8.7
Varasin lennot Ivaloon ja takaisin, 1-17.9.1996. Laskuvirheestä johtuen reissu kestääkin 17 vrk:tta. Toki varausta voisi muuttaa, mutta kukapa sellaista tekisi.

11.7
No perhana, piti heti muuttaa lähtöpäivää, koska sunnuntaina ei kulje kaikki linja-autot. Reissu lyhentyi 16. päivään ;/), eli lähden reissuun 2. syyskuuta, paluu on 17.9.1996

20.7
Kokeilin uutta tukisalkoa louteen kanssa. Koska olen reissussa yksin, niin tänävuonna ei tule tehtyä tukisalkoa kahdesta vaellussauvasta. En myöskään viitsi joka ilta ottaa metsästä uutta tukisalkoa, joten mukaan lähtee kaksiosainen teleskooppionki. Teleskooppi-tukisalko kesti ihan hyvin viikonlopun myrskyriepotukset.

29.7
Kokeilin vaellusjalkineiden kuivatusta ns. lämpökynttilöllä. Kastelin illalla kengät aivan läpimäriksi, kaadoin veden pois ja laitoin sisälle palavan lämpäkynttilän. Kokeen perusteella tulin siihen tulokseen että läpimärkä kenkä ei kuivu neljän tunnin paloajan aikana. Kenkä jäi epämiellyttävän kosteaksi.
Kokeilen tänäiltana kuinka hyvin samainen kynttilä kuivattaa kostean kengän, sillä nyt kengän kosteus vastannee sitä mitä se tulee olemaan normaalin vaelluspäivän jälkeen.

1.8
Minulle ei selvinnyt, kuivaako lämpökynttilä vaelluskengät yhdessä yössä. Tein kokeen, jossa panin yhteen kenkään yöksi lämpökynttilän, toisen kengän jätin kuivumaan omia aikojaan. Aamulla molemmat kengät olivat kuivat. Pitänee tehdä oikea käytännön koe.

10.8
Testasin Scotchgardin kyllästysominaisuuksia. Goretex-takista tuli taas hyvin vettä hylkivä! Saas nähdä kuinka hyvin kalvo kestää vaelluskäyttöä, alku vaikuttaa ihan lupaavalta.

11.8
Ostin 8 pussia pata-aineksia. Niistä tulee laskujeni mukaan 16 reilua ruoka-annosta, vaikka ohjeen mukaan annoksi pitäisi riittää jopa 32:een maukkaaseen ateriaan.

12.8
Sekoitin minigrip-pussiin valmiiksi "kivileipä"-ainekset, jauhoja öpaut 7dl ja pussillinen kuivahiivaa hyvin sekoitettuna. Vaelluksella lisätään kädenlämpöistä vettä sopiva määrä joukkoon, siten että taikinasta tulee sopivan paksua. Ennen taikinan valmistamista on laitettu laakean kiven alle tuli. Kiveä lämmitetään sen verran, että leipä kypsyy sen päällä noin kymmenessä minuutissa, ilman että pohja palaa. Kiveä ei tarvitse lämmittää paistamisen aikana. Kypsä leipä halkaistaan ja päälle vetäistään oikein reilusti rasvaa ja nautitaan!

13.8
Huolsin Trangian. Ensin pesin sen tiskiaineella, sitten hankasin karhunkielellä ja lopuksi hion massiivisen nokikerroksen kattiloiden pohjasta pois erittäin hienolla (P800) vesihiomapaperilla. Nyt kelpaa taas kokkailla, vaikka kyllä kattilat taatusti nokeentuvat parissa viikossa, varsinkin nuotiokäytössä, tervastulilla.

17.8
Kävin ostamassa valtaosan eväista, illalla koepakkailin rinkkaa. Näyttää vähän huonolta, kaikki tarpeellinenkaan ei taida mahtua mukaan. Toisaalta, kolme! pakettia näkkäriä vie paljon tilaa, pitänee tyytyä kahteen pakettiin.

22.8
Käsittelin GT-takin toisen kerran ScotchGardilla, ihan varmuuden vuoksi. Pakkasin filmipurkkeihin muutamia mausteita.

24.8
Kävin hakemassa kesämökiltä makuupussin (Agungilak Tyin 200). Samalla reissulla ennätin istua iltaa nuotion äärellä, pimenevässä ja kylmenevässä illassa. PolarTec-200 fleece ei yksin riitä pitämään kylmää ja kosteaa ilmaa loitolla, vaan lisäksi tarvitsee jotain tuulenpitävää.
Samaisella reissulla vanha polvivamma uusiutui. Ei ollut hyvä idea rasittaa polvea tarpeettomasti. Onneksi se ei mennyt pahasti lukkoon, joten eiköhän sillä pärjää Lapissa, jo viikon kuluttua!

26.8
Pakkasin rinkan uudestaan. Loue ja tukikepin ruuvit laitoin makuualustan sisälle. Puutelista:
-1kg sulatejuustoa ja 200g voimariniä (jääkaapissa)
-4 rasiaa tulitikkuja
-meetwurst
-hillo
-silmälasien huurtumisen estoaine
-maalarinteippi
-Zippo-bensiini
-työkalu kirveen kiilaamiseen?

Stana, kaikki tarpeellisetkaan varusteet eivät näyttäisi mahtuvan mukaan. Miten ihmeessä 16 vuorokautta kestävän vaelluksen tarpeet eivät muka mahdu Savotta 906-rinkkaan ... Pitääkö tässä alkaa treenata metsästystä, niin ensivuonna ei tule tälläisiä ongelmia. Ja muistaakseni sissit tekevät kätköjä...

27.8
Noniin, kyllähän tavarat alkavat pikkuhiljaa mahtumaan. Nyt on lähinnä tarvista saada survottua joitakin pikkutavaroita mukaan. Näyttää siltä että joudun jättämään pois puolet kolmannesta näkkäripaketista, jotta saan sulatejuuston ja voimariinin mukaan. Tein eilen hankintoja, joten puutelista:
-1kg sulatejuustoa ja 200g voimariniä (jääkaapissa)
-4 rasiaa tulitikkuja
-meetwurst
-hillo
-Zippo-bensiini (ja 2xCaravelle)

29.8
Rinkka pakattu, kaikki mahtui mukaan. Olen jopa varautunut siihen että rinkkaan tulee kaksi polttoainepulloa, sillä rinkan kätköissä on kaksi tyhjää muovipulloa! Rinkan paino oli 25kg, mikä on yllättävan vähän. Rinkasta puuttuu siis 2L polttoainetta ja kameralaukku, joten lopullinen starttipaino tullee olemaan noin 30kg. On se vaan hyvä että on tullut harrastettua edes pikkasen pyöräilyä, joten enköhän jaksa taakan alla uupumatta.

31.8 No niin, alla on lopullinen luettelo, sillä edellisestä puuttui muutamia pikkutarvikkeita.
Lopullinen varusteluettelo
Ylhäällä, ulkopuolella:

makuupussi, jonka sisällä
herätyskello, kommandopipo ja "yösukat"
makuualusta, jonka sisällä
loue+kiinnityskiilat

rinkan sadesuoja
teleskooppionki (=tukikeppi louetta varten)
Rinkan yläpussi
GT-takki, (jonka taskuissa)
Thinsulate sormikkaat ja piippu, otsanauha Mini Maglitelle, minitaskulamppu
pipo, kaulaliina, kynsikkäät, korvaläpät
fleece-housut
maustesäkki(ketsuppi, curry, valkosipuli, oregano, mustapippuri)
sulatejuusto (Olympia)
Kuksa ja Trangia (2xkattila, kahvipannu, talvipoltin)
aamupuuroa (+suolaa)
tiskiharja+vispilä
70x teepussi, maitojauhe (1pss)
pikariisiä
4x Nodel
jauhelihaa
jälkiruokaa 5pss
räiskälejauhot+3xkuppikuuma
kivileipäjauhot
6x pussikeitto (à 1L)
6x pata-aines (à 1L)
2x Ryvita + suklaalevy
Vasen ylätasku:
 
Pyyhe + saippua
hammasharja + -tahna
Mini Maglite
shampoo + hoitoaine
Vasen tunneli
Kirves
Oikea tunneli
sandaalit (=leirikengät)
Oikea ylätasku:
1kg sokeria
Rinkan alapussi:
Ulkoilualusasuja (Rukka&ColdSport)
Lääkelaukku
1x Ryvita
paluuvaatteet
Verkkopaita, lyhythihainen puuvillapaita
WC-paperia
GT-housut
2x vaihtosukat
Rommia
Lantern (=kynttilälamppu)
20x lämpökynttilää
hilloa
2110i + 3akkua
1L Marinol
Rinkan vasen alatasku:
1L Marinol
3x Fuji Velvia 36-200
2x kiinnitysremmi
Rinkan oikea alatasku:
Ensiside
sanko (=3x muovipussi)
varasokeria
Teippi- ja idealside
polven tukiside
nuhalääke
nauloja
Lopulta koko komeus painoi 27kg. Siihen tulee vielä lisäksi 2x Marinol ja kamera (Minolta 7000i + 2x objektiiveja) joten rinkan lopulliseksi painoksi tulee noin 31kg. Painoa on enemmän kuin kaksi vuotta sitten mutta ei tämä ole vielä ennätyskään (33,5kg!). Se on tuo ruoka niin kevyttä ja tilaavievää, joten rinkkaan ei mahdu painavia tavaroita ;-)


alkuun edelliselle sivulle ensimmäinen päivä