Asuminen
Kasvaessaan lapsiperhe vaihtaa asuntoa suurempaan - monilapsinen useita kertoja
Investoinnit ovat perheiden kantokykyyn nähden mittavia ja veroa maksetaan paljon
Lapsiperhe saavuttaa riittävän asumisväljyyden liian myöhään, jos ollenkaan
Asumiskustannukset on lapsiperheiden suurin ja kasvava menoerä
Notes:
Asunnon laajentaminen on auton tilavampaan vaihtamisen ohella perhekoon kasvulle mittava taloudellinen kynnys. Jos ajatellaan, että pieniä lapsia mahtuu kaksi samaan huoneeseen, ensimmäinen lisähuone tarvitaan kolmannesta lapsesta alkaen ja seuraava viidennestä. Keskimääräisin kerrostaloneliöhinnoin lisäinvestointitarve on 60 000 - 80 000 mk, pääkaupunkiseudulla 100 - 120 000 mk per lisähuone, mikä tarkoittaa käytännössä vähintään kaksinkertaista bruttoansiotarvetta. Lasten kasvaessa tytöt ja pojat haluavat omat huoneensa ja sitä edellyttää myös kasvava työrauhan tarve kouluikäisillä.
Perheen kasvaessa yli kolmelapsiseksi alkaa pientalo olla kiinnostava vaihtoehto sekä omalta, että naapureiden kannalta. Uusien talojen hankintahinnat vaihtelevat paikkakunnan ja sijainnin mukaan, suuruusluokka monilapsisille perheille on arviolta 700 000 - 1 500 000 markkaa hankintatavasta ja koosta riippuen. Kateuteen on silti tuskin syytä, valtaosa monilapsisista perheistä asuu perhekokoon nähden ahtaasti (ja perittävää jää lasta kohden vähän). Pelkästään arvonlisäveroprosentilla laskien näihin summiin sisältyvä vero on huomattava, 130 000 - 270 000 markkaa, todellinen veroprosentti ja veromäärä lienee suurempi. Vero-osuuden maksuun tarvittavasta bruttotulosta peritty vero kasvattaa veron kokonaismäärää. Verovähennystä on saanut vain lainakoroista. Erityisesti monilapsisille perheille syrjäinen, edullinen sijainti kostautuu moninkertaiseksi kasvavilla liikennekuluilla.
Perhekoon kasvun takia välttämättömät, isot, ja toistuvat investoinnit asumiseen saavat vähän huomiota kulutustutkimuksissa, koska investointikynnyksistäkin johtuen monilapsisia perheitä on enää niin vähän, ettei niitä satu riittävästi otantaan luotettavien tulosten saamiseksi. Ehkä tästä johtuen tämä perhekoon kasvukynnys on huonosti tunnettu.
Keskituloisen perheen mahdollisuudet riittävään asumisväljyyteen perhekoon kasvaessa ovat joka tapauksessa huonot ja tilannetta pahentavat kasvavat kiinteistö- ja energiakustannukset.