Henkilökultti

tiistai, joulukuu 05, 2006

TERVETULOA TULEVAISUUTEEN SUOMI

Tänään Suomen eduskunta, maan lakiasäätävä elin, juhlii äänioikeuden 100-vuotista taivalta. Juhlan kunniaksi ratifioidaan Euroopan perustuslaki. Perustuslaki, josta ei ole äänestetty, jota ei kannateta, ja joka ei edes tule voimaan.

Enemmistö suomalaisista haluaisi viedä perustuslain äänestykseen - vaikka jo ihan siitä syystä, että monissa muissakin edistyneissä länsimaisissa demokratioissa niin tehdään. Myös minä haluaisin äänestää - jo ihan pelkästään siksi, että luottamus oikeusvaltioon menee viimeistään siinä vaiheessa, jos edes perustuslaista ei voi äänestää. Olinko oikeassa kehottaessani ranskalaisia ystäviäni: "Äänestäkää perustuslaista, koska me emme kotimaamme poliittisessa järjestelmässä saa." Ystäväni pitivät tätä barbariana. En voi olla heidän kanssaan eri mieltä.

Asialliseksi perustaksi äänestyksen järjestämiseksi voidaan katsoa vaikka se, että lain nimi on perustuslaki. Toistan vielä varmuudeksi, perustuslaki. Olen kirjoittanut jo aikaisemmin poliittisempiakin syitä laittaa laki äänestykseen, joita en tässä toista sen enempää. Kuitenkin : 1) se ei ole neutraali sääntöjen joukko vaan 2) sisältää ohjeita tulevaisuuden yhteiskunnasta. Yhteiskunnasta, jossa laki, turvallisuus, puolustus, pääoma, kilpailu ja markkinat on nostettu monia muita terveelle ihmiselämälle tarpeellisia asioita ylemmäksi.

Perustuslain ratifiointi kätkee taakseen suuremman kiistan representaatiosta. Kuka edustaa ja ketä? Kuka antoi eduskunnalle oikeuden päättää? Eivät ainakaan kansalaiset. Kansanedustajamme ovat ilmeisesti sitä mieltä, että kansalaiset ovat typeriä. He eivät ymmärrä minkälainen perustuslaki olisi sopiva. Asia tulisi jättää "ammattilaisten" haltuun. Tämä ei ole liberaalia demokratiaa. Tämä ei ole enää edes edustuksellista demokratiaa: laki saatetaan voimaan juuri sen takia, että kansanedustajat tietävät, ettei se menisi läpi kansanäänestyksestä.

Kiista kätkee taakseen myös kiistan puolueiden asemasta puolivaltiollisina toimijoina. Suomen viisi suurinta puoluetta ovat sopineet, että laki tulee voimaan. Kysymys jokaiselle kansalaiselle: eikö ole ongelma, että viisi organisaatiota tekee tämän päätöksen - eivätkä ne kansalaiset, jotka lain legitimoivat ja sen alaisuudessa elävät? Kuka antoi puoluetoimistoille nämä valtuudet?

Minä puollan eurooppalaista unelmaa - mutta sitä ei saavuteta ohittamalla kansalaisten poliittiset oikeudet.

1 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home