Henkilökultti

lauantai, heinäkuu 03, 2004

Oho, Tali Ihantalaa oikein juhlittiin ja vieläpä suomalaisten ja venäläisten yhteisvoimin. Ei siinä mitään, sopiihan kuolleita surra, mutta kansallisten myyttien rakentaminen huonolla tsäkällä revanssihengessä on kyllä hiukan liiallista. Erityisesti jos se tapahtuu historiaa vääristelemällä.

Sinänsähän on kyllä aivan totta, että suomlaiset saivat "puolustusvoiton" (jos nyt niin monen kuoleman jälkeen mikään voi olla voitto) pohjoismaiden suurimmasta maataistelusta. Toisin sanoen jouduttiin perääntymään vain jonkin verran eivätkä Neuvostoliiton panssarikolonnat vyöryneet saman tien Helsinkiin asti. Toisaalta ainakaan näkemissäni jutuissa ei juurikaan tuotu ilmi sitä, saksalaisten panssarintorjunta-aseiden tai saksalaisten pommikoneiden mitä keskeisintä osuutta tankkien pysäyttämisessä. Myöskään silkkaa onnea ei pitäisi jättää pois laskuista - Stalinilla alkoi olla kiire Berliiniin liittoutuneiden edetessä Normandiassa. Hyökkäyksen kärki tyrehtyi siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto siirsi parhaat joukkonsa Viron rintamalle siellä pulassa olevien tueksi. Suomi ei ollut niin hyvä saalis kuin Hitlerin Saksa.

Juhlisivat sodan mielettömyyttä ja surisivat sen aiheuttamaa kuolemaa pikemminkin kuin keskittyisivät "puolustusvoiton" juhlintaan. Ja sitten vielä ihmetellään miksi valtio ei tue tätäkin avokätisesti. Odottakaa vaan muutama vuosi, eiköhän tarpeeksi monta pölkkypäätä jouda tätäkin rahoittamaan.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home