Henkilökultti

lauantai, huhtikuu 05, 2008

Missä sinä olit kun uusliberalistisen talousdoktriinin aika päättyi 17.3.2008? Kuten monet suuret muutokset, aikamme kupla ei puhjennut väkivaltaisiin poliittisiin levottomuuksiin. Siitä ei edes juuri noteerattu suomalaisessa lehdistössä. Sinä päivänä FED nimittäin puuttui efektiivisesti kaatumaisillaan olevan Bear Stearnsin toimiin hyläten parikymmentä vuotta uusliberalistista viisautta.

Osasyynä toimiin se, että oli pakko. Jos Bearn olisi kaatunut, niin seuraavaksi olisi mennyt Lehman Brothers ja sen jälkeen dominona Wall streetin muut investintointipankit - jonka jälkeen muut pankit. Kuilun reunalla käytiin siis ja kunnolla.

Onko tilanteesta nyt päästy yli? Osittain, mutta ongelma on, etten sanoisi peräti, rakenteellinen. Ilmiö on sama kuin suurimmassa osassa pankkikriiseistä: pankit antavat rahaa buustatakseen talouskasvua voimakkaan spekulatiivisilla vakuuksilla. Kun vakuusarvot tipahtavat, niin lainanottajat ovat pulassa. Jos rahoitusmarkkinat ovat amerikanmalliin rakentuneet siten, että kannustimet ovat lainanotossa vailla mitään toivoa sen takaisinmaksusta, niin se kasvattaa pankkikriisin riskiä. Nyt syynä olivat Sub-prime -lainat.

Koko rahoitustoimiala ja sitä kautta talous on kuralla ja kaikki pelkäävät milloin paljastuvat seuraavat pankin jättitappiot. Osaltaan jännitys on lähinnä siitä kuka näyttää mitäkin lukuja, koska tyhjänä seisovat myytävät talot kortteleissa, jotka myös seisovat tyhjillään myytävänä, lähentelevät vakuusarvoltaan nollaa. Toive, että vaikutukset rajoittuisivat amerikkaan ei ole kovin realistinen, vaikka eurooppalaiset poliitikot mielellään "pitävät markkinoiden uskoa kasvuun yllä", kuten tavallista.

Uusi jännittävä käänne, josta tulee varmaan seuraava pikkupakkanen Wall Streetille ovat CDSt (Credit Default Swap). Ajatus on se, että pankit ovat suojanneet sub prime luottoriskiään yksityisille sijoittajataloille tietyin järjestelyin. CDS on otettu yhteensä 45000000000000 USD arvosta. Mitä luulette tapahtuvan, kun pankkien Sub prime lainat tulevat silmille ja näiden yksityisten rahoituslaitosten (joiden tasearvo voi olla vaikkapa sadasosa CDSien arvosta) täytyy maksaa tuo määrä? Aivan, ne kaatuvat ja FED painaa lisää rahaa.

"Mitä uusliberalismin jälkeen?" kysyttiin Wallersteinilta. Hän ei tiennyt. Hän kuitenkin kehotti ihmisiä ponnistelemaan, jotta tuleva talousjärjestelmä ei muodostaisi fasistista kastijärjestelmää. Tähän on helppo yhtyä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home