Lapsiperheiden koon ja lasten määrän kehitys 1950-1997
Lapsiperheiden lukumäärä on säilynyt lähes samana, mutta osuus on alentunut.
Lasten lukumäärä on alentunut monilapsisten perheiden osuuden alenemisen mukana.
Halua perhekoon kasvuun olisi. Monilapsisuus on 80-luvulta alkaen jälleen kohonnut.
Lähde:Tilastokeskus, Perheet 1997
Notes:
Jotta väestö uusiutuisi eli seuraava sukupolvi olisi ainakin nykyisen suuruinen, tulisi keskimääräisen lapsiluvun olla vähintään 2,1. Silloin Suomeen syntyisi noin 65 - 67 000 lasta vuodessa, kun vuonna 1999 syntyi noin 57 400.
Lapsiperheiden osuus perheistä on alentunut 30 vuodessa 65%:sta 45%:iin ja keskimääräinen lapsimäärä 60-luvun 2,3:sta 1,7:ään vuonna 1998. Tämä heijastaa sitä, että monilapsisten perheiden osuus on alentunut selvästi viime vuosikymmeninä. Tosin 80-luvulta alkaen monilapsisten osuus on taas hiukan kohonnut. (Lähde: Väestöliitto/ Suomen väestö 2031, s.67 ja 47, Tilastokeskus 1999).
Jos naisille mieluisin oma lapsiluku toteutuisi, keskimääräinen lapsiluku olisi 2,6. (Lähde: Tilastokeskus, Nikander/Naisen elämänkulku ja perheellistyminen, 1992, s 96). Väestön uusiutumisen kannalta perhekoon kasvu on siten muusta kuin mieluisuudesta kiinni, koska myös miehet ovat kyselytutkimuksissa antaneet samansuuntaisia tuloksia.
Monilapsisuuden merkitys lapsilukuun on ollut ja voisi taas olla huomattava. Synnyttävät ikäluokat pienenevät ja aktiivi-ikäisiä suomalaisia muuttaa maasta syntyvyyteen nähden huomattavia määriä. Sinkkujen määrän kasvu ja yleistyvä ensimmäisten synnytysten myöheneminen vähentää syntyvyyttä - tulee lapsettomuutta tai aika loppuu kesken, vaikka lapsia sitten haluttaisiinkin. Synnytysiän ohittaneet suuret ikäluokat, joiden lapset lähtevät kotoa, lisäävät lapsettomien perheiden määrää.
Jos taloudelliset edellytykset ovat kunnossa, lasten syntyminen sisarusjoukon jatkoksi ja uusperheisiin uusiksi, yhteisiksi lapsiksi on todennäköisempää, kuin lapsimäärän kasvu merkittävän ensisynnytysten aikaistumisen tai sinkkujen pariutumisen kautta.
Perhepolitiikan kohdistaminen monilapsisuuden edellytysten parantamiseen on realistisin vaihtoehto syntyvyyden kasvuun väestön uusiutumistasolle, koska vain uusiutumistasoa 2,1 suuremmat lapsimäärät voivat nostaa keskiarvoa.