Henkilökultti

perjantai, lokakuu 08, 2004

Muutkin kurssit alkoivat. Oman alani (tieteen filosofia ja historian) tati ei pysy lainkaan aiheessa ja lainaa koko ajan ulkomuistista teoksia lausuen niiden nimen niin nopeasti etten saa selvaa. Bonuksena lukeminen (nopealla ranskalla) suoraan kirjasta (mahdoton ymmartaa ilman alkuperaista tekstia). Joten nayttaa sitten silta, etta vietan lahiviikkoina kaiken vapaa-aikani kirjastossa. Tama on tietenkin valitettavaa, mutta onneksi kurssit sentaan ovat mielenkiintoisista aiheista.

Eilen pengottiin linguistiikan oppihistoriaa ja sen tarjoamaa matemaattista mallia kaikille humanistisille tieteille (joihin siis taalla kuuluvat myos yhteiskuntatieteet) ja sitten rinnastettiin tama pikaisesti kansantaloustieteen ja matematiikan historiaan. Todella mielenkiintoista tavaraa, joka jatkuu myos kevaalla.

Tanaan tati puhui Hegelista innoittuneesti ja haukkui Bertrand Russelin natsien mustanmaalamisprojetin (eli tieteessa vallitsevan jaon subjektiin ja objektiin siten, etta subjekti on jotain varmempaa ja henkilokohtaisempaa tiedontuottamisen tapaa). Epailen pitavani myos tasta kurssista. Ranskikset eivat pengo tana vuonna vanhempia juttuja kai laisinkaan, kun Hegel ja jotkut antiikin horhot ovat varsinaisesti vanhimmat partasuut.

Ja sitten taman yliopiston kielipolitiikka. Voi jestas, ei voi oikeasti paattaa, etta yliopiston politiikka on se, ettei tutkintovaatimuksissa saa olla yhtaan ulkomaalaista teosta ja toisaalta ettei tunneilla saa ottaa muita kuin ranskankielisia kasitteita tai puhua kuin ranskaa. Tasta on toki seurauksena ranskalaisen filosofian laaja tuntemus (ja onneksi niilla on joistain tyypeista ihan asiallisiakin kaannoksia) ja sangen laaja oma tuotanto.

Tieteiden osalta paikka on tosin taman seurauksena aikamoinen saareke noin niinkuin kansainvalisesti ajatellen, kun tieteelliset lehdetkin naytetaan tilaavan kielen perusteella. Jatko-opiskelijoille on ilmeisesti sentaan suunnattu jotain alkuperaiskielisiakin teoksia, joten ei taalla ihan kuivilla tarvitse olla. Jos Suomessakin laitettaisiin, ettei saa olla kuin suomenkielisia kirjoja tutkintovaatimuksissa, niin siita nousisi sellainen haloo etta...

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home