Henkilökultti

perjantai, tammikuu 25, 2008

Nalle Wahlroos jakaa näkemyksiään eettisestä liiketoiminnasta:

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos kertoo olleensa päättämässä Nokian Bochumin-tehtaan ja Enson Kemijärven-tehtaan kohtaloista vuosia sitten. Wahlroosin mukaan jo 1990-luvun alussa oli selvää, että tehtaat olisi pitänyt lakkauttaa.

clip

Wahlroosin aiheena oli yritysten eettisyys ja yhteiskuntavastuu.

Wahlroosin mielestä eettistä olisi ollut myös Enson Kemijärven-tehtaan lakkauttaminen jo yli kymmenen vuotta sitten.

Hänen mukaansa Bochumin ja Kemijärven lopettamiset olisivat olleet myös yhteiskunnallisesti oikein, sillä yrityksellä on "vain yksi suuri vastuu yhteiskunnalle".

"Se on toimia niin tehokkaasti ja osakkeenomistajien kannalta kannattavasti kuin mahdollista", Wahlroos sanoi.


Nyt alkaa jo kiehua malja oli. Nyt otetaan taas se kuuluisa syvä henkäys ilmaa sisään. Noin. Helpotti heti. Nallen logiikan mukaan on siis eettisesti oikein lakkauttaa kannattava tehdas kannattamattomana. Sitä kutsutaan yleisemmässä kielenkäytössä valehteluksi.

Jos yrityksellä olisi vain yksi vastuu yhteiskunnalle, niin se tarkoittaisi sitä, että yritykset toimisivat tyhjiössä eikä niiden toimilla olisi vaikutuksia yhteiskunnalle. Tässä todellisuudessa niillä kuitenkin on, minkä voimme nähdä vaikkapa siitä, että hylätty Kemijärvi autioitunee. Väite, että jonkun toimijan ei pitäisi olla moraalisessa vastuussa toimistaan on tuntemallamme hiilipohjaisten elämänmuotojen kansoittamalla planeetalla järjenvastainen.

Ja mitä tulee siihen, että pitäisi toimia osakkeenomistajien kannalta mahdollisimman kannattavasti, niin ehkä voisi aloittaa ottamalla johtajat Kiinasta ja Intiassa. Säästyisi valtaosa työvoimakustannuksista samantien.

Toistan vielä itseäni: jos irtisanomisten syynä ei ole kannattamattomuus, niin ei silloin voi vedota työvoimakustannuksiin ja sitä kautta tulevaan kannattamattomuuteen. Se on epäeettistä.

1 Comments:

  • Luulin, että Nalle olisi jo ajat sitten saavuttanut jonkun paskapäisyyden ylärajan, mutta mies on siitä uskomaton, että onnistuu kerta toisensa jälkeen lyömään omat (ja monen muun!) ennätyksensä...

    By Anonymous tmmst, at 10:34 ip.  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home