1990-luvulla lapsiperheisiin kohdistuneiden leikkausten arviointia
Risto Honkanen, Rauno Saarnio, Matti Sillanpää, asiantuntijoita
(Muokattu Powerpoint -muotoon nettiin siirtoa varten Lapsilisätyöryhmälle 21.11. 2000 toimitetusta Word -muodosta. Samalla on tehty pieniä tekstitarkennuksia lähinnä kuvateksteihin)
Notes:
Aineisto tarkentaa tulonsiirtojen leikkausten vaikutusten osalta tiimin lapsilisätyöryhmälle aikaisemmin toimittamia ”Lapsilisätyöryhmälle 26.9.2000”, ja osittain myös ”Suomi harmaantuu, huoltosuhde heikkenee: Lapsiperheet kansakunnan kannattavin investointi” -muistioita. Aineistot on koottu erityisesti monilapsisten perheiden näkökulmasta. Aikaisempien muistioiden viestin voi tiivistää seuraaviin kohtiin
Investoinnit lapsiin ja perhekoon kasvuun ovat yhteiskunnalle kannattavia sijoituksia ja niihin on varaa - sitä paremmin, mitä enemmän lapsia perheessä on. Monilapsisten perheiden merkitys yhteiskuntamme tulevaisuuteen on erittäin suuri, sillä 3+perheissä kasvatetaan lähes 400 000 lasta eli yli kolmannes kaikista Suomessa asuvista lapsista.
1990-luvulla 3+perheiden taloudellinen asema on kuitenkin rajusti heikentynyt. Perhetukien leikkaukset ovat koskeneet erityisesti monilapsisia perheitä, samalla kun perhepoliittiset uudistukset on mitoitettu 1- ja 2-lapsisille perheille. Toimeentulo-ongelmien lisäksi 3+ perheiden elämää hankaloittaa lastenhoitoon liittyvät kysymykset, mm. eläketurvan puute ja uhka jäädä sivuun työelämästä.
Perhekoon kasvukynnyksen poistamiseksi tulisi perhepolitiikassa kiireesti kiinnittää huomiota kahteen erilliseen tekijään: lapsista aiheutuviin kulutusmenoihin ja perhekoon kasvun vaatimiin investointeihin. Perhepolitiikan linjauksia tulisi toteuttaa myös 3+perheiden erityistarpeet näissä huomioon ottaen.
Lapsilisä kehitettiin perheiden tueksi lapsista aiheutuvien kulutusmenojen tasaamiseen. Lapsiluvun mukaan porrastetun lapsilisän rooli on edelleenkin 3+perheille ensiarvoisen tärkeä. Lähes myytiksi muodostunut usemmasta lapsesta johtuva "skaalaetu" ei ole koko totuus lapsiperheiden elämässä: jokainen lapsi tarvitsee yhtä paljon panostusta ja huolenpitoa. Perhekoon kasvun vaatimat isot lisäinvestoinnit asuntoon jne. tulee ottaa tarkastelussa myös huomioon.
Luopuminen ansiotyöstä lasten hyväksi siksi aikaa, kun lapset ovat pieniä, on perheelle taloudellisesti aina epäedullista. Pienten lasten hoitaminen ja kasvattaminen pääsääntöisesti kotona on vaativa ja vastuullinen työ, joka ansaitsee arvostusta. Monen lapsen kotihoito on julkiselle taloudelle ylivoimaisesti päiväkotihoitoa edullisempaa, minkä vuoksi kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen riittävän tason turvaaminen on yhteiskunnalle kannattavaa jo lyhyellä tähtäyksellä. Kun lapsia hoitavan huoltajan perusturva-asiat uudistetaan ajan vaatimuksia vastaaviksi, myös tasa-arvo lasten hoidossa voisi toteutua nykyistä paremmin.
Tätä taustaa vasten tähän muistioon on koottu muutamia mielestämme huomion arvoisia taustatietoja viime vuosina lapsiperheiden elämään vaikuttaneista asioista ja niiden vaikutuksista. Näillä pyrimme osoittamaan eri näkökulmista lapsilisien lakisääteisten indeksikorotusten ja lapsimäärän mukana nousevan porrastuksen välttämättömyyden.