Henkilökultti

lauantai, joulukuu 03, 2005

Tämä postaus teletietojen tallennusvelvollisuuden kunniaksi. "Kyllä yksityisyyttä voidaan jonkin verran loukata, jotta voimme taistella terrorismia vastaan."

Kirjoissa 1984 ja samaa genreä seuraavissa scifi-utopioissa kaikkein ahdistavin piirre oli se, että isoveljeä ei pääse hetkeksikään pakoon. Seuranta on kaikkialla. Usein se on hyväntahtoista, ainakin niin kauan kuin hyväksyt valtaa sinun puolestasi käyttävien toimet. Tervetuloa vuoden 2006 Helsinkiin.

Tarvittaessa suojelupoliisi saa käyttöönsä seuraavat mm. rekisterit terrorismin torjunnan nimissä: 1) henkilötunnus, 2) pankkitilien numerot ja liikenne, 3) luottokorttinumero, 4) kännykkänumero (ja tunnistustiedot), 5) auton rekisterinumero, 6) kanta-asiakastili ja 7) ytv-kortti . Näiden avulla voidaan selvittää kansalaisten toimista lähes kaikki.

Kaikkein tehokkain on luottokortti. Nyky-Suomessa ei pärjää ilman rahaa jo sen takia, että palkka ja avustukset maksetaan ainoastaan tilille. Pankkitililtä näkee kaikki viralliset tulonlähteet. Aina nostaessasi rahaa paikka ja muistiin ja pankin kamera ottaa ystävällisen kuvan. Kanta-asiakaskortin avulla voidaan seurata ostos kerrallaan käytössäsi olevaasi rahamäärää ja ruokailutottumuksiasi. Muualta ostettu ruoka näkyy luottokortillasi.

Kännykkä lähettää myös sammutettuna ollessaan signaalia lähempään tukiasemaan. Jos tukiasemia on paljon (kuten kaupungeissa on) sinut voidaan paikantaa noin kymmenen metrin tarkuudella kaupungissa ja sadan metrin tarkkuudella luonnossa. Nyt paikannustiedot tähän dataan säilyvät kuukausikaupalla. Liikkumisesi avulla voidaan esimerkiksi seurata mitä puuhailet työpaikallasi, koulussa, missä kulutat, missä nukut ja kenen kanssa. Samoin kaikki sinun lähellesi tulevat puhelinnumerot voidaan poimia ja ottaa kuulusteluun. YTV-kortin tiedot yhdistämällä näkee myös oletko maksanut matkasi.

Kirjaston tietokannoista irtoaa se, mitä olet lukenut. Jos Marxia tai homopornosarjakuvia, niin ehkäpä emme käytäkään sitä sinua vastaan. Riippuen käyttöjärjestelmästä ja tietotekniikkataidoistasi, operaattori saattaa selvittää hyvinkin perusteellisesti mitä koneellasi on tapahtunut. Internet-liikenne menee tottakai tekstitutkan läpi. IP-osoitteen avulla voi seurata jonkin verran, operaattorin tietojen avulla vielä paremmin.

Eihän näitä tietoja käytetä tällä? Supo käyttää ainakin puhelin- ja sähköpostitietoja seuratessaan ympäristöliikkeen ydinvoiman vastaisia toimia. Samoin radikaalit poliittiset liikkeet ovat kyllä tarkkailussa. Jostain Italian, Ranskan tai Kiinan salaisesta poliisista nyt puhumattakaan. Onneksi vain kaksi ekaa saavat terrorismin varjolla tiedot liikkumisestani.

Vapaa yhteiskunta? Näitä kontrolleja funtsiessa sitä ei voi välttyä ajatukselta, että meillä oli varmaan ihan hirveästi rikollisuutta ennen kuin valtio saattoi näin teknologisesti meidän turvallisuutemme taata.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home