Henkilökultti

tiistai, lokakuu 28, 2008

Sähköinen pilotti hävitti yli kaksisataa ääntä. Nyt on usko äänestysjärjestelmään koetuksella. Mielestäni sen on tarkoitettava sitä, että:

1. Kunnallisvaalit järjestettävä uudestaan Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa
2. Sähköiset äänestyskokeilut lopetettava kokonaan.
3. Oikeusministeriön vaalipäällikkö Jääskeläisen erottava.

Oikeusministeriö on Vihreiden. Toimikaa.

Tunnisteet:

3 Comments:

  • Minusta on jännää, ettei asialle voi nykyisen lain puitteissa ilmeisesti tehdä mitään. Jos hukkaääniä tuli noin paljon, pitäisi tosiaankin järjestää uudet vaalit tai antaa ainakin niiden ihmisten äänestää uudestaan.

    Vähän vastaava tilanne tapahtui viime kesänä ollessani Papua-Uudessa-Guineassa. Vene, joka kuljetti kahden kylän täytettyjä äänestyslipukkeita upposi myrskyssä. Uusi äänestys järjestettiin muistaakseni alle viikon kuluttua mainituissa kylissä. Tuossakin tapauksessa lieni kyse muutaman sadan ihmisen äänestä.

    Onhan outoa, jos yli 200 ääntä voidaan hylätä sen takia, ettei ihmisille ole onnistuttu opettamaan järjestelmän, jonka piti olla täysin pomminvarma, käyttöä.

    By OpenID tammisto, at 5:39 ip.  

  • Miksi kaikki kokeilut sähköisen äänestysjärjestelmän kanssa on lopetettava, kun tämä yksi kokeilu meni pieleen (en siis kiistä, etteikö moka olisi ollu paha)?

    Kysyy Tyhmä Laajasalosta

    By Anonymous Anonyymi, at 11:21 ip.  

  • Nähdäkseni sähköistä äänestystä ei voida toteuttaa siten, että se säilyttäisi vaalisalaisuuden ja tietoturvan.

    Se liittyy myös siihen, että nykyisestä toimivasta hajautetusta järjestelmästä ollaan ikään kuin salaa siirtymässä keskitettyyn järjestelmään (joka ei voi toimia).

    Tässä on myös huoli siitä, että äänestysjärjestelmä ja sen luotettavuus toimii paitsi nykyisen puoluevallan vakuutena, mutta myös keskeisenä tapana, jolla kansalaiset voivat vaikuttaa. En ymmärrä miksi tämä tapa halutaan hylätä mitään kunnon perusteita (paitsi ehkä ääntenlaskennan nopeus, joka on kuitenkin nytkin ihan tarpeeksi nopeaa). Ehkä Oikeusministeriön Vaaliyksikön kannattaisi ostaa konstultointia sen Demokratiayksiköltä.

    Missään tapauksessa äänestysdemokratian takaavaa järjestelmää ei saa salata liikesalaisuuden varjolla ja kritiikkiä järjestelmää kohtaan vaimentaa koko Tietoenatorin yhteiskuntaviestinnän teholla.

    Epäonnistunut kokeilu vahvistaa näitä pelkojani. "Onnistuneena" sitä olisi käytetty laajentamaan sähköinen äänestys koko maahan ja mahdollisesti myös verkon yli tapahtuvaksi.

    By Blogger Juho, at 11:21 ap.  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home