Henkilökultti

tiistai, lokakuu 16, 2007

Melkoisen kiireistä aikaa kurssiani valmistellessa. Onneksi sentään Venceremos-saatiin hyvässä järjestyksessä pois kalentereista kummittelemasta. Loppusyksystä oli silti tullut yllätyskiireinen, vaikka olen kieltäytynyt mielestäni oikealle ja vasemmalle. Pitää varmaan harjoitella sitä sittenkin vielä hiukan lisää.

Tuosta Tehyn lakosta on nyt saatu näköjään talouslehdistössä aikaan ylihoitajien salajuoni nostaa itsensä korkeimpaan palkkaeliittiin. Melkoisia väitteitä, vaikka toki opettajienkin palkat kaipaisivat korotusta. Hoitaisin silti terveydenhuollon ensin kuntoon kuoppakorotuksella. Se, että muut eivät saa yhtä paljon, on aika huono peruste olla korjaamatta rikkimennyttä terveydenhuoltoa. OAJ:n piikittely on toki poliittisesti tarkoituksenmukaista, mutta en voi silti olla ihmettelemättä solidaarisuuden puutetta.

Katainen laukoi hesarissa: "?Vaaliupaukset eli se mitä hallitusohjelmassa lukee, että valtiovalta omalla potillaan haluaa olla vauhdittamassa koulutettujen kunnissa työskentelevien naisten palkkatasa-arvon edistämistä, on toteutettu?, Katainen sanoi."

Mahtaako uskoa tuota itsekään? Teot puhuvat ainakin jotain ihan muuta. Varsinkin kun hallitus sai vielä omaksi yllätyksekseenkin 1.4 miljardin ylimääräisen tulopotin verojen tuottaessa enemmän kuin oli ennakoitu. Varoista joilla ylimääräisen palkkaerän olisi voinut kattaa sangen pitkälle tulevaan. Kyse ei siis varsinaisesti ole rahasta, vaan tahdosta. Sen sijaan hoitajien raha käytetään valtiovelan maksuun. Jalo sijoitus tulevaan, mutta vanhustenhoito on vaikea hoitaa noilla rahoilla, jos hoitajat karkoitetaan ulkomaille.

Taloustieteilijänä muistelin, että työvoimapulan vaivaamilla aloilla palkkojen tulisi ainakin pitkällä aikavälillä nousta markkinatehokkuuden nimissä suhteellisesti muita aloja enemmän. Valtiolla tosin tämänkaltaiset joustot mielellään unohdetaan, jos ne tarkoittaisivat valtion kulujen kasvamista. Pitäisi varmaan vaatia lisää "rakenteellista tehokkuutta" hoitoalalle, että palkat nousisivat "luonnolliselle" tasolle? Tässäpä meille Esko Ahon "tuottavuusohjelma" terveydenhuoltoon. Aloitetaanko pilkkomalla kunnallinen työmarkkinalaitos vai miten asiassa päästään eteenpäin?

"Vaalilupaukset eli se mitä hallitusohjelmassa lukee"? Välillä tälle Kokoomuksen uuskielelle nauravat kyllä aidanseipäätkin. Hyvä toisaalta, että tekevät sen ihan itse.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home