Henkilökultti

keskiviikko, lokakuu 29, 2003

Meinasin kirjoittaa, jotain HYY:n edustajiston vaaleista, mutta päätin jättää loanheiton vähemmälle. Eivätköhän kaikki osaa käydä etsimässä haluamiaan tietoja ja kykene äänestämään ilman vouhkaustakin. En ajatellut vaaleilla olevan näin paljon lieveilmiöitä tai näin monien asioiden tulevan esiin. No, ehkä kommentoin sitten joskus vaalienjälkeisessä todellisuudessa enemmän.

Minulla alkoi kaksi uutta kurssia: toinen käsittelee lempivieraantumisen kohdettani kansan taloutta ja toinen teknologian historiaa ja nykytilaa. Vaikutti todella kummalliselta hypetykseltä ainakin ensimmäisen tunnin ajan - huomasin, etten tainnut oikeastaan olla yhdestäkään asiasta samaa mieltä. Saattaa olla, että perusteknonegatiivisuuteni ei anna miehen argumenteille tarpeeksi kehittelytilaa.

Sen sijaan yhdellä vanhalla kurssilla esitettiin todella mielenkiintoinen yhteys, jota en ollut koskaan aikaisemmin huomannut - nimittäin pankit ja puhelinyhtiöt. Niiden molempien business on turvallisuus, arvonvälitys ja suodatus. Molempien toiminta perustuu älykortteihin. Ja molemmat mahdollistavat maksamisen ei-käteisellä. Nyttemmin ne ovat ajautumassa yhä tiukempaan kaksinasetteluun. Toistaiseksi pankkien luotettavuus minun papereissani on sentään vielä huomattavasti puhelinyhtiöitä kovempi, mutta saapa nähdä kuinka monta vuotta kestänee.

Molemmat myös tarjoavat tavan, jolla saatetaan yhä enemmän virtuaalisia asioita kontrollin ja taloudellisen rationaalisuuden piiriin ja siten mahdollistetaan seuranta ja kontrollointi. Minun täytyy miettiä tätä analogiaa vielä hiukan pidemmälle, sille se varmaan tarjoaa huomattavasti näköaloja nykymaailman näkemiseen uusin silmin. Erityisesti informaation välityksen ja siihen jatkuvasti pakolla ympättävän virtuaalisen maksusuorituksen (arvon ja informaation määritys) yhteys uhkaa muuttua huomaamattomaksi ja virtuaaliseksi itsestäänselvyydeksi. Tästä ehkä lisää, kun olen kirjoituskunnossa. Öitä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home