PC-käyttäjä-lehden numerossa 2/95 julkaistu artikkeli

Com - PCUF:n paikallinen keskusteluohjelmisto



Com on yhdistyksemme purkissa PCUF:ssä käytössä oleva keskustelujärjestelmä, jonka avulla voit kysyä neuvoja, opastaa muita käyttäjiä, ostaa ja myydä tavaraa sekä keskustella eri aihepiireistä kokouksissa, joita on yhteensä yli 40. Com toimii myös yhdistyksen tiedotuskanavana jäsenistölle.

Comin tarkoituksena on mahdollistaa PCUF:n käyttäjien välinen keskustelu. Comiin kirjoitettuja tekstejä kutsutaan artikkeleiksi. Artikkelit ovat kaikkien käyttäjien luettavissa ja kommentoitavissa, kuka tahansa PCUF:n käyttäjä voi siis vastata comissa esitettyyn kysymykseen tai aloittaa uuden keskustelun.

Comissa keskustelut on ryhmitelty aihepiireittäin eri keskustelualueille, joita kutsutaan kokouksiksi. Jokaisella kokouksella on oma nimi, joka kuvaa sen käsittelemää aihepiiriä. Kokouksia ovat mm. Eläintensuojelu, MSDOS, Ostetaan ja myydään, Pc-kirjat ja Yhdistyksen info. Luettelon kaikista kokouksista saa käskyllä LIST/ALL.

Com ryhmittelee kokouksiin kirjoitettavat artikkelit ketjuihin. Niiden avulla viestit luetaan keskusteluittain. Keskustelua comissa on helppo seurata, sillä ohjelma tulostaa artikkelit ketjuttain loogisessa järjestyksessä. Ketjujen ansiosta myös tekstin lainaaminen on tarpeetonta, sillä edeltävä artikkeli on luettavissa helposti käskyllä REVIEW/BACK. Tämän johdosta tekstin siteeraamista ei pidetä suotavana PCUF:n comissa.

Keskustelujen valitseminen

Koska eri keskustelualueita on paljon, kannattaa kokouksista valita kiinnostavat ja seurata ainoastaan niitä. Kiinnostavat kokoukset valitaan käskyllä JOIN, jolla liitytään kokouksen jäseneksi. Kokoukseen liittyminen on kertaluontoinen toimenpide: com muistaa, mihin kokouksiin käyttäjä on liittynyt, eikä niihin tarvitse liittyä joka kerta uudelleen. Kokouksesta voi erota käskyllä WITHDRAW. Kokousten aihepiiristä kerrotaan lähemmin kunkin kokouksen ensimmäisessä artikkelissa, jonka saa näkyviin JOIN-käskyn jälkeen käskyllä REVIEW 1.

Kun kiinnostavat kokoukset on saatu valittua, artikkeleiden lukeminen on vaivatonta. Artikkelit tulostuvat päätteelle enteriä painelemalla. Mitään erityistä lukukomentoa ei siis tarvitse syöttää. Halutessasi voit asettaa sivuttajan käyttöön käskyllä SET PAGER ON.

Kun yhden kokouksen artikkelit on luettu loppuun, enteriä painamalla siirrytään seuraavaan kokoukseen, jossa on lukemattomia artikkeleita. Jos uudessa vastauksessa on viitattu edelliseen artikkeliin (esim. "Olen samaa mieltä kanssasi"), kannattaa edeltävä artikkeli katsoa uudelleen käskyllä REVIEW/BACK. Tällöin keskustelun kulku on helpommin ymmärrettävissä.

Keskusteluun vastaaminen

Jos haluat vastata comissa käytävään keskusteluun, käytä käskyä REPLY. Ennen vastaamista kannattaa lukea koko kommenttiketju loppuun. Näin varmistutaan siitä, ettei tule suotta lausuneeksi sellaista vastausta, minkä joku toinen on jo ehtinyt selostaa.

Jotta artikkeliketjut säilyvät loogisina, tulee käyttäjän kohdistaa vastauksensa oikeaan artikkeliin. REPLY-käskyllä kirjoitettu vastaus kohdistuu siihen artikkeliin, joka on luettu viimeksi. Jos ennen vastaamista on luettu kommenttiketju loppuun, kannattaa lukea vielä uudelleen se viesti, johon ollaan vastaamassa. Tämä hoituu käskyllä REVIEW, jonka perään kirjoitetaan sen artikkelin numero, johon aiotaan vastata. Kun REPLY-käsky annetaan heti vastattavan artikkelin lukemisen jälkeen, vastaus kohdistuu oikeaan viestiin.

Teksti kirjoitetaan editorilla. Oletusarvoisesti käynnistyy PCUF:n rivieditori, joka toimii kaikilla päätetyypeillä. Rivieditori on melko vaatimaton, mutta se soveltuu hyvin lyhyehköjen artikkeleiden kirjoittamiseen. Kun artikkeli on valmis, se voidaan joko hyväksyä käskyllä SAVE tai hylätä käskyllä QUIT. Käsky annetaan editorin komentotasolta, jonne pääsee painamalla enteriä uuden rivin alussa. Tekstiä voi muokata myös ruutupohjaisella editorilla, johon pääsee käskyllä SCREEN tai käskyllä PICO käynnistyvällä editorilla.

Yhteenveto peruskomennoista

EXIT		Poistuminen comista
ENTRY           Uuden keskusteluketjun aloitus
INFO		Kertoo tietoja kokouksesta
JOIN		Kokoukseen liittyminen
LIST            Luettelo niistä kokouksista, joihin on liitytty
LIST/ALL	Luettelo kaikista kokouksista
SUMMARY         Luettelo kokouksessa olevista artikkeleista
REPLY           Vastaa viimeksi luettuun artikkeliin 
REVIEW          Lukee uudelleen halutun artikkelin 
Comissa toimivat myös päätason komennot msg, who ja time.

Esimerkkejä komentojen käytöstä

join yhdist
liittyy kokoukseen Yhdistyksen info
sum /all /by=pullero
antaa luettelon niistä kokouksen artikkeleista, jotka on kirjoitettu käyttäjätunnuksella pullero
list /others
tulostaa luettelon niistä kokouksista, joihin ei vielä ole liitytty jäseneksi
sum 500-700 /entry
tulostaa luettelon niistä artikkeleistä, joiden numero on väliltä 500 - 700 ja jotka ovat uuden keskustelun aloituksia
only 30
siirtää viestiosoitinta siten, että muut kuin kokouksen 30 uusinta artikkelia merkitään luetuiksi

Uuden keskustelun aloittaminen

Mikäli haluat vastata jonkun kirjoittamaan artikkeliin, käytä käskyä REPLY edellä kuvatulla tavalla. Jos olet aloittamassa kokonaan uutta aihetta - sellaista josta ei vielä ole kirjoitettu comiin - käytä käskyä ENTRY. Koska entry aloittaa kokonaan uuden keskusteluketjun, sitä ei pidä käyttää silloin kun osallistutaan johonkin jo käynnissä olevaan keskusteluun. Ennen artikkelin kirjoittamista tulee valita oikea kokous. Jos haluat esimerkiksi aloittaa keskustelun jostain elokuvasta, liity ensin Elokuvat-kokoukseen (join elokuvat) ja sen jälkeen aloita ketju käskyllä entry.

Monipuolisia toimintoja opiskeluhaluisille

Monilla komennoilla on valitsimia, joiden avulla komentoja voi tarkentaa seikkaperäisesti. Näistä valitsimista saa tietoja comin opasteista, esim. käskyllä help review parametrit.

Aiheita laidasta laitaan

Kokous                  Aihe
Ylläpito tiedottaa	PCUF:n ylläpidon tiedotuksia
Pc-käyttäjät            Yhdistyksen toiminnan kehittäminen
Yhdistyksen info	Tiedotuksia yhdistyksen toiminnasta
MSDOS                   Dossiin liittyvät asiat
Esittelyt		Käyttäjien omia esittäytymisiä
UNIX                    Unix-käyttöjärjestelmät
Sarjakuvat              Sarjakuvat
Markkinat               Ostetaan ja myydään -kokous
Eläinsuojelu            Eläinsuojelu
Vitsit                  Hauskoja asioita
Boxit                   Purkkiasiaa ja -tiedotuksia
Huuhaa                  Vapaamielinen kokous
Musiikki		Musiikki
Shell                   PCUF:n shell-käyttäjien kokous

Mauno Tuohiniemi mtn@pcuf.fi