Henkilökultti

torstai, tammikuu 31, 2008

Ehkä pitäisi kirjoittaa tuosta digitalisoinnista taas tänne, vaikka olen vouhkannut siitä aina tasaisin vuoden parin vuoden välein. Nyt virheet ovat jo joka kodissa (no eivät kyllä Puotilassa), joten niistä on liian myöhäistä ottaa oppia. Koska viimeksi näit toimivan digi-TV:n? Onko digitalisointi mielestäsi onnistunut? No minusta se ei voi enää kovin paljon pahemmin epäonnistua.

Syyllisiä löytyy nykyiseen hallituksen lisäksi parista edellisestä. Yhtenä määräävänä piirteenä pakkodigitalisoinnissa on se, että edelleenkään virallisesti ei juuri ole tehty virheitä. Silti suomalaisista TV:n katsojista 90% on ollut ongelmia boksiensa kanssa. Pätkii ja huulisynkka ei toimi. Ihan virallisesti mennään edelleen perse edellä puuhun, vaikka jotain olisi voitu jossain vaiheessa prosessia oppia. No, sitä odotellessa.

Miten tähän tultiin? Täysin keskeneräistä teknologiaa lähettiin pilotoimaan 5 miljoonalla ihmiselle ihan ministeripäätöksin. Syyllisiä löytyy oikealta ja vasemmalta, asiantuntemusta ei ilmeisesti nimeksikään. Miksi? Että Suomi olisi, niinku, edelläkävijä ja pioneeri, kun täällä meillä kaikilla on kaksi kännykkää ja kannettava ja muutenkin pärjätään Pisan vertailuissa.

Luulisi, että jossain vaiheessa jollekulle olisivat tulleet riskit mieleen. Tai ehkäpä niiden hallinta. Tai että digitalisoinnin (päin persettä) hoitaneelle Ylelle olisi annettu edes vähän lisävaroja sen totetuttamiseen? Ei annettu, todettiin vaan että myykää omaisuutta. Ei ihme, että kanavat alkavat lähtevät, so fucking what.

Ainiin, voimmehan sentään nauttia paremmasta kuvanlaadusta(?), interaktiivisesta sisällöstä(?) ja laajemmasta kanavatarjonnasta (jotka jakavat edelleen saman ohjelmien tuottamiseen käytettävän rahamäärän eli on enemmän ohjelmia, jotka on tuotettu/ostettu pienemmällä rahamäärällä=lienevät markkanmekanismin huomioonottaen huonompia?).

Eikä tämä ole edes paras pala. Bonuksena Ylen yhtiöitetty jakeluyhtiö (Digita),joka on muuten valtion "luonnollinen" monopoli, myytiin parissa palassa ensin France Telekomin (Ranskan valtion) omistamalle TDF:lle. Tuo omistus myytiin sitten paloittain edelleen sijoitustaloille Charterhouse Capital Development (joka on kahden britin omistama buy-out firma, jonka sijoitushorisontti on pari vuotta) ja CDC IXIS Equity Capitalille (silloisen Ranskan valtiollisen eläkepankin investointiosa). Nyttemmin suurin pääomistaja on "riskisijoittaja" Texas Pacific Group 42% osuudella. Käyttäisin tässä yhteydessä sanaa kapitalistit, koska kukaan tuskin loukkaantuu.

Yhteensä Yle sai tuon luonnollisen monopolin luovuttamisesta laskutavasta riippuen noin 300 miljoonaa digitalisointiin. Hyvin meni siis? Viime vuonna monopoli tuotti samaisille sijoittajille 50 miljoonaa voittoa. Se on 51% Digitan liikevaihdosta, monopolilla, jota valtio edelleen ylläpitää. Että kun mietitte kenen ne rumat lähetystornit ovat, niin nyt tiedätte.

Jos hinta olisi määräytynyt kuplan puhkeamisen jälkeen, hinta olisi toki ollut vielä huonompi. Nyt aika näyttää kuinka kallista lystiä siitä vielä tulee.

Digitalisoinnin taustalla olevista taloudellisista järjestelyistä tulee tulevaisuudessa pari entryä lisää. Niitä voi sitten miettiä maksellessaan sitä tv-lupaa ja miettiessään minne rahat menevät.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home