Henkilökultti

maanantai, tammikuu 09, 2006

Hesarin mielipidepalstalla (7.1.) jotkut tyypit kertoivat vähän tosiasioita roskapostista. Koko juttu alla. Tämän seurauksena useampikin taho yliopiston hallinto-osaston toimesta on painostanut ja muistuttanut siitä, että Helsingin yliopistossa yliopistoa edustavat rehtori ja kansleri. Että näin hyvin sananvapaus näkyy yliopiston omassa toiminnassa. Irtisanomisperusteeksi ajattelu itse ei sentään kelpaa.

Huhdalle saa kertoa hyviä kommentteja ja kannustusta tästä mielipiteestä tavatessa.

"
MIELIPIDE

Roskaposti ei ole vähentynyt

Äskettäin uutisoitiin laajalti liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen pohjalta, että välitetyn roskapostin määrä olisi vähentynyt. Ministeriö väitti, että vuonna 2003 sähköpostiliikenteestä oli roskapostia 80 prosenttia ja vuonna 2005 enää kolmannes.

Ministeri Susanna Huovinen kiitti määrätietoisia toimia, joilla tilanne on saatu hallintaan. Valitettavasti väitteet ovat vailla todellisuuspohjaa.

Roskapostin tarkkoja määriä on vaikea mitata, ja tulokset riippuvat mittaustavasta ja roskapostin määritelmästä. Suuntaa-antavia lukuja voidaan saada, eivätkä ne tue ministeriön väitteitä.

Esimerkiksi Helsingin yliopistolle pyrkivästä sähköpostiliikenteestä vähintään 80-90 prosenttia on joko lähettäjätahon perusteella torjuttua tai sisällöllisen analyysin mukaan roskapostiksi luokiteltua, eikä määrä ole ainakaan vähentynyt parin viime vuoden aikana. Tilanne on samansuuntainen muissakin organisaatioissa.

On hyvä, että Suomessa on tartuttu melko määrätietoisesti lainsäädännöllisin ja teknisin toimin roskapostin torjuntaan. Valitettavasti suomalaisin toimin ongelmaa ei saada edes lakaistua maton alle, vaan kyseessä on internetin luonteen mukaisesti rajat ylittävä ongelma.

Tehokkaita toimia tarvittaisiin erityisesti Yhdysvalloissa, ja Suomen olisikin hyvä panostaa tässä asiassa entistä enemmän kansainväliseen yhteistyöhön.

Roskapostin torjunta vaatii edelleen mittavia laite- ja henkilöresursseja, eikä ole mitään syytä elätellä vielä toiveita siitä, että ongelma olisi poistumassa. Alan asiantuntijat ovat kansainvälisellä tasolla melko yksimielisiä tästä. Toivommekin, että ministeriö vastedes pitäytyy tosiasioissa tiedotustoiminnassaan.

Jukka Huhta
tietotekniikkasuunnittelija
tietotekniikkaosasto

Atro Tossavainen
pääsuunnittelija
biotekniikan instituutti
Helsingin yliopisto
"

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home