HPY

Yhdistyksemme syksyn toinen yritysvierailukohde oli Helsingin Puhelinyhdistys. Vierailu HPY:lle täydensi hyvin yhdistyksemme tietoliikenteeseen painottuvaa syksyä, sillä pääsimmehän nyt tutustumaan itse puhelinoperaattoriin, kun syyskuussa olimme vierailleet puhelinkeskusvalmistaja Nokia Telecommunicationsin luona.

HPY tänään

Aluksi saimme kuulla, että Helsingin Puhelinyhdistys muuttui vuoden 1994 alussa uuden HPY-konsernin emoyritykseksi, joka omistaa sataprosenttisesti varsinaista liiketoimintaa hoitavan Helsingin Puhelin Oy:n, joka puolestaan on taas konsernin isoin yhtiö. Muita yhtiöitä ovat mm. Mäkitorpan Autoradio ja Comptel.

HPY on perustettu vuonna 1886 ja se on alueellisista puhelinyhtiöstä suurin. HPY:llä on 700 000 puhelinliittymää ja 155 eri kokoista puhelinkeskusta. Verkkokaapeleita on vedetty yli kolme miljoonaa kilometriä. HPY on erikoinen firma siinä mielessä, että sen rakennuksista suurin osa sijaitsee maan alla. Lisätietoja HPY:stä löytyy www-osoitteesta http://www.hpy.fi

Teleliikennealueet

Eräs tärkeä seikka, joka on vuoden 1994 kuluessa jäänyt kaukoverkkokilpailun varjoon on se, että kaikki ns. teleliikennealueen sisällä soitetut puhelut ovat lähipuheluita. Teleliikennealueiden rajat ovat melkein samat kuin läänien rajat. Esimerkiksi Helsingistä voi nyt soittaa lähipuhelumaksulla Riihimäelle. Verkkoryhmien suuntanumero valitaan vielä kuten ennenkin.

Seuraava suuri muutos tapahtuu lokakuussa 1996, jolloin verkkoryhmäjaosta luovutaan. Silloin nykyisen 75 verkkoryhmän sijaan tulee 12 teleliikennealuetta. Samalla muuttuu kaukoliikenteen tunnus 9 tunnukseksi 0. Esimerkiksi Helsingin suuntanumero on silloin 09.

Virtuaalivastaaja

Saimme kuulla myös, että syksyn uusin markkinatuote on virtuaalivastaaja, tuotenimeltään kotivastaaja. Se on puhelinvastaaja, joka toimii puhelinkeskuksessa. Mitään erillistä vastaajaa ei täten tarvita kotona. Jos puhelin on varattu tai jos puhelimeen ei vastata tietyn ajan kuluessa, ohjautuu puhelu virtuaalivastaajaan, jonne voi jättää viestin. Viestien kuuntelu onnistuu yksinkertaisimmillaan siten, että puhelimen luurin noston jälkeen odotetaan hetki, jolloin virtuaalivastaaja purkaa viestit automaattisesti.

Historian huminaa

Näytttelytilassa saimme tutustua erilaisiin puhelimiin ja pienoisvaihteisiin. Seinällä oli suurennos ensimmäisestä puhelinluettelosta, tai voisiko sitä nyt luetteloksi sanoa, koska siinä ei ollut kuin yksi aukeama. Erikoiseksi luettelon teki se, että siinä ei ollut puhelinnumeroita vaan ainoastaan puhelimen omistajien nimet! Entisaikaan ei numeroita tarvittu, koska puhelimen omistajia oli niin vähän.

Kiitokset

Kiitokset isännällemme Jukka Aallolle ja Helsingin Puhelinyhdistykselle vieraanvaraisuudesta.

Heikki Raussi, 13.11.1994
sähköposti: raussi@pcuf.fi