200)
    643 590    V.34         (28800)
    640 634    V.34         (28800)
    640 635    V.32bis/HST  (14400)
    640 636    V.32bis/HST  (14400)
Numeroihin Helsingin suunta 90 (intl. +358-0-). Modeemilinjat vastaavat 24 h/vrk.

Internetistä telnet-yhteydet osoitteeseen pcuf.fi (194.100.34.1). Telesammosta pääset PCUF:ään käskyllä S PCUF. Suomen Freenetistä valitse ensin Lentokenttä, sitten Muut palvelimet ja lopuksi Pc-käyttäjät.


Purkin ylläpito & Ari Järmälä 1.4.1996