Sahdinvalmistus Joutsassa 1999
Brewing sahti in Joutsa in 1999
Sahtikilpailun yhteydessä demottiin joutsalaisen sahdin teko
Sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessa joutsalainen
Pauli Mäkinen pani näytösluontoisesti 95 litraa sahtia
sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailujen yhteydessä. Hän kertoi
panevansa sahtia noin kerran kuukaudessa ympäri vuoden.
Sahti valmistuu seuraavasti:
- sahtimallasta 40 kg
- ruisrouhetta 5 kg
- vehnärouhetta 5 kg
- kaljamallasta 1 kg
Mäskäys kestää 8-10 tuntia puusaavissa. Kiehuvaa vahvasti katajoitua
vettä lisätään
ajoittain niin, että lämpötila nousee sopivasti. Sillä aikaa
puulämmitteisessä padassa keitetään reilusti katajan oksia
varivedeksi.
Mäski siivilöidään kuurnassa olkien ja pienen katajamäärän läpi. Siivilöity
vierre keitetään ja palautetaan kuurnaan. Lopulta kuurnasta juokseva
vierre kerätään talteen ja laitetaan maitotonkkaan jäähtymään kylmään
veteen. Vierrettä kerätään siis 90-100 litraa.
Jäähtyneeseen vierteeseen lisätään 50 g leivinhiivaa ja vierteen
annetaan käydä huoneenlämmössä. Käyminen kestää 2-3 päivää. Sen jälkeen
seuraa kirkastus viileässä viikosta kolmeen viikkoon.
Huom. kaikki käytetty vesi on vahvasti katajoitua - vesi keitetään
runsaan määrän kanssa paksuja katajan oksia.
English summary of the demonstration brewing of Finnish sahti in
Joutsa
Mr. Pauli Mäkinen demonstrated the brewing of Finnish sahti during the
Finnish sahti competition held in Joutsa on Aug 7, 1999.
The grist consists of
- 40 kg of Finnish sahti malt (90 % pilsner, 5 % light caramel, 5 %
enzyme malt)
- 5 kg of unmalted crushed rye
- 5 kg of unmalted crushed wheat
- 1 kg of dark Finnish rye malt
This 51 kg of grist makes the total of 90-100 litres of sahti wort.
The brewing process is the following
- prepare the brewing water by boiling juniper branches in water
- start the mashing with warm water and then add boiling brewing water
to achieve the desired saccharification temperature in the mash (the
temperature is neither measured nor known)
- the mashing takes 8 to 10 hours in a wooden tub
- lautering in large "kuurna" through lots of straws and few branches
of juniper
- boiling the sweet wort and recirculating it back to "kuurna" onto
the spent grain!
- after a certain amount of recirculating, start collecting the sweet
wort into a large milk can
- chill the wort by putting the can in cool water
- collect 100 litres of wort
- mix 50 g of Finnish baker's yeast in the wort
- fermentation takes place in room temperature, about 20 deg C, the
duration of which is 2 to 3 days
- let the sahti to clear in a cool place for 1-3 weeks
Pictures of the demonstration brewing of sahti in Joutsa
More pictures to come...
Viimeinen päivitys: 11.8.1999, last update Aug 11, 1999 / Ari Järmälä