Henkilökultti

perjantai, syyskuu 19, 2003

Mietin tässä yksi päivä, että en sitten tainnut koskaan kirjoittaa miksi mielestäni Pukkisaarikampanjan yksi lähtökohta oli ongelmallinen. Koska kampanja suunnitellussa muodossa lienee kuollut ja kuopattu kirjoitin mielestäni ongelmallisen kohdan tuohon alle. Pukkisaarikampanjan tarkoituksena oli pelata live-roolipeliä Pukkisaaressa yhdessä pelinjohdon kanssa kehitetyillä hahmoilla, joilla ei varsinaisesti ollut juurikaan juonia. Ohjenuorana oli "olla samanlainen kuin olisit voinut olla Muinais-Suomessa". Kampanjaa ilmeisesti pelattiin muutama peli, mutta se ei oikein ottanut tulta. Ehkä vielä joskus.

Mutta minulle ongelmallinen lähtökohta liittyi tähän oman itsensä olemiseen toisessa historian vaiheessa (jos nyt ei mennä siihen, että en olisi minä, jos minut olisivat muokannut erilainen historian henki). Nähdäkseni live-roolipelien yksi aivan keskeisin elementti ja suurin anti on se, että ollaan jossain muualla. Vieraassa henkilössä ja vieraassa paikassa. Tämän vierauden tunteen avulla voi oppia jotain itsestään ja maailmasta. Kun näkee historian paikan päältä, huomaa miten kummallinen se on. Paitsi että tämä on opettava kokemus, saattaa se myös herättää miettimään nykypäivän asioita. Nähdäkseni sen tulisi ainakin jollain tasolla saada miettimään niitä asioita, joita jatkuvasti tapahtuu ympärillämme. Kun näkee maailman toisin, ymmärtää että toisenlainen maailma on mahdollinen.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan olisin valmis menemään vielä pidemmälle. Nähdäkseni ihmisen minuus, se jota hän on, on erilaisutta (difference). Toisin sanoen ihmisen "sielu" koostuu siitä, että hän voi tarkastella mitä hän ei ole. Erityisen avarartavaa tämä on tehdä historiaan vertautuen - olemalla joku muu ymmärrämme mitä itse asiassa olemme ja luomme nimenomaan oman minuutemme. Oman minuutemme tarinan kertomisessa historia kertoo menneen toimintamme kautta kuka minä olen. Mikäli siirrymme anakronistisesti Pukkisaareen omana itsenämme joskus muulloin, ei kokemus vertaudu samalla tavalla ympäröivään maailmaan kuin tämän tekeminen hahmon kautta. Taisin olla sekava. Jatketaan tätä puhetta jossain muualla.

Ja juu, nämäkin mietteet muistuivat mieleeni historigenealogi F:sta.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home