Henkilökultti

lauantai, lokakuu 23, 2004

Kela paatti tehda elamastani taas mielenkiintoisempaa ja yritti lakkauttaa opintotukeni neljannen kerran opiskelujeni aikana ilman patevaa syyta. Samaa yrittivat edellisen kerran valmistuttuani. Onneksi Hanna ehti hoitaa asian, ennen kuin todella kerkesin vetaa herneen nenaan taalla Keski-Ranskassa.

Suomen uutisia seuratessa ei voi taaskaan kuin ihmetella. Hesarin paatoimittaja otti sitten nakojaan kantaa Naton puolesta. Keskeisimmat argumentit olivat ne, etta Suomi on jo Natossa ja toisaalta se, etta Natoon meno on vaistamatonta. Valilla sita ei voi olla ihmettelematta kuka Suomen ulkopolitiikkaa todella ohjaa - ei niin, etta Virkkusen kanta yllatyksena olisi tullut hesari lukeneelle ja on varmaan ihan paikallaan, etta han kertoo moisen mielipiteensa osallistuen siten kansalaiskeskusteluun.

Hannulla oli ilmeisesti minua suurempiakin ongelmia (kun ihan tarroja on liimannut), mutta laheteltyani mailia kaikille keksimilleni tahoille pistin sen viela tanne sivuillekin ilman osoitetietoja. Yhteydenotot vaikka minuun.

"
Jotkut teistä ovat ehkä nähneet mainoksenkatutaidenäyttelystä, joka olisi järjestetty tämänkuun lopussa Helsingissä. Näyttely on nyt peruttu toistaiseksi.

Tämä kaikki saattaa kuulostaa uskomattomalta, mitä kerron seuraavaksi, mutta totta on joka sana. Minä, javiisi muuta näyttelyyn osallistuvaa taiteilijaa oli pidättettynä tiistain klo 01.00 ja torstain klo 15.30 välisenä aikana, "epäiltynä satojen, jopa tuhansien tarrojen ja laattojen liimaamisesta" kuten helsinginsanomissa todettiin viime keskiviikkona 20.10. Jotkutteistä varmaan näkivätkin lehdessä kyseisen jutun.

Todellisuudessa nämä taiteilijat olivat liimanneet muutamia kymmeniä tarroja ja 3 laattaa Helsinginkatukuvaan maanantain ja tiistain vastaisena yonä.Useimmiten kohteena olivat harmaat sähkölaatikot taikatupylväät. Ne samat jossa varmaan olette nähneetenemmän kuin useita mainoksia ja ilmoituksia elämänneaikana. Näiden ilmoitusten laittajia tuskin pidätettiin yhteiskunnan vihollisina numero yksi,kuten meidät tuona yönä.

Meitä pidettiin yksi yö säilytyksessä kisahallin"juoppoputkissa". Tämän jälkeen osa meistä vietiinpoliisiasemalle ja lukittiin selliin odottamaankuulusteluja varten. Meistä neljää kuulusteltiin tiistai-iltapäivällä. Itse jouduin odottamaan sellissäkuulustelua 2 tuntia. Kuulusteluissa myönsin liimanneeni muutamia tarroja sähkökaappeihinmaanantain ja tiistain vastaisena yönä. Kerroin vain mitä itse olin tehnyt. Tämä ei riittänyt poliisintutkijalle. He ilmoittivat tekevänsä minulle, jakolmelle muulle vangitulle kotietsinnän.Kuulusteltuaan loppuja kahta, jotka olivat odottaneetkisahallin säilytyksessä kuulusteluja kolmeentiistai-iltapäivällä, meille ilmoitettiin, että olemme pidätettyjä epäiltynä vahingonteosta ja meidät viedäänkolmeksi päiväksi pasilan poliisitalolle vankeuteen.

Pääsin vankeudesta torstaina kolmen aikaan iltapäivällä toisen tiistaina vangitun kanssa, toisenkuulustelukerran jälkeen. Muista vangituista en tiedä.Saimme kuulla toisessa kuulustelussa että meitä olivat maanantaiyönä seuranneet FPS-turvapalvelun miehet. He olivat kuvanneet tarroja kaduilla jäljessämme. Nämämiehet olivat toimittaneet poliisille samana yönä50-sivuisen raportin, joka sisälsi kuvauksia javalokuvia tarroista, joita he epäilivät meidänliimaanneen. Sain nähdä raportin toisessa kuulustelussa. Mietin kuka maksaa näille miehille tarroja liimanneiden nuorukaisten seuraamisestakeskellä yötä, valepuvussa. Mieleeni tuli onko tämäedes sallittua, tai mahdollista Suomessa.

Siitä lähtien kun helsingin päättäjät hyväksyivät ns.nollatoleranssin katutaiteen suhteen, graffitientekijöitä on vangittu jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksiin. He ovat maksaneet suuria summia vahingonkorvauksia ja puhdistumaksuja kaupungille ja edellämainulle firmalle. FPS-turvapalvelut saavat kaupungilta rahaa siitä, että he putsaavat pois ja ehkäisevät graffitien tekoa. Heille on muun muassa maksettu vuosaaren hylätyn vedenpuhdistamonputsaamisesta. Tämä on purkutuomion alla olevarakennus, jonka sisätilojen kunto on varmaan jokaisen kaupunkilaisen huolenaihe.

Ilmeisesti tarrojen liimaaminen on Helsingissä suuren luokan rikos. Vertailun vuoksi Suomessa raiskauksestakin saa useimmiten korkeintaanpuolitoista vuotta ehdotonta vankeutta. Itse en tiedä tullaanko minua syyttämään tarrojen liimaamisesta.Aion varmaankin kysyä itse kaupungilta ja asianomaisilta voinko käydä putsaamassa pois liimaamani tarrat.

Tämän ei pitäisi olla suuri vaiva. Kunnallisvaalit ovat tulossa toivoisin, että kaikki jotka eivät halua, että heidän verorahoilla tarrojen liimaajia jahdataan ja kyseenalaiset turvapalvelufirmat rikastuvat rehellisten kansalaistenjahtaamisella, yrittäisivät vaikuttaa asiaan äänestämällä, ja vaikka ottamalla yhteyttä kunnanvaltuustoon tai kansanedustajalleen.

Tämänviestin voi myös lähettää eteenpän asiastakiinnostuneille.

-vapaa kuvataiteiija, visuaalisen viestinnänopiskelija.
Helsingissä 22.10.2004
"

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home