Triplomat Tripel
Infuusiomäskätty (lähes) täysmallasolut. Tyylinä tavoiteltu
belgialaistyyppistä vahvaa tripel-olutta, jossa voimakas katkeruus,
vahva maltaisuus sekä hiivan tuottamia aromiaineita. Väri vaalea.
Raaka-aineet
- 5,04 kg Pilsnermallas
- 0,51 kg Vehnä
- 0,85 kg Kidesokeri
- 56 g Northdown, plug, 7,0 a%, 90 min
- 12 g East Kent Golding, plug, 4,5 a%, 5 min
- Steenbrugge Dubbel -pullosta plokattu hiiva
- 8 g/l kidesokeria jälkikäymiseen
Valmistusmenetelmä
- Erän koko: 21 litraa
- Vettä mäskäykseen: 17 litraa
- Sisäänmäskäys: 29 °C, 0 min, jonka jälkeen mäskin
lämpötila on nostettu lähestulkoon lineaarisesti kahden tunnin aikana 70
asteeseen
- Sokeroitumistauko: 70 °C, 40 min
- Ulosmäskäys: 80 °C, 5 min
- Siivilöintiin vettä: kunnes vierrettä 21 litraa
- Keitto: 21 litraa, 90 min
- Humalointi: katkero 90 min, aromi 5 min
Kriittiset mitat
- OG: 1,083, kantavierre 20,4 %
- FG: 1,013, jäännösuutepitoisuus 6,1 %
- Mäskäyssaanto: 63 % uutetta ilmakuivista raaka-aineista
- Näennäinen käymisaste: 84 %
- Todellinen käymisaste: 70 %
- Alkoholipitoisuus: 9,5 til-% jälkikäymisen jälkeen
- Laskettu katkeruus: 58 EBU
- Käymisaika: 3 viikkoa, noin 21 °C
Lähde: Ari Järmälä, jarmala@pcuf.fi.
1996 Valtakunnallisen kotiolutkilpailun
belgialaistyyppisten tripel-oluiden sarjan toinen sija.