Henkilökultti

torstai, syyskuu 29, 2005

Tekijänoikeudesta mielenosoitus 4.10. klo. ät 13 eduskuntatalolla. Lisätietoa: http://tonih.iki.fi/tekijanoikeus/

Ja kun tämä nyt muutenkin tälle kannareiden julkaisulinjalle meni:

"

Vasemmisto-opiskelijat ry
Tiedote, vapaa julkaistavaksi
Hallituksen kokous 24.9.2005, Tampere

VASEMMISTO-OPISKELIJAT:
TEKIJÄNOIKEUSLAKI UHKAA HYVINVOINTIVALTIOTA

Vasemmisto-opiskelijat ei hyväksy esitystä uudeksi tekijänoikeuslaiksi."Annettu esitys heikentäisi oleellisesti "kulttuurin kuluttajaoikeuksia" monikansallisiin ohjelmisto- ja mediakeisareihin verrattuna, rajoittaisi tiedon vapautta sekä rapauttaisi hyvinvointivaltion perustaa. Eduskunnan pitää hylätä koko sekavasti laadittu ja hämärästi kirjoitettu laki",Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Juho Lindman vaatii.

Lakiesityksessä oletetaan kulttuurin tulevan ylhäältäpäin valmiissa paketissa. Tosiasiassa merkittävä osa kulttuurin käytöstä edellyttää kokijan aktiivista panosta. Tämä panos voi olla esimerkiksi musiikin siirtäminen CD:ltä tietokoneen kaiuttimien kautta soitettavaksi.

Laki uhkaa siirtää yhä enemmän informaatiota yleiseltä alueelta yksityiselle alueelle. Tiedon julkisuus on kaiken tasa-arvoisen osallistumisen edellytys. Vain sen avulla voidaan käydä kriittistä, tieteellistä tai yhteiskunnallista keskustelua. "Tulisiko esimerkiksi kirjan kirjoittajalle antaa oikeus määrätä kuka saa lukea mitäkin kirjaa, missä olosuhteissa ja kuinka monta kertaa?", Lindman kysyy.

Vasemmisto-opiskelijat haastaa lainlaatijat rohkeasti miettimään mihin suuntaan tekijänoikeutta ja tulevaisuuden yhteiskuntaa tulee kehittää. Kulttuurin jakaminen on perinteisesti katsottu hyvinvointivaltion peruspilariksi. Tämän ajattelun hedelmiä ovat olleet esimerkiksi uuden lakiesityksen hengen mukaisesti törkeästi tekijänoikeutta loukkaavat peruskoulu- ja kirjastojärjestelmät.

(Poistin yhteystietoni)

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home