Sahdinvalmistus Joutsassa 1999

Brewing sahti in Joutsa in 1999

Sahtikilpailun yhteydessä demottiin joutsalaisen sahdin teko



Sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessa joutsalainen Pauli Mäkinen pani näytösluontoisesti 95 litraa sahtia sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessä. Hän kertoi panevansa sahtia noin kerran kuukaudessa ympäri vuoden.

Sahti valmistuu seuraavasti:

Mäskäys kestää 8-10 tuntia puusaavissa. Kiehuvaa vahvasti katajoitua vettä lisätään ajoittain niin, että lämpötila nousee sopivasti. Sillä aikaa puulämmitteisessä padassa keitetään reilusti katajan oksia varivedeksi.

Mäski siivilöidään kuurnassa olkien ja pienen katajamäärän läpi. Siivilöity vierre keitetään ja palautetaan kuurnaan. Lopulta kuurnasta juokseva vierre kerätään talteen ja laitetaan maitotonkkaan jäähtymään kylmään veteen. Vierrettä kerätään siis 90-100 litraa.

Jäähtyneeseen vierteeseen lisätään 50 g leivinhiivaa ja vierteen annetaan käydä huoneenlämmössä. Käyminen kestää 2-3 päivää. Sen jälkeen seuraa kirkastus viileässä viikosta kolmeen viikkoon.

Huom. kaikki käytetty vesi on vahvasti katajoitua - vesi keitetään runsaan määrän kanssa paksuja katajan oksia.


English summary of the demonstration brewing of Finnish sahti in Joutsa

Mr. Pauli Mäkinen demonstrated the brewing of Finnish sahti during the Finnish sahti competition held in Joutsa on Aug 7, 1999.

The grist consists of

This 51 kg of grist makes the total of 90-100 litres of sahti wort.

The brewing process is the following


Pictures of the demonstration brewing of sahti in Joutsa


More pictures to come...
Viimeinen päivitys: 11.8.1999, last update Aug 11, 1999 / Ari Järmälä