Tilastotietoa PCUF:n modeemien käytöstä

Tuuttaavatko PCUF:n modeeminumerot sinulle varattua? Oletko koskaan kokeillut soittaa aamuisin? Usko tai älä, PCUF:n modeemit ovat viikon aikana vain puolet ajastaan käytössä!

Tutkimuksen taustatietoja

Olen tehnyt purkkiin pienen ohjelman, joka viikottain laskee modeemien käyttöastetta. Tiedot kerätään käyttöjärjestelmän lokitiedostosta /etc/wtmp, jonne jokaisesta sisään- ja uloskirjoittautumisesta jää merkintä. Purkin modeemit on kytketty tiettyihin /dev/tty-päätetiedostoihin, jolloin lokitiedostosta voidaan saada hyvinkin tarkkaan selville eri modeemien kuormitusasteet. Ainoastaan modeemien kättelyvaihe ei näy lokitiedostossa, koska siinä vaiheessa ei olla vielä kirjoittauduttu sisään. Kyseistä lokitiedostoa voi kuka tahansa tutkia last -komennon avulla. Shellissä komento kannattaa putkittaa esim. less-sivuttajan kautta "last | less" , koska tiedostossa on merkintöjä hyvin pitkältä ajalta.

kulutettu aika

Kuva 1. Modeemikäyttäjien kuluttama aika.

Tarkastelun kohteena viikko 11/96

Otin tarkastelun kohteeksi maaliskuun viikon 11 eli ajanjakson 11.3.-17.3.1996. Tuona aikana purkkiin kirjoittauduttiin sisään noin 1600 kertaa kahdeksan modeemilinjan kautta. Nämä yhteydenotot jakaantuivat 227 eri tunnuksen kesken. Soittajat viettivät purkissa yhteensä 42000 minuuttia eli 52 % koko modeemipankin kapasiteetista ( max. 80640 min/viikko ). Kuvassa 1 on esitetty kuinka modeemien käyttö minuuteissa on jakaantunut eri käyttäjien kesken. Aktiivisin modeemikäyttäjä viikolla 11 vietti purkissa yli 16 tuntia. Yli kymmenen tuntia viikossa purkkia käyttäneitä oli 18 henkilöä, joista kaksi oli naispuolista henkilöä. Ainoastaan kuudelle käyttäjälle tuli 14 tunnin viikkokiintiöraja täyteen. Muutama heistä oli pystynyt käyttämään purkkia myös sellaiseen aikaan, jolloin muita modeemilinjoja oli ollut vapaana. Tällöin purkissa voi olla yli 14 tunnin viikkorajankin. Muiden modeemilinjojen tullessa varatuiksi joutuu viikkokiintiönsä ylittänyt käyttäjä lähtemään pois.

soittokerrat

Kuva 2. Soittokerrat.

Kuvassa 2 on esitetty, kuinka soittokerrat jakaantuivat soittajien kesken. Muutama käyttäjä ehti soitella jopa yli kolmekymmentä kertaa viikon aikana. Yleisesti ottaen soittokertojen lukumäärässä saattaa olla tilastollista harhaa, koska yhden kerran soittaneita olisi vain yksi kappale. En aivan tarkkaan pystynyt selvittämään, minkä takia lokitiedostoon kirjaantuu joillekin käyttäjille kaksi peräkkäistä merkintää, josta viimeisin on muutaman sekunnin mittainen. Saattaa olla, että kyseessä on purkin aikavalvontaohjelma, joka jättää toisen merkinnän.

Millainen on peruskäyttäjä?

Jos tarkastellaan millainen on modeemipankin peruskäyttäjä, on hän suurella todennäköisyydellä miespuolinen henkilö, joka on keskimäärin 184 minuuttia purkissa ja soittaa noin 6.9 kertaa viikossa.

Yhteensä kaikkia pääteistuntoja viikon 11 aikana oli 3664 kappaletta, jotka jakaantuivat 618 eri tunnuksen kesken. Internetin kautta otettuja pääteyhteyksiä oli 1747 kappaletta. Nämä yhteydenotot jakaantuivat 383 eri tunnuksen kesken. Maaliskuun loppupuolella PCUF:n käyttäjätietokannassa oli noin 2010 tunnusta, joten tästä voidaan laskea, että yli 30 % tunnuksen haltijoista käyttää purkkia viikottain. Täytyy huomata että laskuissa on mukana kaikki purkin käyttäjät, eivät pelkästään yhdistyksen jäsenet.

Modeemien käyttöasteet

Kuvissa 3 ja 4 on graafinen esitys modeemien käyttöasteesta eri ajankohtina. Käyttöasteessa on otettu huomioon kaikki kahdeksan modeemilinjaa, myös pikalinjat, joten tilasto ei anna aivan tarkkaa kuvaa normaalilinjojen käytöstä. Käyttöasteet on laskettu siten, että kuinka monta minuuttia tunnista modeemi on ollut käytössä. Pyöristysvirheistä ja sisäänkirjoittautumisviiveistä johtuen tilastot saattavat näyttää aavistuksen verran pienempää kuormitusta kuin mitä se todellisuudessa on.

Kuva 3

Arkisin päivällä vapaata

Modeemien arkikäyttöasteesta (ma-pe) näkee selvästi kuinka HPY:n kertaveloitusajan alkaminen kello 17 nostaa modeemien käyttöasteen heti yli 90 prosentin puolelle. Kello 19 - 20 ajoittuva pienempi kuormitusaste johtuu siitä, että viikolla 11 purkki oli jouduttu torstai-iltana uudelleenkäynnistämään. Kuvasta voidaan vetää se johtopäätös, että soitettaessa kello 2 - 16 välisenä aikana pitäisi lähes aina päästä purkkiin sisään jonkin modeemilinjan kautta.

Kuva 4

Ruhkaa viikonloppuisin!

Viikonloppukuvasta (la-su) nähdään, että iltapäivisin purkin modeemit ovat koko ajan käytössä. Varmin tapa saada yhteys purkkiin viikonloppuna on herätä aamulla kello 5 - 8 aikaan soittamaan. Tällöin viimeisimmät yökyöpelit ovat jo menneet nukkumaan ja linjoja on vapaana.

Lisätietoja?

Shell-käyttäjät voivat seurata viikottaisia modeemitilastoja suoraan kotihakemistostani

~raussi/tunnit/96/

josta löytyy jokaisesta viikosta kaksi tiedostoa: modeemien kuormitusasteet ja käyttötunnit. Mahdollisista skriptien ohjelmointivirheistä aiheutuvista tilastovääristymistä en ota vastuuta. :-)

Heikki Raussi
raussi@pcuf.fi