Sisällys

Hallituksen vuosikertomus vuodelta 1995

Yhdistyksen toiminta jatkui suurimmilta osin entisenlaisena aiempien vuosien viitoittamaa linjaa pitkin, vaikkakin toiminnan määrä on vuosien kuluessa pyrkinyt lisääntymään, niin kuin onkin syytä jäsenmäärän pikku hiljaa kasvaessa.

1. Luottamushenkilöt

Hallitus:

Puheenjohtaja

Heikki Raussi

Jäsenet

Jussi Aikala

Henrik Ahlgren

Aaro Hietanen

Jyri Lindroos (siht)

Atte Manninen

Jari Nopanen

Mauno Tuohiniemi

Varajäsenet

Ari Järmälä (varapj)

Valto P. Koskinen

Muut toimihenkilöt:

Taloudenhoitaja

Jyri Lindroos

Jäsensihteeri

Mauno Tuohiniemi

Lehden päätoimittaja

Valto P. Koskinen

Tilintarkastajat

Hannu Määttänen

Alpo Suoranta

Varatilintarkastajat

Tero Arhamaa

Raimo Uromo

Liittokokousedustajat

Ari Järmälä

Valto P. Koskinen

Heikki Raussi

Sähköpostilaatikko

Jari Nopanen

Yhdistyksen hallitus kokoontui vuoden aikana 11 kertaa keskimäärin kerran kuukaudessa.

2. Teemaillat ja vierailut

Teemaillat pidettiin aiempaan tapaan ATK-instituutissa, jonka modernit tilat soveltuvat erinomaisesti yhdistyksen tilaisuuksien pitopaikaksi. PC-käyttäjät ry:n hallitus kiittää ATK-instituuttia tilojen tarjoamisesta yhdistyksen käyttöön. Vuoden aikana järjestettiin kuusi teemailtaa, 3 kevät- ja 3 syyskaudella. Tilaisuuksien aiheet olivat seuraavat:

Teemaillat

Vierailut yms.

Vuonna 1995 järjestettiin myös syysretki. Se oli lokakuun 12. ja suuntautui etelään, Tallinnaan, jonne matkasimme kohtuuhintaan laivalla. Päivän aikana osa retkueestamme tutustui paikallisiin tietokonekauppoihin.

Lisäksi joulukuussa järjestettiin yhdistyksen ensimmäiset pikkujoulut (90-luvulla). Iloisia pikkujouluja vietettiin ravintola Zetorissa.

3. Jäsenlehti

PC-KÄYTTÄJÄ -lehteä julkaistiin kolme numeroa. Lehdessä oli pääasiassa yhdistyksen jäsenten itsensä kirjoittamia artikkeleita, jotka yleisesti ottaen olivat korkeatasoisia ja tuntuivat kelpaavan jäsenistölle, koska uusiakaan kirjailijoita ei aivan roppakaupalla ilmoittautunut. Enemmän kirjoittajia siis kaivataan, jotta lehti ei jäisi pelkästään muutaman henkilön äänitorveksi. Osa lehden artikkeleista laitettiin esille myös sähköisessä muodossa yhdistyksen sähköpostilaatikon WWW-sivuille.

4. Jäsenkirjeet

Yhdistyksen lehden ja sähköpostilaatikon lisäksi tarkeimpänä tiedotuskanavana toimivat jäsenkirjeet, joita lähetettiin yhdistyksen omalla kustannuksella vuoden aikana normaalit kaksi kappaletta, kevät- ja syyskauden alussa.

5. PD-ohjelmat

Julkisohjelmia tarjottiin yhdistyksen sähköpostilaatikossa PCUF:ssä. Purkin omien tiedostoalueiden kokoelma käsittää vain tärkeimmät ohjelmat. Jäsenillä oli kuitenkin mahdollisuus päästä purkin kautta käsiksi ftp:llä Internet-verkon suomalaisiin tiedostopalvelimiin, joista löytyy kymmeniä gigatavuja julkisohjelmia.

6. Sääntömääräiset kokoukset

Kevätkokous järjestettiin 22. maaliskuuta Canon oy:n tiloissa Helsingin Pitäjänmäellä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset toimintavuoteen 94 liittyneet aiheet. Kokouksen jälkeen kuultiin tuote-esittely Canonin kirjoittimista.

Syyskokous pidettiin 14.11.95 ATK-instituutissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset toimintavuoteen 96 liittyvät asiat: toimintasuunnitelma, talousarvio ja henkilövalinnat. Kokouksen jälkeen seurasi Radioamatöörit-teemailta.

7. Jäsenmäärä

Yhdistyksen jäsenmäärä oli elokuun 1995 lopussa 1950 henkilöä sen jälkeen, kun jäsenmaksunsa maksamatta jättäneet oli siivottu rekistereistä pois. Yritysjäseniä oli 7. Jäsenet jakaantuivat seuraaviin ryhmiin: ammattilaiset 1062, opiskelijoita ja työttömiä 523 sekä lisäjäseniä ja perhejäseniä 358 kpl.

Aivan täsmällistä jäsenmäärää vuoden lopussa ei ole tiedossa, koska jäsenistössä on jatkuvaa liikettä edestakaisin: liittyviä ja eroavia. Tietotekniikan liitto laskee viralliset jäsenmäärät vain elokuun lopussa, koska se ratkaisee mm. liittokokousedustajien lukumäärän. Koska elokuussa yhdistyksessä oli jäseniä 1950, oikeuttaa se vuonna 1996 neljään liittokokousedustajaan aiempien vuosien kolmen sijaan. Samalla se merkitsee myös, että PC-käyttäjät ry:stä tuli liiton toiseksi suurin jäsenjärjestö.

8. Käyttöjärjestelmäkerhon sulautuminen

PC-käyttäjät ry:n hallitus neuvotteli kesällä Tietotekniikan liittoon kuuluvan Käyttöjärjestelmäkerhon kanssa toiminnan yhdistämisestä. Noin 600 jäseninen Käyttöjärjestelmäkerho hyväksyi PC-käyttäjien tarjouksen ja päätti sulautua yhdistykseemme. Yhdistymisen jälkeen erillistä Käyttöjärjestelmäkerhoa ei enää ole, vaan toimintaa jatketaan PC-käyttäjien nimissä. Fuusio astui virallisesti voimaan 1.1.1996, mutta kerhon jäsenet saivat jo syksyllä osallistua PC-käyttäjien toimintaan.

9. Jäsenmaksut

PC-käyttäjät ry:n jäsenmaksut vuonna 1995 olivat samat kuin Tietotekniikan liiton maksut. Henkilöjäsenmaksut olivat seuraavat:

Yhteisöjäsenten maksut olivat 1200 markasta 4600 markkaan riippuen yhteisön koosta.

10. Sähköpostilaatikko

Sähköpostilaatikko pyöri koko vuoden Jari Nopasen johdolla hänen järjestämissään tiloissa aluksi neljällä modeemilinjalla, mutta keväällä hankittiin viides linja sekä v.34 modeemi siihen. Kaikilla linjoilla oli vähintään nopeat V.32bis -modeemit. Lisälinja hankittiin HPY:n osuusliittymänä, koska siinä oli edullisimmat kuukausimaksut. Uuden linjan hankkimisen jälkeen yksi linjoista muutettiin pikalinjaksi, johon laitettiin kiinteä lyhyempi aikaraja. Tällä pyrittiin parantamaan purkkiin pääsyä niille, jotka haluavat esimerkiksi lukea vain sähköpostinsa.

Purkkiohjelmisto toimii 486-pohjaisessa PC-mikrossa, jossa on Linux-moniajokäyttöjärjestelmä. Tämän vuoksi koneessa voi olla samanaikaisesti useita käyttäjiä. Tehostaakseen moniajokäyttöjärjestelmän toimintaa useamman käyttäjän ollessa samanaikaisesti purkissa kiinni, hankittiin koneeseen 32 megatavua lisää muistia. Koska myös purkin käyttäjäkunta on kasvanut vuosien mittaan useilla sadoilla henkilöillä, ostettiin vuoden lopussa uusi kahden gigatavun kiintolevy kasvaneen levytarpeen johdosta. Myös yhdistyksen omistama laitteisto vakuutettiin.

Muilla liiton järjestöillä on mahdollisuus saada purkkiin omia viestialueitaan ja WWW-sivuja, joita pari ryhmää on käyttänytkin hyväkseen.

11. Internet- ja Shell-palvelut

Vuodesta 1993 purkki on ollut kiinni Internetissä, jonka kautta yhdistyksen jäsenille tarjottiin mm. seuraavia verkkopalveluja: sähköposti, pankkiyhteydet, Usenet news, irc, talk, gopher, finger, ftp ja www. Verkkopalvelut välitti Eunet, jolta ostettu Finland connection rajoitti osan liikenteestä ainoastaan kotimaahan.

Verkkoyhteyden nopeus oli 38,4 kbit/s, joka oli varsin ruuhkainen. Parantaakseen kiinteän verkkoyhteyden laatua yhdistys haki Tietotekniikan liitolta avustusta, jota myönnettiin syksyllä 5000 markkaa. Hallitus käynnisti työryhmän selvittämään erilaisia tietoliikennevaihtoehtoja ja joulukuussa työryhmän tulosten perusteella hallitus päätti kasvattaa kiinteän yhteyden nopeuden 256 kbit/s sekä vaihtaa Internet-palvelutarjoajan Clinet Oy:hyn, jonka kautta saataisiin kansainväliset Internet-yhteydet edullisimmin.

Lisäksi vuoden aikana purkissa alettiin tarjoamaan jäsenille uutta palvelua: Shell-oikeuksia. Erikseen anottavien oikeuksien avulla jäsenet pääsevät suoraan Linux-käyttöjärjestelmän komentotasolle, jossa voidaan käyttää esimerkiksi Internet-palveluita tehokkaammin. Oikeuksien myötä käyttäjät voivat myös tehdä omia WWW-kotisivuja. Shell-oikeudet ovat olleet varsin suosittu palvelumuoto. Vuoden lopussa oikeudet oli hankkinut jo 230 jäsentä.

12. Yhteydet muihin järjestöihin

Yhdistyksen liittokokousedustajat osallistuivat Tietotekniikan liiton liittokokouksiin. Lisäksi yhdistys oli esittelemässä toimintaansa Hetkyn kevättempauksessa Luukissa sekä Hetkyn messuilla ATK-instituutissa.

13. Talous

Yhdistyksen talous pysyi vuoden mittaan vakaalla pohjalla.

Helsingissä 18.2.1996

PC-käyttäjät ry

hallitus

E-mail: hallitukselle@pcuf.fi