Henkilökultti

torstai, maaliskuu 09, 2006

UPM tekee yrityshistoriaa tekemällä irtisanomisten suomenennätyksen teollisuuden vanhassa kivijalassa, tänäkin vuonna. Tällä kertaa 3600 paperityöläistä saa lähteä. Sen toiminta vaikuttaa kymmeniin tuhansiin ihmisiin suoraan ja varmaan sataan välillisesti. Kunnat ajautuvat ahdinkoon. Sen kilpailijat suunnittelevat jo samankaltaisia tekoja. Aivan käsittämätön inhimillinen tragedia.

Miksi? UPM toimii jo nyt tehokkaammin kuin sen kilpailijat ja tuottaa pääomalle enemmän kuin osaksi valtiolliset kilpailijansa. Se kuitenkin halusi paremman pörssiarvon, lisää rahaa omistajalle eli hienommin sanottuna suojautua valtaukselta. Tässä onnistuttiinkin, nousua tuli viisi prosenttia päivässä, vaikka jo seitsemässä käytiin. Osakkeenomistajat ovat varmaan tyytyväisiä.

UPM oli luvannut työntekijöilleen vuoden aikaa sopeuttaa toimintojaan, mutta tuli toiseen ajatuksiin. Työläiset ulos ja tehtaat kiinni. Kun mikään ei riitä. Miten kukaan voi tämänjälkeen puhua yhteiskuntavastuusta tai vastuullisesta toiminnasta vakavalla naamalla? Herätys, porvari.

Ja maan hallitus seisoo tumput suorina. Annetaan rahaa kunnille kehitysrahastosta, perustetaan ministeriöiden välinen työryhmä koordinoimaan x ja jutellaan johtajien kanssa. Yhtä tyhjän kanssa. Mitäs jos vaikka nostaisitte perseenne penkistä ja takavarikoisitte pari tuontantolaitosta valtiolle? Loppuisi valtausuhkakin. Ainiin, mutteihan markkinoille saa näin puuttua, ainakaan tällä hetkellä muodissa olevan uusliberalismin mukaan.

Ei kukaan muu kuin valtio voi enää puuttua tähän. Tervetuloa kapitalismin laki, dynaaminen tragedia. Talousjärjestelmän puitteissa välttämätön, inhimillisessä elämässä kielletty. Mitenkäa se menikään: "sosialismi tai..."

Radikalisoitumisen vaara. Omistettu toimitusjohtaja Jussi Pesoselle:

"
On kurjan kurjat kunniassaan
raharuhtinaat nuo röyhkeät.
Ei koskaan tee he itse työtä,
vaan ne työtä ryöstävät.
Varat kansan hankkimat on menneet
kaikki konnain kukkaroon.
Pois kansa velkansa jo vaatii,
nyt ryöstösaalis tuotakoon.
:,:Tää on viimeinen taisto :,:
"
san. Eugen Pottier, suom. Otto-Ville Kuusinen,Yrjö Sirola, Sulo Vuolijoki.

SAS tulee kyllä, kunhan selkäänpuukotus vähän laimenisi. SDP:hen? Oho. Muut puolueet yrittävät haaskalle. Aikamoinen psykologinen riskinotto. Eivät ole ilmeisesti huomanneet, että siihen sisältyy suuria riskejä. Erityisesti se, että puolueaktiivit ja äänestäjät nostavat päänsä pystyyn ja unohtavat sisäiset, varsin toissijaiset, kärhämänsä pelastaakseen liikkeen.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home