Henkilökultti

lauantai, syyskuu 01, 2007

Kauppiksen avajaiset eilen, reksi ja Jope puhuivat huippuyliopistosta. Ja suoraan sanottuna argumentointi oli ihan omaa luokkaansa. Erityisesti korvaan särähtivät Ollilan suoraa rehtorivaltaaa tukevat kommentit, "jotta rehtori voitaisiin vapauttaa toimimaan mahdollisimman vapaasti kilpailluilla koulutusmarkkinoilla". Tämä näkemys yliopiston tehtävistä sopii EVAn hallituksen puheenjohtajalle, mutta se ei ihan oikeasti ole koko totuus yliopistojen tehtävästä kehittyvässä maailmassa.

Lisäksi peräänkuulutettu vapautus siis ilmeisesti oikeuttaa paitsi Suomen perustuslain vastaiset toimet, niin myös yliopistodemokratian kolmikannan romuttamisen vastauksena ns. kansainvälisiin tutkimuksen huippuyksiköihin - joiden budjetit sivumennen sanoen ylittävät Suomen koko valtion opetukseen käyttämät varat. Kaikki tämä tapahtuu tottakai ensisijaisesti opiskelijoiden, tutkijoiden ja professorien hyväksi. Sallitte tämänkaltaisiin organisaatiomuutoksiin suhtautuvalle annoksen skeptisyyttä koskien tuota nimenomaista yhteistä etua.

Samaan aikaan Helsinki on vihdoin herännyt, että innovaatio-opisto siirtyy Espooseen. "Eihän sitä sinne saa viedä" ovat Helsingin Kokoomuslaiset kerinneet vaatimaan.

Ensinnäkään asia ei mitenkään kuulu Helsingille, valtio päättää missä yliopistot (tai opistot) ovat. Toiseksi Sailaksen kuuluttama yhteisellä kampusalueella on ihan pointtinsa, jos tarkoitus ei ole marginalisoida kauppista ja taikkia uudessa kokoonpanossa opiskelijaelämästä ja ennen kaikkea muusta hallinnosta. Jos yksiköt jatkavat omissa paikoissaan, niin se lähinnä ehkäisee yhteistyötä, huippuja ja niitä innovaatioita. Yksiköiden ripottelu aluepoliittisista, ei toiminnallisista syistä, on typerää. Kolmanneksi, ei Otaniemi ole sen paskempi paikka olla duunissa kuin Töölö - ainakin jos saisivat nyt vihdoin sen länsimetron toimimaan - omakin työmatkani lyhenisi.

Jos tarkoitus on vastustaa koko hanketta, niin geopolitiikka on siinä ihan ok ase. Ehkä Helsinkikin oppii sen Sipoon Barbarossansa kanssa. Tosin olisi varmaan suoraselkäisempää vastustaa Uuden Suomen tärkeimmän yliopiston yksityistämistä ja sen seurauksia.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home