Tulot ja verot
Notes:
Lapsimäärän ja erillisverotuksen vaikutus käytettävissä olevaan tuloon ja veromääriin on huomion arvoinen. Nelilapsisella perheellä käytettävissä oleva tulo on vain 57% yksilapsiseen verrattuna. Kun lapsimäärä lisääntyy neljästä, käytettävissä oleva markkamäärä vielä pienenee. Tämä johtaa hoito- ja elatusvastuun kasvamisen kanssa ristiriitaan, jota on tukipohjaisesti poliittisesti vaikeaa korjata.
Alemmassa laskelmassa kulutusveroprosenttina on käytetty keskiarvoa, joka monilapsisilla perheillä pelkästään autoinvestoinnit huomioon ottaen on todennäköisesti liian pieni. Lapsimäärän lisääntyessä kulutus ja kulutusverojen määrä kasvaa. Välttämättömyyskulutuksen, kuten elintarvikkeet ja vaatetus, verotuksen keventäminen kohdistuu lapsiperheisiin muita väestöryhmiä voimakkaammin ja vähentää monilapsisten perheiden kulutusverojen kokonaismäärää lähemmäs muita. Käteen jäävän tulon kasvu vähentää muiden tukimuotojen korotustarvetta.
Kansantaloudellisesti lapsiperheisiin kohdistetut tulonsiirrot ja veronkevennykset kasvattavat kotimaista kulutuskysyntää ja tätä kautta työllisyyttä jo lyhyellä tähtäimellä. Monilapsisten talouksien kulutuksesta jää suurempi osa kotimaahan kuin lapsettomien ja vähälapsisten. Esimerkiksi Ranskassa puoliso ja lapset ja haluttaessa myös perheen opiskelijat ja isovanhemmat otetaan huomioon veroprogressiota määritettäessä. Pitkällä tähtäimellä suurempi lapsimäärä tuottaa yhteiskunnalle suuremman työpanoksen ja veromäärän.
Pitkäaikaisen aviosopimussuhteen pitäisi kaikissa olosuhteissa olla verotuksen ja elatusvelvollisuuden huomioonoton kannalta vähintään samanveroinen elämismuoto, kuin avioero tai erillään asuminen. Suvun jatkaminen ja jälkeläisistä huolehtiminen on pitkäaikainen sitoumus, parisuhdetta erottavia taloudellisia paineita ei pidä luoda. Yhden ja useamman tulonsaajan samatuloisia talouksia tulisi kohdella samanveroisesti. Elatusvastuun kasvu tulisi huomioida verotuksessa.