Plutokrat Pilsner
Pääosin infuusiomäskätty täysmallasolut, jossa kuitenkin
ulosmäskäyksessä käytetty keittomäskäysmenetelmää. Tyylinä tavoiteltu
tsekkiläistyyppistä täyteläistä ja katkeraa
pilsneriä. Väri vaalea. Maku puhdas.
Raaka-aineet
- 5,00 kg Pilsnermallas
- 26 g Nugget, käpyhumala, 12,2 a%, 90 min
- 20 g Saaz, käpyhumala, 1,9 a%, 15 min
- 31 g Saaz, käpyhumala, 1,9 a%, 1 min
- Wyeast Czech Pilsner -hiiva
- 9 g/l kidesokeria jälkikäymiseen
Valmistusmenetelmä
- Erän koko: 25 litraa
- Vettä mäskäykseen: 17 litraa
- Sisäänmäskäys: 32 °C, 15 min
- Proteolyysitauko: 50 °C, 20 min
- Sokeroitumistauko: 65 - 69 °C, 60 min
- Ulosmäskäys: 82 °C, 10 min
- Siivilöintiin vettä: kunnes vierrettä 25 litraa
- Keitto: 25 litraa, 90 min
- Humalointi: katkero 90 min, aromi 15 ja 1 min
Kriittiset mitat
- OG: 1,053, kantavierre 13,0 %
- FG: 1,013, jäännösuutepitoisuus 5,0 %
- Mäskäyssaanto: 65,5 % uutetta ilmakuivasta maltaasta
- Näennäinen käymisaste: 75 %
- Todellinen käymisaste: 62 %
- Alkoholipitoisuus: 5,6 til-% jälkikäymisen jälkeen
- Laskettu katkeruus: 40 EBU
- Käymisaika: 4 viikkoa, noin 10 °C
Lähde: Ari Järmälä 29.4.1996, jarmala@pcuf.fi.
1996 Valtakunnallisen kotiolutkilpailun
vaaleiden pohjahiivaoluiden sarjan voittaja.