Henkilökultti

perjantai, helmikuu 17, 2006

VASTAKKAINASETTELUIDEN AIKA

Sale väitti, että vastakkainasetteluiden aika olisi ohitse. Aseet väittää näin työväen jeesus (kiitos Olli) haki suoraan marxilaisen analyysin keskiöstä: työn käsitteestä. Tuottavuus on ihminen ja tuon tuottavuuden riisto vieraannuttaa ihmisen. Sale tuntui sanovan, että työ on muuttunut siten, että tätä riistoa ei enää tapahdu. Minun on vaikea uskoa, että aika moni tuntui hyväksyvän tämän ajatuksen.

Eilen kuulin, että taas eras nuori ystäväni on saanut lähteä työstään. Seitsemän ketjutetun työsuhteen jälkeen kahdeksatta ei tulisi. Monet ystäväni eivät valmistu filosofian laitokselta, koska eivät halua kortistoon. Tulevaisuutta ei näyttäydy. Enkä edes aloita puhumaan lähipiirien laitoskierteistä.

Toissapäivänä katsoin telkkarista, kun Perlokselta oli haettu yksi kuudestasadasta irtisanottavasta telkkariin asti. Asiantuntija kertoi, että joka viidestoista sekunti ihminen kuolee työnsä ääreen. Johtaja ilmoitti, että kasvua haetaan nyt tsekeista ja jostain kauempaa, ja että siirtämällä työ sekä investoinnit pois Suomesta saadaan myös Suomeen hyvinvointia.

Mutta hei, se on kato itestä kiinni! Huippujengii!! EK piiskaa lisää joustoja työvoimasta. Jos vaikka ilman palkkaa ja seitsemänkymmentä tuntia viikossa, kun Intiassakin. Ja mitä sä sitä työsopimusta aina jankutat, oletko vaikea työntekijä? Ja jos haluat vähän lomaa, niin mä voin vaikka lomauttaa sut pariksi viikoksi?

Marxilainen analyysi vihjaisi miten moninaisuudessa erojen yli voi päästä. Erot tavoitteissa (tajunnassa) ovat ilmaisuja eroista omistuksissa. Ainoa keino lopettaa vastakkainasettelut on yhtenäistää erot omistuksessa eli siirtyä takaisin yhteisomistukseen.

Jätämme käytännön toteutuksen kotitehtäväksi. Vai mitä Sale?

1 Comments:

  • Joo. Pyöriteltiin joskus baarissa tota Salen soundbitea, ja päädyttiin ehtotukseen "Vastarinnan aika on ohi".

    Tuloerot tarkoittavat luokkaeroja, ja luokkaerot tarkoittavat vastakkainasettelua. Mä en ihan heti kekkaa, miten tuloeroja kasvattamaan pyrkivä politiikka jotenkin yhtäkkiä vähentäisi vastakkainasettelua.

    Mut joo hei. Elinkautinen oppiminen - pitää "kehittää itseään" että pärjää markkinoilla, sitähän ne siellä haluaa. Eikä saa turhaa elätellä mitään vääriä mielipiteitä tai muutenkaan ajatella, että elämässä pitäis olla joku muukin pointti kuin rahan lapioiminen muiden taskuihin. Pitäishän se nyt tajuta.

    By Anonymous Marx, at 5:37 ip.  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home