Henkilökultti

tiistai, toukokuu 06, 2008

Suomen yliopistojärjestelmä kauppis etunenässä näyttää siirtyvän työajanseurantajärjestelmään, Halliin. Tuntien raportointi kahden viikon välein, liittymät kulunvalvontaan ja tietokoneeseen kirjautumiseen tulossa takuuvarmasti seuraavaksi. Panoptikon perustettu virkamiesvoimin. Täysin turhaa byrokratiaa - ehkä sen avulla voi tosin laskuttaa kätevästi omista tunneistaan sitten rahoittajaa?

Ainiin ja kuka tämän ajoi yliopistoihin? No, kukas muukaan kuin Tekes ja Akatemia (rahoittajat!), jotka ovat asettamassa tämän ehdoksi rahoitukselle. Yliopistot tottelevat, tietenkin, niillehän on nyt annettu "mahdollisuus suurempaan autonomiaan yksityisen rahoituksen muodossa". Nyt kun tuon laatikon kansi on raotettu, niin odotan kauhulla mitä seuraavaksi tulee.

Vanhempi tieteenharjoittaja ilmaisi,"Jaha Opetusministeriö antoi nyt sitten Suomen akateemikoille vihjeen alkaa etsiä uusia työpaikkoja". Pitäisi varmaan ajatella taas positiivisesti jonkun kusiessa muroihin. Ehkä tuosta tulee jotain hyvää: ylitöistä varmaan aletaan nyt maksaa? Sitä odotellessa: aikaisempaan Hallin versioon ei saanut ylityötunteja edes kirjata, eikä se nytkään ole täysin triviaalia. Ei niistä ole paljon puhetta ollut. Kun tietää miten hankalaa joillain paikoilla on saada edes päivärahat työmatkoistaan, niin tuo ei ehkä toteutu ihan lähiaikoina.

Joku väitti tosin, ettei yliopistoilla tehdä oikeita töitä, eikä ainakaan ylitöitä, muukin kuri puuttuu täysin. Tulkaapa joku kerta katsomaan.

Ihmisvarastossa työn tarjonta ylittää reippaasti sen kysynnän, joten perinteinen edunvalvonta ei toimi. Onko edessä vain kisa pohjalle?

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home