Henkilökohtaiset kulutusmahdollisuudet vähenevät, kun lapsimäärä kasvaa
Notes:
Perhekoon kasvu vähentää nykyisin henkilökohtaista taloudellista liikkumavaraa selvästi, vaikka lapsilisät otetaan huomioon. Tulonsiirrot tasaavat lähinnä eri perhetyyppien välisiä eroja. Tästä johtuen kulutustutkimuksiin perustuva arvio perhekoon skaalaedusta kulutustarvetta vähentävänä tekijänä johtuukin monilapsisissa perheissä todellisuudessa käytettävissä olevien tulojen ja siten kulutuskyvyn vähenemisestä. Osittain tulojen väheneminen johtuu siitä, että lapsimäärän kasvaessa toisen puolison työpanos tarvitaan vähintään osapäiväisesti kotona.
1-3 lapsisten perheiden lapsilisät olivat 86% koko lapsilisien määrästä vuonna 1998, joten lapsilisien leikkaaminen uudelleen useampilapsisilta perheiltä ei tuo merkittäviä kustannussäästöjä valtiontalouteen. Lisäksi lapsilisien leikkaus johtaa monilapsisia perheitä entistä enemmän toimeentuloluukulle, joten kokonaishyöty on vähintään kyseenalainen. Jo nykyinen lapsilisätaso johtaa monilapsiset perheet rajoittamaan henkilökohtaista kulutusta, sekä lasten, että erityisesti vanhempien.
Toisaalta monilapisisten perheiden vähäisestä kokonaismäärästä johtuen myös niiden lapsilisien kasvun vaikutus valtiontalouteen on vähäinen. Monilapsisten perheiden lapsilisistä päätettäessä on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että monilapsisissa perheissä ei ole suurituloisia - päätulonsaajan tulotasosta riippumatta - kun lapsimäärä otetaan huomioon. Erityisen tiukalla ovat 4-8 lapsiset perheet toimeentulotukitilaston perusteella.