Henkilökultti

keskiviikko, huhtikuu 25, 2007

Porvarihallitus keventää verotusta, aivan kuten lupasi. Ensimmäiseksi lähtevät perintöverot yrityksiltä, maatiloilta ja metsätiloilta. Kahdessa jälkimmäisessä voi jossain unelmamaassa olla jotain järkeäkin, jos niillä voitaisiin kasvattaa maaseudun elinvoimaa. Käytännössä ne keinot pitäisi ottaa kuitenkin muualta kuin verotuksesta.

Nykyisessä muodossaan verouudistus hyödyttää eniten muutamia satoja rikkaimpia perheitä Suomessa, joiden mahtiperinnöt muuttuvat nyt verovapaiksi. Samaan aikaan kasvavan verotaakan maksavat niin palkansaajat kuin köyhemmätkin, jos eivät muuten, niin julkisten palveluiden rahoituspohjan heikentyessä.

Ei tässä ole kyllä Vanhasen mainostamasta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta tietoakaan. Muistan ajan, joskus menneisyydessä, kun oikeistolla oli muitakin arvoja kuin vain tulosiirto köyhältä rikkaimmalle. Ja tässä ei voi olla kuin samaa mieltä demareiden kanssa: valittu tulonjakolinja on korpinmusta.

Toinen verottomuuden nostamisen ongelma on veronkierron kasvaminen. Perinnöt suunnitellaan tulevaisuudessa tarkemmin. Annetaanpa esimerkki: Minulla on asunto, jonka joku onneton perisi. Nyt onkin kuitenkin niin, että silloin pitäisi maksaa valtiolle perintöveroa. Jospa otan asunto vastikkeena satatuhatta euroa lainaa ja ostan sillä metsää. Ja voila, en maksakaan enää laisinkaan veroa. Jos tämä tukitaan, niin sitten tuohon väliin yritys, joka omistaa metsän eli siirtää yksityis- tai asuntovarallisuutta perittävään yritykseen.

Nämä veroneuvot nyt ihan ilmaisina, voitte pari tonnia pistää halutessanne lahjaverona, otan maksun vastaan mieluusti vaikkapa pian verovapaana metsänä.

Veronkierron (tai no, verosuunnittelun) keinot eivät voi tulla yllätyksenä hallitukselle. Tai jos tulevat, niin kouluni järjestää hyviä kursseja aiheesta, lupaan järjestää valtioneuvoston jäsenet ilmaiseksi seuraamaan tai vastaanotolle.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home