Henkilökultti

keskiviikko, syyskuu 17, 2008

Amerikan Yhdysvallat kansallisti, tai käyttääkseni taas muotiin tulevaa sanaa sosialisoi, suurimman vakuutusyhtiönsä. Niin se sosialismi etenee firma kerrallaan. Jos raha meinaa loppua, niin sitähän saa FEDin painokoneesta samaa tahtia lisää. Jätämme kotitehtäväksi miten tämä toimintatapa sopii yhteen minkään perusliberaalin markkinatalousteorian kanssa yhteen. Voin sen verran vihjata ettei se sovi.

Investointi-, ja vähittäispankkien sekä valtion asuntoluotottajien lisäksi valtio siirtää keinottelutappioita veronmaksajien maksettavaksi. Onneksi sentään yhtiön osakkeet otetaan talteen, toisin kuin toimittiin vaikkapa Suomessa.

Bush ilmoitti sentään ovelasti, että asuntoluotottajien hankkimista ei merkitä budjettiin. Vaikka lienevät muuten btw maailman suurimmat luotottajat... McCain taas oli lausunut ettei ole syytä huoleen, kun talouden "fundamentit" ovat edelleen kunnossa. Hieno homma, mutta ehkä jonkun McCainin avustajista kannattaisi kertoa maan talouden olevan vuosisadan pahimmassa jamassa ja että se tulee siellä varmaan pitkään pysymäänkin.

Pitkä entryni jenkkien pankkikriisistä on edelleenkin vaiheessa. Sen keskeinen pointti on kuitenkin se, että nämä virheet Yhdysvaltain talouspolitiikassa eivät ole mitenkään satunnaisia tai yllätyksellisiä, vaan johtuvat systemaattisesta virheestä eli rahoitusmarkkinoiden deregulaatiosta ja vastuuttomasta talouskasvua työntävästä luotonannosta. Sen ongelmat ovat olleet tiedossa vuosikausia, mutta kukaan ei ole viitsinyt painaa jarrua. Ongelmat liittyvät deregulaatioon, joka on luonteeltaan poliittista ja perustuu uusliberalismin pankkivalvonnan tarpeettomuuden mantraan. Karuin opetus on se, että rikkaat voittajat vievät tuotot ja köyhät veronmaksajat poimivat kustannukset.

Jos firmojen annetaan pelata lottoa koko kansallisomaisuudella vailla mitään muuta kuin oma valvontansa, joutuvat veronmaksajat maksamaan laskut krapulan haihduttua. Se on epäoikeudenmukaista.

Nyt Suomessa pankit haluavat ruveta yksipuolisesti vaihtamaan lainojensa ehtoja. Onpa typerä ehdotus. Nämä samat kaverit pelastettiin ensin pankkituella, jonka jälkeen ne myivät alihintaan ja useimmiten täysin ilman mitään neuvotteluja velkojen vakuutena olleen asiakkaidensa omaisuuden.

Miksen minä voisi samalla logiikalla yksipuolisesti neuvotella vähentäväni lainojeni marginaalia 0.3% kun nyt on vähän korot ja ruuan hinta nousseet?

Ilmeisesti ainakin Vanhanen on taas pihalla kuin lumiukko. Nyt nopeasti joku kansiksen makrotaloustieteen kirja sinne valtioneuvostoon!

Tunnisteet:

1 Comments:

  • Tämä oli pankeilta oikein ison luokan moka. Nyt kun asia pääsi julkisuuteen, pankkeihin luottanut suomalainen (sellasia ne reppanat on) ei enää ota asuntolainaa ja uusi lama on täällä.

    By Anonymous O.E.Toimitusjohtaja, at 5:41 ip.  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home