Henkilökultti

torstai, maaliskuu 02, 2006

Sananen sanan vapaudesta liittyen epäsuorasti pilakuviin. Olen funtsinut pitkään, miksi internetissä ja blogeissa sananvapauteen absoluuttisena oikeutena on kiinnitetty niin paljon huomiota. Syvä-analyysini seuraa.

Monet tavallisessa elämässä (ei-internetissä) itseään paljastavista elävät maailmassa, jossa heidän olemassaolonsa on turvattu, samoin kuin mielipiteen vapautensa ja poliittiset oikeudet. He voivat ainakin oman kotinsa suojassa esittää juuri sellaisia mielipiteitä kuin haluavat. Sananvapaus poliittisen oikeuden perustana on siten heille kokemuksessa suojattu.

Kaikkein olemuksellisin sananvapaus tässä mielessä on netissä julkaiseville, koska osa heidän olemassaolostaan riippuu tuosta vapaudesta. Ilman tuota vapautta he eivät voi kirjoittaa itseään näkyviin. Se on siis heille jopa tietyssä mielessä ruumiillinen. He eivät voi olla itsensä ilman sananvapautta. Siksi sananvapaus on vielä poliittista järjestelmää etuoikeutetumpi, eksistentiaalinen.

Sangen suuri osa politiikoista ja pilakuvia kommentoineista ei ole netissä. Sangen suuri osa pilakuvien julkaisua kannattavista on. Päätelkää itse syy.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home