alkuunalkuun edelliselle sivulleedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä

I PÄIVÄ (Ma 8.9.97)

1035 Taksin pitäisi tulla kymmenen minuutin kuluttua, joten on aika vaihtaa retkivaatteet ylle. Kun alan sitomaan vaelluskenkien nauhoja; kiinni, muistan että seuraavaksi olisi ollut hyvä laittaa säärystimet paikoilleen. Nyt ne ovat jossain paikassa X, sillä en ole nähnyt niitä aikoihin. Itseasiassa ne olivat viimeksi käytössä puolisen vuotta sitten Pääsiäisenä. Missä lienevätkin, mutta ilman niitä on tämä vaellus pärjättävä.
1055 Airport-Taxi tuli vajaat 10 minuuttia myöhässä. Kadun varrella odotellessani ennätin jo hieman hermostumaan, kun isoa, keltaista taksia ei alkanut määräaikana näkymään.
1110 Lopultakin Check-in on takana. Rinkka on luovutettu, vain makuupussi, leipälaukku ja kamera ovat käsitavaroina, ja louteen tukisalko. Check-in tilanteessa rinkat (ja muut hankalat tavarat) pyydetään nostamaan sivummalla olevalle hihnalle. Kun minun vuoro tullee kysyin, tarvitseeko rinkkaa laskea selästä normaalille hihnalle. Ei tarvinnut, virkailija halusi vain tietää rinkkani summittaisen painon. Sanoin ihan vakavalla naamalla 22kg, vaikka kotona punnitessa rinkka ilman makuupussia (2,5kg), kameraa (2,5kg) painoi reilut 30kg. Vein rinkan toiselle hihnalle ja samalla vilkaisin sen osoittamaa lukemaa, vaatimattomat 32,5kg. Ivalossa rinkkaan siis tulisi vielä makuupussi, kamera, 2L Marinolia ja ensimmäisen illan eväät.
1200 Lopultakin kone lähti rullaamaan kentällä. Pääsimme liikkeelle puoli tuntia aikataulusta myöhässä, syynä oli (minusta selittelyltä kuulostavat) kentällä ruuhkasta johtunut koneen kääntämisen viivästyminen? ja yhden rikkoutuneen varoitusvalon vaihtaminen.
  Lennon aikana suunnittelen vaihtoehtoisia reittejä aloittaa vaellus, sillä 40kg rinkka selässä menossani ei olisi ihan samaa herkkyyttä kuin Virenillä Munchenin olympialaisissa viimeisellä kierroksella. Aloitin suunnitella taksikyytiä Ivalo-Pasaslompolo ja sissieväskätkön tekemistä keskeiselle paikalle erämaahan.
1400 Ivalo. Ensitöikseni kävin kysymässä taksi-asemalta kyydin hinnan Pasaslompololle. Sen arvioidaan olevan 150 mk, jota alustavasti pidän liian korkeana. Käyn ostamassa huoltoasemalta 2x Marinol (a 21,- eli sama kuin edellisenä vuonna) ja K-Ylävaarasta 2x Lapinkulta III tölkkiä ja Hiillosmakkara paketin.
1430 Palatessani takaisin linja-autoasemalle totean, ettei minulla ole nälkä, joten päätän sijoittaa pizzarahat taksimatkaan.
1530 Jään taksista pois Pasalompoloilla. Taksaksi tuli 143,- Kuskiksi sain harvinaisen hiljaisen Saamelaismiehen, joka ei paljoa jutellut.
1645 Rinkka painaa kuin synti - minä valun hikeä kuin Amazon vettä! Löydän kivan leiripaikan jo ennen tavoitteeksi asettamaani pikkulampea, joten on aika laskea rinkka. Osasyynä oli hirveä rinkan paino. Tasaisella maalla sitä vielä kantoi, mutta vähäinenkin ylämäki sai minut puuskuttamaan ja askeleen pituus lyheni huomattavasti.
  Matkalla menoani jäähdytti muutamat lyhyet tihkusateet, jotka viilensivät kivasti muuten lämpöisen oloista ilmaa, mutta kyse oli tilapäisestä helpotuksesta.
Leiriydyn lammen itärannalle, paikkaan minne paistaa mukavasti ilta-aurinko. Illalla nautin auringon lämmöstä, makkarasta ja oluesta; ah elämää/vaellusta! Soitan ensimäistä kertaa kotiin kertoakseni muuttuneesta reittisuunnitelmasta.
kuva
alkuunalkuun edellinen sivuedelliselle sivulle seuraava päiväseuraava päivä