Henkilökultti

tiistai, maaliskuu 25, 2008

Eräs keskustelu poiki mielenkiintoisen näkemyseron käsitteen yhteisö-merkityksestä.

Henkilö kannatti käsitystä, jonka mukaan yhteisöihin liittyisi jotenkin stabiilisuus, tunne mukanaolosta ja tunne yhteisistä arvoista. Toisen (suosimani) näkökannan mukaan kun keskeisintä yhteisöissä on juuri se, että ne ovat konfliktien areenoita. Paikkoja, joihin ei turhaan kannata sekoittaa sellaisia perinteisiä (vinoutuneesta sosiaalisesta rakenteeseeen liittyvästä väärästä tietoisuudesta johtuvia sotakoneina käytettäviä) asioita kuten luottamusta, jaettua vastuullisuutta tai sitoutumista.

Tällöin kiinnostavimpina yhteisössä ovat ne keinot, joilla jatkuvaa konfrontaatiota ylläpidetään ja joiden ansiosta eri intressit ja vaikutusmahdollisuudet omaavat ihmiset yhteisöihin liittyvät/ajautuvat. Noin perinteisesti ajatellen klassisimpia esimerkkejä lienevät yhteisön koostumus, tehtävä ja sen muka jakamat arvot.

Jätän harjoitustehtäväksi analysoida vapaavalintaisia yhteisöjä. Bonustehtävänä on paikallistaa joku sosiologinen teoria ja perustella, miten se on teoria. Tästä voi voittaa jo yllätyspalkinnonkin.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home