Henkilökultti

maanantai, tammikuu 15, 2007

"Kansainvälisiä urapolkuja" kertoo Perlos verkkosivullaan. Tällä kertaa 1400 saa lähteä ja valmistus Suomessa lopetetaan.

"Vapaan" markkinatalouden lait kertovat sen, että jos liiketoiminta ei ole kannattavaa, niin silloin sitä ei kannata tehdä. Toisaalta, minua on aina kiehtonut kysymys siitä, että jos Nokia kerran vetää piuhan irti Perloksesta, niin mitä tekemistä sillä on vapaan markkinatalouden kanssa? Eikö se ole vain liiketoimintapäätös, joka johtuu asymmetrisestä neuvotteluvoimasta näiden kahden osapuolen välillä.

Edelleen, en myöskään oikein osta argumenttia siitä, että Perlos toimisi ihan täydessä yhteiskunnallisessa tyhjiössä: ehkäpä julkinen valta voisi napata yritykseltä sen viime vuosina saamat aluetuet, tutkimusmäärärahat ja ehkä ulosmitattavan osan muustakin kunnan epäsuorasta tuesta? Ja jos ei se auta, niin ehkä Pekkarinen voisi soittaa Keilaniemeen.

Ainiin, mutta eiväthän vapaat markkinat toimi niin. Ne eivät etsi ratkaisuja Joensuuta uhkaavaan 17 prosentin työttömyyteen ja siitä seuraaviin sosiaalisiin ongelmiin ja inhimillisiin tragedioihin. Onneksi maan hallitus sentään tekee jotain: ministerit jakavat miljoonia "äkillisten rakennemuutosten" aluetukea. Pekkarinenkin perusti kriisiryhmän. Hellanlettas.

Sijoittajat ovat kuitenkin mielissään hyvistä uutisista: investointiohjelma Kiinaan ei häiriinny ja tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Tilinpäätös viime vuodelta julkaistaan kolmen viikon kuluttua.

Tässäpä vaaliteema kenelle tahansa ehdokkaista: Miten eduskunnan tulisi toimia, että Perlos toteuttaisi yhteiskuntavastuutaan? Pitäisikö hoitaa oireita vai sairautta?

Pääministeri Vanhanen (jota pidän henkilökohtaisesti vastuussa suomalaisen omistuksen merkittävästä pienentymisestä) puolustaa sentään onneksi kotimaista omistusta juhlapuheissa "Myös työntekijöille on eduksi, että yrityksen omistaja on lähellä. Kotimaisilla omistajilla on luonnostaan paremmat edellytykset nähdä tilapäisten vaikeuksien yli, valmius etsiä kilpailukykyisen toiminnan mahdollisuuksia Suomessa silloinkin, kun ulkomaisen omistajan kärsivällisyys loppuu."

Kotimaista omistusta? Niin, onhan sitä Nokiassakin melkein kymmenen prosenttia.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home