Henkilökultti

tiistai, maaliskuu 01, 2005

On esitetty syytos, etta tukisin kaikki Ranskassa olevia lakkoja. Tama ei pida paikkaansa, koska olen tukenut vain kahta (kohta kolmea) lakkoa niista kymmenesta, joita taalla on ollut. Valintaperusteena lakkojen merkityksellisyys ja asioiden tarkeyteen suhteessa olevien toimenpiteiden laatu tai laadun puute. Nailla varoituksilla:

JUHO TUKEE RANSKAN LUKIOLAISTEN LAKKOA

Ranskan eduskunta kasittelee edelleen ns. Fillonin lakia. Mista siina on kyse? Ranskassa yliopistoihin sisaanpaasy riippuu pelkastaan ylioppilastutkintotodistuksesta (myohemmin sisaanpaasseita karsitaan sitten, mutta se on eri asia). Talla hetkella yliopistoihin pyrittaessa ei ole mitaan valia mista lukiosta ylioppilastutkintotodistus saadaan.

Ranskan oikeistohallitus haluaa muuttaa tata kuviota: hyvista lukioista saisi enemman lahtopisteita yliopistoon. Erityisen ongelmallista tama on siksi, etta hyviin lukioihin paasemiseksi pitaa ensin paasta hyvaan peruskouluun ja sita ennen hyvaan paivakotiin - joihin paasy riippuu asuinpaikan (ja usein mielettoman vuokran) lisaksi myos suhteista - eika mitenkaan aina ole edes ilmaista. Hyvista lukioista saisi siis paremman opetuksen lisaksi myos paremmat evaat jatko-opintoihin. Talla hetkella edes periaatteessaan tasavertainen lukiojarjestelma romutettaisiin taysin - sosiaalisesta tasavertaisuudesta ei olisi enaa puhettakaan, kun rikkaat paitsi saisivat parempaa opetusta, niin myos menisivat suoraan jonon ohi.

Opettajat ja oppilaat vastustavat voimakkaasti lakialoitetta ja talla hetkella noin kuukauden aikana jokaisena torstaina kaikki ranskan lukiolaiset opettajineen ovat olleet kadulla ja koulut kiinni (taalla on eduskunnan taysistunto aina torstaina). Erityisen tehokasta mobilisaatio on ollut vasemmiston seka ammattiliittojen (jotka vastustavat lakialoitetta) keskuudessa ja Ranskan syrjaseuduilla, jotka ilmiselvasti karsisivat moisista muutoksista. Odotan koska Suomeen keksitaan ehdottaa Ranskan mallia ja siita seuraavaa taydellista hiljaisuutta.

Torstaina ilmeisesti taas kadulle.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home