Henkilökultti

keskiviikko, toukokuu 10, 2006

Julkaisen kulttuuriministeri Tanja Karpelan (kesk.) nuorille osoittaman puheenvuoron.

"
Kulttuuriministeri Tanja Karpela:
NUORIEN TURHAUTUMISTA ON EHKÄISTÄVÄ VAIKUTUSVALMIUKSIA PARANTAMALLA

Vappuna tapahtuneet tuhotyöt EuroMayDay:n mielenosoituksessa ja viime viikonloppuna makasiineilla ovat erittäin tuomittavia ja valitettavia. Näiden tuhotöiden perusteella ei kuitenkaan voi leimata nuoria yleisesti. On syytä myös tutkia mitä tuhotöiden takana on ja vasta sitten pohtia niiden ehkäisytoimenpiteitä.

Vaikka tutkimukset ovat kesken, puhe nuorten turhautuneisuudesta kielii siitä, että on ryhmiä, jotka eivät koe voivansa vaikuttaa. Vaikuttamiselle on reunaehtonsa, jotka aiheuttavat turhautumista. Globaalien muutosten edessä turhautuvat myös poliitikot. Kenenkään ei tulisi olettaa vaikuttamisen olevan helppoa tai vaivatonta. Toisaalta siihen tulee antaa yhteiskunnan ja julkisten yhteisöjen puolelta valmiuksia.

Monet tämän päivän nuoret ovat kasvaneet kouluissa, joissa politiikkaa on usein vältetty ottamatta huomioon sitä, että politiikka on välttämätöntä. Demokraattista yhteiskuntaa ei ole ilman puolueita ja järjestelmää. Politiikka on välttämätöntä, jos ihmisten erilaisia intressejä pyritään yhteensovittamaan. Kouluissa on tarpeen antaa valmiuksia vaikuttamiseen sekä tutustua vaikuttamiskanaviin ja -tapoihin. Maaliskuun alussa voimaan tullut nuorisolaki velvoittaa kuntia järjestämään nuorille osallistumismahdollisuuksia heitä koskevien asioiden käsittelyyn ja kuulemiseen. Tällaistä vuoropuhelua on syvennettävä."

Arvoisa ministeri,

Olemme samaa mieltä väkivallasta. Mielestäni ihmiset (eivät vain nuoret) ovat kuitenkin turhautuneita, koska eivät faktisesti voi vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. He elävät maailmassa, jossa todellisia vaihtoehtoja vallitsevalle ei enää juuri ole.

Poliittinen järjestelmä on jo aikaa sitten taipunut palvelemaan ennen kaikkea etunsa saavuttaneita. Ne, joiden asiat ovat huonosti, eivät saa ääntään kuuluville.

Minä en puhu tilastoista, minä puhun nyt siitä miten koen asioiden lähipiirissäni olevan. Pätkötyöt, työttömyys, uupuminen ja mielenterveyden ongelmat ovat arkipäiväisiä. Velkaa ei uskalleta ottaa, koska tulevaisuus vaikuttaa jatkuvasti epävarmemmalta ja varmoja asioita on yhä vähemmän.

Yleinen puhe nuorten kivasta osallistamisesta on tyhjää. Nuorilla on kyllä jo valmiudet, ketään ei vain kiinnosta heidän mielipiteensä. Otan kaksi esimerkkiä, joiden avulla voisitte osoittaa miten ihmiset voisivat vaikuttaa heitä koskeviin asioihin:

1) Opintorahaa ei ole korotettu neljääntoista vuoteen, jonka aikana sen ostovoimasta on hävinnyt miltei puolet. Opiskelijoiden ei kuitenkaan haluta tekevän töitä vaan opiskelevan täysipäiväisesti.

Ylivoimaisesti suurin osa opiskelijoista kokee, että nykyinen opintorahan taso ei ole riittävä. Miksi heitä ei kuulla, vaan osoitetaan tilastoon ja naureskellaan muutamien golf-osakkeille?

Samaan aikaan maan hallitus "takaa suomalaisen omistuksen" poistamalla superrikkailta varallisuusveron. Eivät nuoret ole tyhmiä, kyllä he ymmärtävät tämän viestin: rahat opintorahan nostoon olisivat, mutta rahat tulisi mieluummin ohjata kaikkein eniten omistaville. Ei tässä ole kysymys vaikuttamisen reunaehtojen hyväksymisestä, tälläista ei vain voi mitenkään hyväksyä.

Arvoisa ministeri: miten voin antaa ääneni siten, että tämänkaltaista ei tapahdu ensi vaalikaudella? Ja oletteko todella sitä mieltä, että asiaan ei edes kannata yrittää vaikuttaa vaalien välillä?

2) Ehdoton enemmistö suomalaisista vastustaa sitä, että _eduskunta_ ottaa Suomen perustuslain yläpuolelle Euroopan perustuslain. Euroopan perustuslain, joka on jo hylätty äänestyksessä kahdessa maassa. Euroopan perustuslain, joka kaatuisi, jos se tuotaisiin äänestykseen.

Miksi emme saa sanoa mielipidettämme tästä laista? Miksi eduskunta halveksii kansaa, ylittää valtuutensa ja eikä tuo lakia kansanäänestykseen?

En tiedä onko kysymys valmiuksista vai tahdosta, mutta haluan kysyä: Arvoisa ministeri, miksi meitä ei kuulla?

1 Comments:

  • Jhaass... En ole kulttuuriministeri, mutta tuosta EU:sta voisin silti esittää pari ajatusta.

    Ensinnäkin EU:lle ei olla hyväksymässä perustuslakia vaan perustuslaillinen sopimus (joka, myönnettäköön kyllä, on osin epäonnistunut termi). Toisekseen olisi kiva tietää, mihin perustat väitteesi, että kansan "ehdoton enemmistö" vastustaa ajatusta.

    Eurooppaoikeus on jo nyt kansallisen lainsäädännön yläpuolella, eikä perustuslaillisen sopimuksen hyväksyminen muuttaisi tätä asiaintilaa yhtään mihinkään suuntaan. Tämä hyväksyttiin liittymissopimuksella (josta muuten järjestettiin se kansanäänestys ;). Ratkaisevaa on joka tapauksessa se, että unionin toimielimet eivät voi päättää omaa toimivaltaansa (kompetenssi-kompetenssi) vaan se päätetään edelleen jäsenvaltioiden välisiin sopimuksin, jotka edellyttävät yksimielisyyttä ja kansallista hyväksyntää. Tämä on tärkein syy, jonka takia nyt puheena oleva sopimus ei todellakaan ole mikään perustuslaki.

    En nyt myöskään kykene keksimään, millä tavoin eduskunta ylittäisi valtuutensa hyväksyessään sopimuksen. Sen perusteella, mitä minä Suomen valtiosäännöstä ymmärrän on nimenomaan eduskunta se elin, jonka tuo päätös pitääkin tehdä. Muistatkos järjestettiinkö Suomen perustuslaista (joka sentään on ihan oikea perustuslaki) kansanäänestyksiä? Entä vaadittiinko sellaisia? No ei.

    Jätit muuten mainitsematta tuossa, että sen lisäksi, että kyseinen sopimus on hylätty kahdessa maassa (minkä on todettu olleen suurelta osin myös sisäpolitiikkaa), se on hyväksytty tähän mennessä viidessätoista maassa.

    Sinänsä muuten hassua, että tuosta muutoksen mahdottomuudesta tai siitä, etteivät ihmiset voi vaikuttaa tuntuvat puhuvan eniten nuoriso- tai opiskelijapolitiikassa mukana olevat. Siis juuri ne, joiden luulisi parhaiten olevan erilaisista vaikutuskeinoista perillä.

    By Anonymous Ässä, at 4:18 ip.  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home